Idő előtt szivárgott ki a wifi káros hatásairól szóló tanulmány

HVG.hu
Egy holland egyetemen végzett kutatásról szóló hír jelent meg a tegnapi nap során az interneten: eszerint a vezeték nélküli internetelérést lehetővé tévő wifi-állomások károsítják, sőt, akár el is pusztíthatják a fákat. Megkerestük az egyik kutatót, aki magyarázatot adott az értesülésre.
November 19-én került fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság holland megfelelőjének, a Holland Rádiókommunikációs Ügynökségnek (Antennebureau) a honlapjára a hír, amely a wifi-állomások fákra gyakorolt hatásáról szóló tanulmánnyal kapcsolatos „első benyomásokat” közli. A kutatás a Wageningen Egyetemen folyik, a Hollandia nyugati részén fekvő Alphen aan den Rijn városka megbízásából. Miután a város weboldalán is megjelent, a hírt rövidesen átvették a nemzetközi honlapok, blogok is.
A tanulmány szerint a wifi-állomások sugárzása negatív hatással lehet a közelükben lévő növények egészségére. Az egyetem kutatói a virágos kőrisfák (fraxinus ornus) levelein vették észre, hogy az elmúlt években „repedések, dudorok, elszíneződések és a szövethalál egyéb formái” jelentek meg rajtuk. Annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a vezeték nélküli hálózatok okozzák-e az elváltozást, a kutatók három hónapon keresztül figyelték meg az ismert wifi-állomások közelében lévő fák leveleit.
Elszáradnak a fák a vezeték nélküli szélessávtól? Legkésőbb februárban megtudjuk
Elszáradnak a fák a vezeték nélküli szélessávtól? Legkésőbb februárban megtudjuk
Fotó: Andersen Dávid
Ez alatt az idő alatt a 100 milliwatt teljesítményű, 2412-2472 megahertzen sugárzó adók 50-300 centiméteres körzetében lévő fák levelein „fémes elszíneződés jelent meg, aminek eredményeként a levelek sejtjeinek felső rétege eltűnt. A levelek ezután részben vagy egészben kiszáradtak és elhaltak”. A kutatók emellett azt találták, hogy a wifi-pontok közelébe ültetett kukoricanövények lassabban nőttek és később indultak virágzásnak, mint a sugárzástól távolabb lévő társaik.
A meglepő eredményekkel kapcsolatban általunk megkérdezett szakértő „komolytalannak” nevezte a kutatási anyagot, amelyben semmilyen hivatalos publikációt nem tüntettek fel. A Wageningen Egyetem növényi sejtbiológia tanszékén sikerült utolérnünk a kutatásban résztvevő André van Lammerent, aki segített megmagyarázni az eddigi értesüléseket.
„Nem hivatalos publikáció került ki a világhálóra, a tanulmány még nem készült el teljesen, ezért egyelőre nem is szeretnénk bővebben kommentálni a megjelent híreket” – válaszolta a holland kutató a hvg.hu kérdésére. „Ha minden jól megy, még az idei év során befejeződik a kutatás, utána részletesen beszámolunk a felfedezésről.”
Annyi kiderült az Antennebureau híradásából is, hogy a kutatók további vizsgálatok során szeretnék igazolni vagy cáfolni, hogy a jelenség hosszabb távon is jelentkezik-e, illetve, hogy ezt mennyire befolyásolja a távolság a wifi-állomásoktól. A holland közlemény szerint a részletes tanulmányt egy 2011 februárjában megrendezett tudományos konferencián hozzák nyilvánosságra.
A kutatók igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagyon kezdetleges kutatási eredményekről van szó, amelyek elégségesek ahhoz, hogy további vizsgálatokat kezdeményezzenek, de távolról sem megfelelőek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a wifi káros a fák számára.
kinyomtatomKinyomtatomtovábbküldömTovábbküldömhozzászólásokHozzászólások (#7)megosztomMegosztom

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:
Kattintson a hirdetésre!

7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. november 23., 19:54 Nono
Tisztelt "informált hozzászólók"! Vigyázzatok a könnyelmű, néha ostoba kijelentésekkel! Feleségemet két éve agydaganattal műtötték. Az orvos elmondása szerint a mobiltelefonok megjelenése óta rohamosan megnövekedett az agydaganatok száma!!! Több tanulmány született, amely az említett frekvenciasáv (mikrohullámú sáv alja) káros hatásairól szól. Gondolkozzatok, mitől melegít a mikrohullámú sütő? És tudjátok hogy a bluetoothos headset ugyanazon a frekvencián működik? Nem beszélve arról, hogy a lakásotokban lévő mobiltelefonok, WiFi-s routerek sugárzásához még hozzáadódnak a szomszédok hasonló készülékei. Néhány méter távolság vagy 1-2 téglafal nem jelent védelmet! Javaslom hogy keresgéljetek a neten! Nem kell hinni, ezek tények! :-( Ha jót akartok magatoknak, akkor néha leteszitek fületekről a bluetooth-os headsetet... Egy villamosmérnök
2010. november 23., 19:41 Cole
Az MR-es hozzászólásnál ott a pont. Egyébként meg, tényleg annyi mindennel foglalkoznak már egyesek hogy hihetetlen. Rendben van, csinálják, vizsgálják, ok, de ha bebizonyosodik akkor mi lesz? Nem fognak több routert felrakni a kőris közelébe? Frászt. Megy a sok lé az ilyesféle értelmetlen kutatásokra, és végül nem történik semmi, csak fél év múlva jön másvalaki aki megcáfolja újabb pár milláért az egészet.
2010. november 23., 18:59 papy on board
Megjegyzem, hogyha ez a wifis tömeggyilkolászás igaz lenne, akkor az emberek az MR vizsgálat után sülve kerülnének elő (MR = magmágneses rezonancián alapuló képalkotó vizsgálat, egyes kórházakban végzik, igen drága, 100 millió forint nagyságrendű műszerekkel)
2010. november 23., 18:55 papy on board
Sajnos egyre több a téves, szándékosan meghamisított (érdekből) vagy egyszerűen csak ellenőrizetlen hír. Emiatt a szkeptikusabbja (mint magam is) már semmit sem hiszünk el első olvasásra, csak azt, amit a saját bőrünkön tapasztalunk, illetve az ebből (+ a korábbi, már ellenőrzött és igaznak bizonyult infókból) kikövetkeztetett ill. összekombinált új infókat. Itt van például egy másik hír, ami szintén nem ellenőrzött (én nem tartom annak): rövid, néhány milliszekundumos erős mágneses mező impulzusok állítólag teljesen megváltoztatják az agyműködésünket bizonyos területeken. Namármost: ha elhiszem, hogy a mobiltelefonok és a wifi néhány milliwattos tere (ami szintén csak rövid impulzusokban jön) a növényeket, ezeket az igen ellenálló élőlényeket tönkreteszi, akkor valakinek számot kellene adnia arról is, hogy milyen garanciákat és intézkedéseket foganatosítanak például a választások előtti elektromágneses "szmog" (hmm...) ellen Vagy egy nagy sült kacsa az egész
2010. november 23., 13:43 basthy51
off, de a dolog kísértetiesen hasonlít első orosz leckéimre. szóról szóra meg kellett tanulni az olvasmányt, és abból osz- tályozott "Dzsidzsija" az orosztanárnő. Igy hangzott: Pionyer Abraszimov sol v skolu. On avigyel, sto na zseleznodalozsnoj lozung lopnul relsz. Sol poezgy! Abraszimov sztal mahaty sz galsztukom...és így tovább,de még meg sem próbáltam a cirill betűket ezen a számítógépen. Szédült dolog, hogy mik megragad- nak az ember memóriájában. Még egyszer bocs az "off"-ért.
További 2 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!
Töltse ki az alábbi mezőket, majd küldje el a hozzászólást! Minden mező kitöltése kötelező!
(Kijelentkezés)
Név:
E-mail cím:
A Facebook közreműködésével is bejelentkezhet vagy használhatja HVG Online regisztrációját is!
Connect
Hozzászólás: Hozzászólás elküldése Facebookra
Írja be amit a képen lát: redarrow Ellenőrző kód
 
 
hvgonlinelogo © Minden jog fenntartva! 2009 - 2010 HVG Online Zrt.

Címkék: