Paracetamol, amikor nem gyógyít.

Halálhoz vezethet az elsokallt paracetamol                                          (Baranyai Tükör)
A fővárosi Erzsébet Kórház adatai szerint megötszöröződött a paracetamol-mérgezett betegek száma az év eddig eltelt időszakában.
Három esetben aktív szénkapszulán keresztül kellett a súlyosan mérgezett betegek vérét megszűrni a szervezet méregtelenítése érdekében. A mérgezés a túladagolás következtében lép fel, melyet részben elősegít az is, hogy a vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító gyógyszereknek igen erőteljes a reklámozása.

Paracetamol: veszélyes dózisok
A reklámozott és kevésbé reklámozott paracetamol tartalmú gyógyszerek a Coldrex, a Miralgin, a Panadol, a Rubophen, a Paracetamol és Scutamil-C.
Ugyanakkor az Amidazophen, a Barbamid, a Demalgon, a Meristin, a Ridol és Quarelin lebontása során is hasonló jellegű méreganyag keletkezik.
Marton Krisztina országos tiszti főgyógyszerész lapunknak elmondta, hogy a reklámoknak fel kellene hívni a figyelmet arra a veszélyre, hogy különböző paracetamol tartalmú gyógyszerek együttes szedése milyen veszélyeket rejt magában. Ugyanis a fő probléma nem az, hogy valaki többet szed be egy gyógyszerből az előírtnál, hanem az, hogy különböző tünetekre más és más gyógyszert szedve paracetamol túladagolás léphet fel. Komoly veszélyt jelenthet a paracetamol azok számára is, akik májbetegségben szenvednek. Marton Krisztina szerint léteznek olyan készítmények is, amelyekben nincs paracetamol, az orvossal vagy a gyógyszerésszel való előzetes konzultáció után tehát nagy biztonsággal elkerülhető a mérgezés.
Cseri L.

Dénes Ottó

Címkék: