Zabpehelyliszt - kontra búzaliszt (Béres Alexandra honlapjáról)


Varga Anna - dietetikus


Azt szeretném megtudni, hogy a zabpehelylisztnek milyen súlykontroll indexe van? Valahol olvastam, hogy azért nincs indexe, mert függ attól, hogy milyen ételben használjuk. De mégis valami iránymutató jó volna. Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a zabpehely és a zabkorpa? Gondolok itt arra, hogy a zabkorpát és pelyhet tudtommal nem tudja lebontani a szervezet és ezért egészséges és méregteleníti ki a szervezetet. Ha ez liszt formában kerül a szervezetünkben szintén nem szívódik fel vagy így már igen? Egy tápanyag táblázatban olvastam, hogy elég magas a szénhidrát tartalma, ugyanúgy mint a fehér lisztnek. Ezért érdekelne, hogy a zabpehelylisztet mégis hova soroljam be, mennyivel egészségesebb, mint a fehér liszt. Válaszodat elõre is köszönöm!
Vannak olyan étel alapanyagaink, amelyeket önállóan, önmagukban nem szoktunk fogyasztani, mégis nélkülözhetetlenek az ételek elkészítéséhez. Ezeknél az alapanyagoknál nem egyszerű megállapítani az ajánlott adag nagyságát, mert rendkívül sokféleképpen és más-más mennyiséggel használjuk fel őket. Szerepel köztük olyan, amely még kis mennyiségben is rengeteg energiát tartalmaz, és olyan is, amelyből ugyanennyi mennyiségben jelentéktelen az energiatartalom. Ezeket az anyagokat a Súlykontroll Programban főzés kiegészítő anyagoknak nevezzük. Ide tartozik például az olaj, a liszt, a fűszerek, egyes olajos magvak (pl. szezámmag, lenmag). Fontos kiemelnünk ezt a csoportot, mert jelenlétükkel befolyásolják az adott étel fogyaszthatóságát a különböző szakaszokban, azonban nem lehet konkrét, ajánlott adagnagyságot melléjük rendelni. A fűszerek egy-egy étel készítéséhez felhasznált mennyiségben nem tartalmaznak energiát, ezért a Súlykontroll Programban - ha nincs semmilyen emésztőrendszeri problémánk - bátran használhatók a legkülönfélébb fűszerek. A finomított búzaliszt erőteljes szénhidrát forrás, jelentősen megemeli a vércukorszintet, emellett energiatartalma sem elhanyagolható. Ezért a Súlykontroll Program első és második szakaszában felhasználása nem ajánlott. A második szakasztól helyettesíthetjük kis mennyiségben zabpehelyliszttel, durumliszttel, tönkölybúzaliszttel. Azonban ezek a lisztek is jelentős energiatartalommal bírnak, így csak a második szakasztól, és kis mennyiségű felhasználása javasolt.
Hogy mi a különbség akkor a finomított búzaliszt és a zabpehelyliszt között?
A gabonaszemek a feldolgozás során veszíthetnek értékükből (őrlés, hántolás). Ha nem a teljes gabonaszemet használják fel az elkészítéshez (mint pl. a finomított búzaliszt esetén), akkor a késztermékben csökkenhet az eredetihez képest a vitamin- és ásványi anyag tartalom. Emellett a szemcseméret és korpa mennyiség csökkenésével nő a vércukorszint növelő hatásuk (minél finomabbra van készítve, annál kisebb a szemcseméret és a korpa mennyiség).
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van (a keményítő egy cukormolekulákból álló szénhidrát lánc, ezért, ha teheted mindig próbáld meg kerülni az étrendedben), jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).
Ha a Súlykontroll Programról olvastál már valamennyit, akkor tudod, hogy miért is jó, ha a vércukor szinted kevésbé emelik meg az elfogyasztott ételek, de ha nem, a gyakori kérdésekben erre a kérdésre is választ találsz.
2009.01.23.

Címkék: