Több a mellrák az éjszakai műszakban

Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy azok a nők, akik éjszakai műszakban is kénytelenek dolgozni, nagyobb eséllyel kapják meg a mellrákot.
A rosszindulatú daganat szétterjed az emlő szöveteiben (a Tudomány c. lap 1986 évi különkiadásából fotózva )  

A felmérés során 763 nő munkavégzésének történetét dolgozták fel, akik mellrákban betegedtek meg, és 741 olyan nőét, akik egészségesek maradtak – mondta Scott Davis, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudósa. A számok – ha az Egyesült Államokban működő alapítvány adatai megalapozottak – megdöbbentőek: 40 százalékkal nő a mellrák esélye azoknál a nőknél, akik éjszaka is dolgoznak – és ez az arány három év után 60 százalékra nő.Hiába van tehát az éjszakai műszakban dolgozó nők munkahelye „nappali” fénnyel megvilágítva, a mesterséges fényforrások csökkentik az emberi test melatonin-termelését.
 
A melatonin olyan hormon, amely egyebek között szabályozza a test természetes bioritmusát. Ha viszont a melatonin szintje csökken, akkor ennek következtében megnövekedhet az ösztrogén hormon szintje; a női nemi hormon termelésének zavarait pedig gyakorta összekapcsolják a mellrák előfordulásának gyakoriságával.
Az éjszakai műszak és a mellrák előfordulásának gyakorisága közötti összefüggés régi elmélet, de soha nem bizonyították. Dániában tudósok megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik minimum fél éve rendszeresen éjszaka dolgoznak – vagy dolgoztak életük folyamán -, a mellrák előfordulásának esélye 50 százalékkal nő. Ezek olyan arányok, amelyeket figyelmen kívül hagyni nem lehet.
BBC  
Dénes Ottó

Címkék: