Nem pihen az agyunk digitális eszközeink miatt

HVG.HU \ IT | TUDOMÁNY
2010. szeptember 15., szerda, 14:56
Szerző: MTI

Csütörtök délután van egy edzőteremben. A 40 éves Dianne Bates egyszerre három képernyővel zsonglőrködik. Meghallgat néhány dalt iPodján, aztán iPhone-ján gyorsan elküld egy e-mailt, majd a HD televízióra fordítja figyelmét. Mindeközben gyors köröket ír le lábával egy testépítő gépen a belvárosi fitneszközpontban. Nem csak ő csinálja ezt.
Bármit gondoljanak is azonban a tudósok, a mobiltelefonos fejlesztők folyamatosan ontják azokat az eszközöket, amelyek révén az emberek működésbe hozhatják, illetve kielégíthetik szórakozási ingereiket.
Az ilyen alkalmazásokat számba vevő Flurry nevű cég kimutatta, hogy a mobiltelefonos játékok átlag 6,3 percig tartanak, de sokat közülük ennél lényegesen rövidebb időn belül le lehet játszani. Egy népszerű alkalmazás, amely abból áll, hogy különböző tömböket kell egymásra rakni a kijelzőn, hozzávetőleg 2,2 percet igényel.
"A mai játékkészítők arra törekednek, hogy betömjék a szabadidő kis réseit - hangsúlyozta Sebastien de Halleux, az Electronic Arts nevű nagyvállalat tulajdonában lévő PlayFish cég társalapítója. - Ahelyett, hogy hosszú pihenőink lennének, például kétórás ebédszünetet tartanánk, időnk széttöredezik. A játékkészítők pedig arra dolgoztak ki programokat, hogy ezeket a rövid időközöket ki lehessen használni".
A mobileszközök ma már divatos kiegészítők is lehetnek
A mobileszközök ma már divatos kiegészítők is lehetnek
Fotó: planetdamage.com
Sok üzletembernek persze jó oka van arra, hogy szüntelenül a mobiltelefonját birizgálja. Ennek azonban megvan az ára, legalábbis szellemileg.
Henry Chen, egy San Franciscóban élő 26 éves autószerelő vegyes érzéseket táplál a BlackBerry okostelefon iránt. "Mindig megnézem, amikor egy kis szünet adódik" – mondta a fiatalember. Tipikusnak nevezte, hogy előző nap egy barátjával cserélt szöveges üzeneteket, miközben a közeli pékségben állt sorban, és csak akkor hagyta abba az sms-ezést, amikor a pénztárosnő rászólt, hogy mit szeretne.
Nemrég nyitotta meg műhelyét, érthető módon egyetlen potenciális ügyfelet sem szeretne elveszteni, de amióta korábbi mobilját lecserélte egy számtalan alkalmazást nyújtó BlackBerryre, állandóan stresszben él, belső nyomást érez arra, hogy szüntelenül lesse a kijelzőt. "Már nem az ügyféltől jön az igény, hogy figyeljem, hanem saját fejemben születik az inger. Be is vallottam a barátnőmnek, hogy amióta megszereztem ezt a kütyüt, sokkal fáradtabb és kimerültebb vagyok" - mondta.
« vissza az első oldalra
kinyomtatom
hvgonlinelogo © Minden jog fenntartva! 2009 - 2010 HVG Online Zrt.

Címkék: