Az elhízás és a szívbetegség együtt jár

Leptin: Az elhízás és a szívbetegség együtt jár (Természet Világa 134. évfolyam 3. szám 2003. március)
Angol tudósok egy lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy pontosan megfejtsék, miért alakul ki gyakrabban szív- és érrendszeri betegség kövéreknél. A kóros túlsúlyosság és az érelmeszesedés közötti kapcsolatot már korábban is ismertük, de a tényleges élettani mechanizmust ez idáig nem sikerült megfejteni. A cambridge-i Addenbrooke kórház kutatói bebizonyították, hogy az érfalak rugalmasságának csökkenéséhez, a leptin nevű hormon túltermelődése társul. Ezt igazolták a betegeken végzett ultrahangos érvizsgálatok is. A leptint a zsírszövet termeli, ám a túlsúlyos pácienseknél érzéketlenség alakulhat ki e hormon hatásával szemben, ami túl magas koncentrációjához vezet.
A kutatást vezető Atul Shingal professzor adatai azt igazolták, hogy a leptinkoncentráció 10 százalékos növekedése már jelentősen csökkenti az érfalak rugalmasságát. Ugyanez a helyzet a gyermekek esetében is, sőt a gyermekkorban összeszedett túlsúlynak komoly egészségügyi következményei lehetnek hosszú távon. Érdekes módon a leptin hatása független a vérnyomástól, vagy a koleszterinszinttől.
Bár a leptinkoncentráció ellenőrzésével segíteni lehet a megelőzésben, de továbbra is a diéta és az egészséges életmód a legmegfelelőbb eszköz az elhízásnak és szövődményeinek megelőzéséhez. (Trends in Molecular Medicine, 2002. november)

Dénes Ottó

Ételreformer

Reforméletmód és étkezési tanácsok a biblia segítségével.

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:
 
A bejegyzés trackback címe:
http://etelreformer.blog.hu/api/trackback/id/1921768
Kommentek:
Nincsenek hozzászólások. Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj.

Címkék: