Zöldségek gyógyhatásai I.

A HIPPOKRATESZ-leves és az egész méregtelenítő/testsúlycsökkentő diétám lényegének megértése könnyebb lesz, ha az alkotórészek hatását áttekintjük. Ebben nagy segítségem egy barátom honlapja. Doktor Gáspár Róbert, egyetemi docens (SzTE) a maga nem csekély ismeretanyagával - bibliai szóval: talentumaival - szolgálja az egészségmegőrzés/helyreállítás nemes ügyét.Két hozzáférést is közlök: http://ferfivilag.freeblog.hu --- vagy --- http://okoriegeszseg.shp.hu/dr gaspar robert.
Az alábbi ismertetéseket is tőle idézem.Amire itt, most nem  volt hely, később  pótolom.

FEHÉR RÉPA

          A fehér répával folytatott tudományos kutatások rákellenes hatást tudtak kimutatni. A mellrákkal kapcsolatban igazolták, hogy bár általánosságban a zöldségfogyasztás nem véd ellene, de egyes zöldségek, többek között a fehérrépa fogyasztása viszont csökkenti a kockázatot. A zöldség rákellenes tulajdonsága a benne lévő hatóanyagokon keresztül valósul meg. Izotiocianát tartalma segít kivédeni a daganatos folyamatok elindításában fontos szerepet játszó szabad gyökök keletkezését, amit úgy bizonyítottak, hogy sejteket kezeltek olyan anyaggal, mely felgyorsítja ezeknek a káros metabolitoknak a keletkezését. A fehérrépa fogyasztását követően jól mérhetően megemelkedik a vérben és a vizeletben azoknak az anyagok a mennyisége, melyek tumor növekedést gátló képességgel bírnak.
CÉKLA

Nem nehéz kitalálni, hogy a cékla igen gazdag a szabad gyököket hatástalanító antioxidánsokban, hiszen erős bordó színe is erre utal (az élénk színű, a sötét színű és a haragoszöld növények mind antioxidánsban gazdagok). A benne található béta-karotin és egyéb A-vitamin előanyagok rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárulnak számos népbetegség megelőzéséhez és kezeléséhez. Ezek közül kiemelendő a növény tumor ellenes hatása, melyet idáig állatkísérletekben és sejttenyészeten is sikerült igazolni.
FOKHAGYMA

Mind a friss fokhagyma, mind pedig az érlelt fokhagyma kivonat igen gazdag olyan vegyületekben melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabad gyököket. Ezen hatása révén számos betegség (érelmeszesedés, daganat, stb.) megelőzésében és kezelésében játszik fontos szerepet.
Daganatgátló hatás
A fokhagymában található hatóanyagok daganat gátló hatását számos esetben igazolták. Feltételezik, hogy a vastagbél daganatok megelőzésében és kezelésében is szerepet játszhat a növény rendszeres fogyasztása, illetve belőle nyert érlelt kivonat alkalmazása. Tumor ellenes tulajdonsága a szabad gyökök semlegesítésén kívül kromoszóma károsodást gátló, valamint a szervezet védelmi reakciót stimuláló hatásán is alapul. Emberi prosztatarákos sejteken kimutatták, hogy a fokhagyma kivonata gátolja a férfi nemi hormon hatását azáltal, hogy serkenti a tesztoszteron lebomlását kevésbé hatásos molekulákra, ezáltal csökkenti a prosztata daganatot erősítő tulajdonságát. Feltételezhető, hogy a fokhagyma fogyasztásának ezek alapján prosztata védő következmény is lehet.
HAGYMA

A hagyma rák elleni hatásáról számos vizsgálati eredmény áll rendelkezésre. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét. E védőhatás valószínűleg összefüggésben van a hagyma szelén tartalmával, mivel régóta feltételezik, hogy a szelén megakadályozza e daganattípus kifejlődését. Nőgyógyászati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az elfogyasztott hagyma mennyiségével arányosan csökken az emlőrák kockázata.
KÁPOSZTA

A káposzta tudományosan leginkább bizonyított gyógyhatása a rákellenes aktivitása. Számos vizsgálat igazolta, hogy a daganatok előfordulása és a káposzta fogyasztása között fordított arányosság van: minél többet eszünk belőle, annál kisebb a betegség kockázata. Ennek feltehetően az az oka, hogy a növényben nagyon sok rákellenes hatóanyag (A-, C- és E-vitamin, fitoösztrogén, fenolos anyagok) található, melyek a rák kialakulását, valamint a kialakult daganat növekedését képesek gátolni.
A prosztatatrákkal kapcsolatban igazolták a káposzta anyagainak hatásosságát. Azt is bizonyították, hogy a vérben a prosztatarákot jelző prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségét is képes csökkenteni a növény. A kísérleti eredményeket a gyakorlat is alátámasztja, mivel számos vizsgálat igazolta, hogy azon férfiak körében, akik több káposztát fogyasztanak, ritkábban fordul elő ez a fajta daganat.
KARALÁBÉ

A karalábé egy speciális izotiocianát vegyületet, a szulforafánt tartalmazza, mely egyébként más káposztafélékben is megtalálható. Erről a vegyületről több kísérletben is kimutatták, hogy képes gátolni a rákos sejtek növekedését és osztódását, valamint védelmet nyújt olyan káros anyagokkal szemben, mint a dohányfüstből vagy más égéstermékből származó és bizonyítottan rákkeltő benzpirének. Emlő- karcinómás sejtekben igazolták, hogy a szulforafán képes bénítani a sejtek gyarapodását. Prosztatarákos sejtek esetén a vegyület felgyorsítja a tumorsejtek programozott sejthalál (apoptózis) folyamatát, ezáltal elpusztítva azokat. Ugyanígy hatásosnak találták vastagbél daganatos sejteken is. Olyan vizsgálatokban pedig, melyekben mutációt okozó káros anyagokkal kezeltek sejteket, a karalábéból nyert kivonat képes volt védelmet nyújtani az ártalommal szemben. Az is kiderült, hogy ez a hatása főzéssel töredékére csökken. Mindez azt mutatja, hogy a karalábé rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti  szervezetünk rák elleni védelmét, főleg, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget. Ugyanakkor senki ne gondolja azt a fenti eredmények kapcsán, hogy a karalábé csodaszer, hiszen az élő szervezetben kialakuló daganat és egy rákos sejttenyészet reagálása, valamint hozzáférhetősége az egyes hatóanyagok tekintetében erősen különbözhet. Egy azonban biztos: a karalábéval nagyobb eséllyel vesszük fel a harcot a daganatos betegségek elleni küzdelemben.
KELBIMBÓ

A kelbimbó tumorgátló hatását számos vizsgálatban igazolták. Kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a bélrendszeri polipok, valamint az ebből kialakuló daganatok kockázatát. Emellett feltételezik, hogy tüdő-, gyomor-, prosztata- és nőgyógyászati rákok megelőzésében is kedvező hatással bír. A hatás hátterében több mechanizmust is sikerült bizonyítani. A kelbimbó igen gazdag glükozinolátokban, melyek gátolják a tumorsejtek osztódását és megtapadását. Ezenkívül a glükozinolátok anyagcseretermékei képesek megvédeni a DNS-t a károsító szabad gyökök hatásaival szemben, valamint meggyorsítják egyes rákkeltő anyagoknak a kiürülését, melyek egyébként akár kétszer olyan hosszan is időznének a szervezetben. A kelbimbó rendszeres fogyasztása alapvető jelentőséggel bír a daganatos betegségek megelőzésében. Ezzel a hatással valamennyi káposztaféle kisebb-nagyobb mértékben rendelkezik.
PARADICSOM

A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsősorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök- fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását előzheti meg.
Jelentősen csökkenti a vérben a zsírok oxidációját, ezáltal érfalvédő hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sűrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentősen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét. Azt is kimutatták, hogy a paradicsomból készült kivonat képes megakadályozni oxidatív károsodásnak kitett sejtek elpusztulását. A likopin mellett C-vitamin tartalma is jelentős, mely szintén fokozza az antioxidáns és sejtvédő hatást. Az is érdekes, hogy ez a rendkívül erős antioxidáns hatás leginkább olívaolajjal együtt jelentkezik, egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a napraforgóolajjal fogyasztott paradicsom e tekintetben nem olyan hatásos, vagy akár hatástalan is lehet. Ennek különös jelentőség lehet cukorbetegek esetén, akiknél a szabad gyökök károsító hatása nagyon intenzív, ezért igen nagy szükségük van a paradicsom biztosította étrendi védelemre.
Daganatellenes hatás
A paradicsomot elsősorban prosztata daganatok esetében találták hatékonynak, de beszámoltak emésztőszervi és mellrákok megelőzésében mutatott kedvező hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopinszint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának. A növény likopin tartalma mellett A- és E-vitamin tartalma is felelős lehet a daganatgátló hatásért. Kimutatták, hogy a paradicsom hatóanyagai prosztata tumorban meggyorsítják a programozott sejthalált (apoptózis), mely tulajdonsága a rákos sejteknek nagyon gyenge vagy teljesen hiányzik, ezért is képesek eluralkodni az egész szervezetben. A daganat mellett a jóindulatú prosztata megnagyobbodást is csökkenti a paradicsom. Ezzel is magyarázható, hogy a mediterrán vidékeken, ahol a paradicsom alapélelmiszernek számít, ezek a betegségek ritkábban fordulnak elő. Ezek alapján azt javasolják, hogy naponta egyszer, de hetente legalább 5 nap együnk e zöldségféléből.
PETREZSELYEM

Ismert, hogy a zöldségek többsége tumorellenes hatással bír. Nem kivétel ez alól a petrezselyem sem. Az eddigi vizsgálatok alapján nagy valószínűséggel lassítani képes a tumor növekedést, illetve képes csökkenteni a daganatok keletkezésének kockázatát. E hatásáért többek között karotinoid, flavonoid, valamint magas fitoösztrogén tartalma is felelőssé tehető. A benne lévő növényi ösztrogének olyan erős hatással bírnak, hogy kísérleti állatokban mérhetően megnövelték a méhtömeget, arra érzékeny sejtekben pedig egyértelműen fokozták azok életképességét. Az erős ösztrogénszerű hatás egyébként pl. prosztata daganat esetén lehet igen kedvező a beteg számára. Azt is bizonyították, hogy a petrezselyem levelének fogyasztása csökkenti a vizeletben kimutatható karcinogén vegyületek mennyiségét.

Dénes Ottó

Ételreformer

Reforméletmód és étkezési tanácsok a biblia segítségével.

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

A bejegyzés trackback címe:
http://etelreformer.blog.hu/api/trackback/id/1975044
Kommentek:
Nincsenek hozzászólások. Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj.

Címkék: