Megfejtették, mit jelent, ha „egy kerékre jár” az agyunk

2010. július 27., kedd, 11:15 • Utolsó frissítés: 2010. július 27., kedd, 11:28
Szerző: hvg.hu

Amerikai kutatók rájöttek, mi történik pontosan, amikor két ember agya összehangolódik. A felfedezés magyarázatot szolgáltat rá, hogyan lehet, hogy sokszor már előre tudjuk, mit akar mondani beszélgetőpartnerünk.
A New Scientist tudományos magazin értesülése szerint a Princeton egyetem kutatói által elvégzett vizsgálatok rántották le a leplet a rejtélyről. A kutatók 11 ember agyát vizsgálták funkconális mágneses rezonancia segítségével, miközben egy nő által elmesélt történetet hallgattak.
Az eredmények azt mutatták, hogy a hallgatók agyműködésének mintázata szorosan követte a mesélőét, igaz, 1-3 másodperces csúszással. Voltak olyanok is, akiknek az agyfunkciója akár meg is előzte a mesélőjét.
„Azt találtuk, hogy a résztvevők agyműködése rendkívül gyorsan szinkronizálódott a „beszélgetés” során” – magyarázta Uri Hasson, a Princeton munkatársa. „Ennek során a hallgatók agyi aktivitásának mintázata tükrözte a beszélő agyműködését.”
A kutatók a szinkron erősségét is vizsgálták, mivel úgy találták, hogy azok tudták a legjobban visszaadni a hallottakat, akiknek a leginkább „ráállt” az agyuk a hallottakra.
„Minél hasonlóbb az agyunk aktivitásának mintázata, annál jobban megértjük egymást” – tette hozzá Hasson. Nem meglepő módon a szinkronizálódás teljesen elmaradt, amikor a hallgatók számára olyan nyelven adták elő a történetet – a kutatás során oroszul –, amelyet nem értettek.
HvG Online Zrt. Minden jog fenntartva.

Címkék: