Magnéziumhiány II. rész

Hogyan juthatunk magnéziumhoz?

Legfőképp az élelemmel (lásd a táblázatokat!). Azt is tudnunk kell, hogy a helyes táplálkozáson mit értünk. Rögtön megjegyezzük, hogy azt a vizet, amelyben a zöldfőzeléket főzzük, nem szabad kiönteni. Ne használjunk kizárólag fehér lisztet. Minél keményebb a víz, annál több magnéziumot tartalmaz. Ha magnéziumot tartalmazó ásványvizet iszunk, növelhetjük a szövetek magnézium tartalmát. Olyan élelmet is forgalmaznak, melyet magnéziummal dúsítanak. Ezek általában a malomipar termékei, melyeknek 100 grammjában 150-300 milligramm magnézium van.
A gyógyszeripar olyan gyógyszereket állít elő, melyekkel a magnéziumhiány enyhíthető. ( A magnézium tablettákhoz adnak B6 vitamint is, ami nélkülözhetetlen a tökéletes felszívódáshoz. Pl. Magne B6... stb lásd http://www.magneb6.hu/default.aspx?idPage=28 D.O.) A gyógykezelés jótékony hatása rögtön megmutatkozik. A gondterhelt embereknél a kezelés kevésbé hatásos, és a betegség ismételt kezelése bizonyítja, hogy a magnézium a “XX. Század betegségeinek” hatásos gyógyszere.
A magnézium  és a vegetáriánus táplálkozás
A vegetáriánus táplálkozás a hagyományossal összehasonlítva, egyazon kalóriaérték mellett két és félszer több magnézium, kétszer több vas és 1,7-szer több réz felvételét biztosítja.
Az iparilag fejlett országok lakosainál, a magnézium és a vas, feltehetőleg a réz hiánya is gyakori jelenség. Egy franciaországi kutatás, a vizsgált személyek 50%-nál magnéziumhiányt mutatott ki. Mindezt könnyen megérthetjük, hiszen ismerve a modern kor emberének élelmét, a jelenlegi táplálkozási szokásokat és az ételek elkészítési módját, a szervezet magnéziumszükségletét nem tudja fedezni. Melyek azok az alapvető hibák, amelyeknek elhárítását, a korszerű orvostudomány és az élelmezéstudomány eredményeinek felhasználásával mindenki számára lehetővé kell tenni? Ezek: a talaj magnéziumban szegény, mivel alig trágyázzák a termőföldet; a gabonafélék és a tengeri só tisztításakor, finomításakor nagy a magnéziumveszteség; a zöldségféléket bő vízben főzzük, levét kiöntjük, a vizet néha még cseréljük is.

MAGNÉZIUM

100 gramm élelem magnéziumtartalma milligrammokban kifejezve
GYÜMÖLCSÖK:
mandula 255
földimogyoró 167-181
mogyoró 149
dió 132
szárított füge 82-92
aszalt kajszibarack 65
datolya 59-65
gesztenye 33-42
aszalt őszibarack 54
aszalt szilva 44
banán 31-42
mazsola 27-42
szeder 22-29
málna 22
dinnye 17-20
ribizli 13-17
cseresznye 14
földieper 12
szilva, őszibarack 10-11
narancs 11-13
citrom 10
körte, alma, boróka 10
szőlő 10
ZÖLDSÉGFÉLÉK
szójabab 255
szójaliszt 235-286
szárazbab 159-181
főzőtök 113
párolt spenót 52-59
petrezselyemgyökér 41-52
csemegekukorica 38
karalábé 37
torma 36
fejessaláta 34
sárgaborsó 33
pasztinák 29
zöldbab 27
zeller 9-25
zöldborsó 30
főtt sárgaborsó 30
héjában sült burgonya 29
főtt szárazbab 37
párolt zöldborsó 21
főtt burgonya 14-24
cékla 15-23
párolt kelkáposzta 7
káposzta 17
sárgarépa 12
gomba 16
hagyma 7-10
padlizsán 11-15
saláta 10
főtt lencse 21
paradicsom 12
párolt spárga 5
uborka 9
párolt sárgarépa 6-8
GABONAFÉLÉK ÉS GABONAKÉSZÍTMÉNYEK
korpa 420
teljes őrlésű árpa 171
teljes őrlésű rozs 155
teljes őrlésű búza 147
zab 113-145
kukorica 120
hántolatlan rizs 106
kukoricaliszt 86
teljes őrlésű búzából
készült kenyér 64-74
nullásliszt 37
hántolt rizs 13-28
zabpehely 13
főtt makaróni 17
főtt hántolt rizs 4
TEJTERMÉKEK
sajt 42-47
tej, tojás 12-14
tejszín 12
vaj 1-2
Valószínűleg meggyőződtünk arról, hogy élelmünk magnéziumtartalmára jobban kellene ügyelnünk. Ha hiánya miatt gyógykezelésre van szükségünk, mindig csak az orvos irányításával történhet. A magnézium jelentőségét azonban nem szabad eltúlozni, mert nem csodatevő orvosság, noha szervezetünk működését szabályozza és állandóságát biztosítja. A további kutatások minden bizonnyal újabb bizonyítékokat tudnak felsorolni.
Dr. D. Zs.
Élet és Egészség XII. Évfolyam (27) 3. szám

Dénes Ottó

Címkék: ,