Tiszta lisztet a polcra!

2010. december 14. kedd
 
mp_cover1012
2010. december

Tiszta lisztet a polcra!

2010. december 13. hétfő, 14:15

20 tonna problémás lisztet von vissza a Gyermely Zrt.

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált - közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert, a tésztagyártó kereskedelmi és marketing vezetője. A vállalatnak összesen 20 tonna lisztet kell visszahívnia, amelyhez tegnap megtették a szükséges intézkedéseket. A kifogásolt termékeket megsemmisítik.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Germely Élelmiszeripari Zrt. egy kilogrammos kiszerelésű búza finomlisztjében a megengedettnél több dezoxinivalenolt talált. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett.
A cég szerint a problémát az okozta, hogy az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg. A hatóságok az ellenőrzéskor az uniós paramétert vették figyelembe, míg a vállalat a terméket az élelmiszerkönyvi előírások szerint vizsgáltatta be. A DON-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre.
(pezcentrum.hu)

Időnként olvashatunk ehhez hasonló tudósításokat, de ezek csak a jéghegy csúcsa és sajnos a mindenkori lobbiérdekek és a konkurrencia harcok is belerontanak a hiteles tájékoztatásokba. A legnagyobb bajt szerintem  a HATÉRÉRTÉKEK számaival való tili-toli játékok jelentik az egészségre. A megnyugtató, hogy minden publikációban közli, hogy ne legyünk idegesek, mert a soksoksokszoros mikrogrammok sem veszélyesek (??).(D.O.)

Címkék: