Pékáru, üdítő és édesség az étlapon

A kövér gyermeknbeolvasás0334ek torzul a személyisége
A lakosság több mint fele, hatmil­lió magyar küzd a kilókkal. Az Európai Gyermekkori Elhízás Munkacsoport felmérése szerint a gyerekek 16 százalékának súlyfe­leslege van.
A gyermekkori elhízás a későb­bi testsúlytól függetlenül felnőtt­korban betegségeket idézhet elő, és a korai halálozás okai közt is említhető. A kövér gyerekeknél már kimutathatók a szív- és ér­rendszeri betegségek rizikófakto­rai: a magas vérnyomás, a diabé­tesz, a magas koleszterinszint.
Ezenkívül a túlsúly ortopédiai és alvásproblémákat okozhat.
A mai gyerekek - szüleikhez hasonlóan - rendszertelenül táp­lálkoznak, s kifejezetten jellemző ez a tanuló korosztályra. Legtöbb­jük reggel étkezés nélkül megy is­kolába, napközben magas ener­giatartalmú eleséggel, üdítőkkel tömi magát, aztán a suli után vita­minszegény menzán étkezik, ha étkezik, este pedig a mambeolvasás0310a főzte zsíros vacsorát eszi.
Egy bécsi felmérés szerint az ál­talános iskolások energia bevitele nagyon magas, átlagosan napi 3800 kalória, nagyobb része zsír­ból, üdítőből és édességből áll. Mi­nimális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak felnőttek és gyere­kek egyaránt). Egy felmérés sze­rint a tanulók egyharmada egyál­talán nem iszik tejet. Egészség­telenül, rendszertelenül táplálko­zunk, nem mozgunk eleget, rend­szeresen pedig végképp nem spor­tolunk. Az elhízással kapcsolat­ban szokásos a genetikát emleget­ni, de a legfrissebb kutatási ered­mények szerint a túlsúlyosak, el­hízottak csupán 1-2 százalékánál lehet hormonzavar miatt vagy gyógyszer hatására kialakult fö­löslegről beszélni.
A gyermekek és a kamaszok életében a fizikai hatások mellett beszélni kell még a súlyfelesleg egy jelentős negatívumáról. Pszi­chésen nagyon érzékeny időszak­ban vannak, ezért kamaszoknál a társak csúfolódása, a külső miatti félszegség a társadalmi élettől va­ló meneküléssel, a másik nemtől való teljes elzárkózással járhat. Ez végzetes személyiségtorzuláshoz vezethet: a gyermek nem akar se­hová menni, otthon ül, nem barát­kozik, depressziós lesz - és még többet eszik. A megoldás: a helyes étrend (esetleg diéta) kialakítása mellett a rendszeres mozgás, spor­tolás.
RE.

Címkék: