Bíborvörös csoda: cékla minden mennyiségben

 
Ősz végén érkezik el a cékla sze­zonja. Legtöbben savanyítják, de egyre többen ismerik fel: ennél sokoldalúbban is felhasználha­tó. Földes, édeskés zamata igen izgalmas, ráadásul gyönyörű szí­ne minden tányért feldob.024
Az oroszok régóta tudják, hogy a céklából páratlan ízű le­ves lesz: ez a borscs, amelyben a cékla, a savanyú káposzta, a marhahús és a hagymák nagysze­rűen kiegészítik egymást. Lehet héjában főzni, de sütőben vagy serpenyőben is megsül, és úgy még intenzívebb az íze.
Lila hagymával, jó olajjal, al­mával és feta sajttal keverhe­tünk belőle salátát friss kenyér mellé, vagy fűszerezhetjük pi­kánsán mondjuk egy kevés ró­ mai köménnyel, vagy grillezhetünk kecskesajtot. Ha pedig krumplipüré mellé kerül a tányérra, bármilyen húshoz vagy halhoz kiváló, azonkívül igen egészsé­ges is.
Sok káliumot tartalmaz, ami nagyon jót tesz az izmoknak.
Sok káliumot tartalmaz, ami az izmokat támogatja, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, A-, B- és C-vitaminban, ami a vérképzésnek tesz jót.
Jó tudni, hogy a cékláié segít leküzdeni a náthát és az influ­enzát, ami ebben a náthás őszi időszakban igencsak jót tesz a szervezetnek.
De tisztítókúrát is tarthatunk vele, a savtúltermelésből szár­mazó gyomorpanaszokat meg­szünteti és enyhe hashajtó. ■

Címkék: