Kék zónák II.

Tíz jó évet veszíthetünk

" A chicagói Illinois Egyetemen kutató S.Jay Olshansky demográfus és további 50, hosszú életet kutató szakértő a sarlatánok ellen mindent bevetve 2002-ben egy határozottan nyers, de őszinte kirohanást tett közzé: " Egyértelműen szeretnénk kijelenteni- írták - hogy nincs semmiféle életmódváltozás, sebészi beavatkozás, vitaminok, antioxidánsok, hormonok, vagy genetikus manipulációs technika manapság , melynek az élettartamra kimutatható hatása lenne."
Az öregedés kegyetlen valósága, hogy csak gázpedállal rendelkezik. Jelenleg csak azt a játékot játszhatjuk, hogy nem lépünk olyan erősen a gázra, .. az átlagember azonban felgyorsult és tomboló életmódjával túlságosan erősen és sokáig nyomja a gázt. ..Sokkal nagyobb uralmunk van élettartamunk felett, mint gondolnánk. A tudósok úgy vélik, legalább tíz jó évet adhatunk magunknak, azzal, hogy a megfelelő életmódot választjuk, sőt a halálos betegségek jó részét is elkerülhetjük....
Mi is az öregedés valójában ? Alapjában véve úgy gondolhatunk az öregedésre, mint a működéssel való küzdelmünk elvesztésére,...Az ember körülbelül a huszas évei közepén teljesedik ki. Egy darabig tartjuk magunkat, aztán .. a negyvenes éveink közepén megkezdődik az elernyedés, de néhányan úgy tartják, hogy tulajdonképpen már a harmincadik évünk után kezdetét veszi. ... Végbemegy egyfajta változás a testfelépítésben is.. izomtömegünk csökken, míg testzsírunk növekedik. ...Rengeteg csodaszer létezik szerte a világon, de egyik sem említésre méltó.... Gondoljunk csak bele: ha az antioxidánsok olyan egészségesek lennének, a tartós kenyereken, kétszersülteken, konzerveken és hasonlókon (vagyis olyan antioxidánsokkal teli ételeken, melyek sokáig elállnak, és állaguk nem romlik) felnőtt generációk sosem öregednének meg.... (Robert Kane)
VI. Sándor pápa síremléke a Szent Péter katedrálisban
Úgy jellemezném az öregedést, mint a fizikai képességek fokozatos elvesztését, ...Azt jelenti, hogy alapjában véve nem arra terveztek bennünket, hogy fizikai épségünket örökre megőrizzük. ( Steven Austad)
Következik: Mit mond a biblia az öregségről ?

Dénes Ottó

Címkék: ,