A csíráztatásról egyszerűen.

046

Csupa csíra

Télen a CSÍRA az egyetlen FRISS - és ÉLŐ táplálék!
Lencse, borsó, babfélék csírája
rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést

Vöröshere csíra

Kalcium és L borostyánkősav tartalma közelíti a lucerna csíráét

Retek csira

027
Recept ajánlatunk:
két csésze búzacsírát, egy csésze napraforgó mag csírát, 3 almát, egy evőkanál citromlevet, 2 karikára vágott banánt, egy pohár joghurtot, és fél pohár mazsolát elkeverünk

Mustár csíra

Recept ajánlatunk: '
300-400g káposzta, 150g répa, 50-100g babcsíra, 0 tojássárgája, 2 t.k. citromlé, 5 ék napraforgóolaj, 2 ék joghurt, l t.k. mustár, egy kis frissen őrölt bors, 3 e.k. lucernacsíra, vágott petrezselyem
A tojássárgáját a citromlével, az olajjal, a joghurttal és a mustárral elkeverjük, a borssal ízesítjük. A káposztát és a sárgarépát aprítjuk, és hozzákeverjük a többi összetevőt. Rövid ideig álíni hagyjuk.

Napraforgó csira

Recept ajánlatunk:
150-150g bab-, lucerna-, és retek csira, 100 g saláta, 1 narancs, 1pohár tejföl, 1/2 narancs leve, 1 t.k. mustár, 1 t.k. paprika, só, 1 gerezd préselt fokhagyma, 50g dió, metélőhagyma
A tejfölt a narancslével, a mustárral, a paprikával, a sóval, és a fokhagymával elkeverjük. A többi alapanyagot szükség szerint aprítjuk, összekeverjük, és az öntetet hozzáadva rövid ideig pihentetjük.

Miskulancia csíra

lucernát, vörösherét elsősorban a vérképzőrendszer, retek csírát az emésztőrendszer segítésére
Vöröshagyma csira

Lucerna (Alfalfa) csíra

Olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért.
Rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról, szaponin tartalma lekaparja és feloldja.
Magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet.
Segít ízületi gyulladásnál, reumánál, gyomorfekélynél.
Szoptatós anyáknál tejserkentő.
Roborál.
A benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén harása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében.
Segít érszűkületnél.
B12 vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít.
K vitamin tartalma megelőzi a thrombus kialakulását, csökkenti a vérzéseket.
Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka.
L borostyánkősav tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

Miskulancia csíra

Lucerna, vöröshere és retek csirát tartalmaz.
Lucernát és vörösherét elsősorban a vérképzőrendszer, retekcsíra az emésztőrendszer segítésére.
Zsázsa csíra
80%ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jelentősége a szív és érrendszeri megbetegedésénél van.
Megelőzhető a szívinfarktus rendszeres zsázsa csíra fogyasztással.
Magas E vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású.
Késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
Vízelhajló hatású, így vérnyomáscsökkentő is.
Enyhíti a lábikre görcsöket.
Antioxidánsok A C, E vitamin, Béta karotin, szelén segítik.
Erősítik az immunrendszert, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben.
Klorofillt tartalmaz, amely a vért tisztítja, újítja.
Afrodiziákum, növeli a férfierőt.
Csökkenti a gyulladásokat.
Segít a mellrák és vastagbélrák megelőzésében.028
E vitamin tartalma 12mg/kg.
Mustár csíra
Gyógyhatása hasonló a retek csiráéhoz .
Epe és májbántalmakra.
Emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen.
Jó hatású isiásznál, bőrkiütéseknél Serkentő, stimuláló.
Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést Stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez illetve megfázás és influenza gyógyulásához vezet.
Mellkasi fájdalom, váladékozás, hörghurut gyógyítható vele.
Tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket.
A retek csírához hasonlóan borogatásra is használható.

Lencse, borsó, Babfélék csírája (Figyelem! A hüvelyesek csírája csak főzve fogyasztható!)

Nagyon magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást.
Azt mondják a babfélékre, „jó a szívnek" kitisztítják a vérből az LDL (rossz koleszterint).
Csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára.
A bennük levő ligázok és proteáz- inhibitorok erős rákblokkoló anyagok.
A ligázok támadják a mell és vastagbélrákot.
A proteázok megelőzik a normális sejtek rákossá alakulását.
Komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadnak, gázt fejlesztenek.
A zöldborsó csirának szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében.
Rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést.

Napraforgó csíra

Magas a foszfor és kalcium tartalma, fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet - és izomtónushoz, idegrendszerhez.
Vastartalma, a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
Jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
Fehérjetartalma 3O%
Kiváló niacín bőrvitamin forrás.
Gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású.
Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát.
Klorofill tartalma segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez.
Tisztit, méregtelenít, vízajtó hatása van.
Jótékony hatással van a cukorbetegségre.
Vöröskáposzta csíra
Fekélygyógyító vegyülete, U - vitamint tartalmaz.
Táplálja a bőrt.
Tisztítja a vért.
Javítja a látást.
Jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek, javítja a keringést, sejtlégzést.
Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával.
Gyulladáscsökkentő.
Rendbe teszi az emésztést, rendszeressé teszi a székelést.
Glükozikonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását.
Leghatásosabb a vastagbél és gyomorrák legyőzésében.
Prosztata, végbél, nyelőcső, tüdő, valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedős szerepe van.
A ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén.
Daganat növekedést blokkoló enzimeket tartalmaz.

Brokkoli csíra

Vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik.
A legnagyobb mennyiségben tartalmaz a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat.
Rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz.
Élettani hatása a káposzta csírával megegyező.

Vöröshere csíra

Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen.
Jótékony hatású epe, máj és cukorbetegeknek Izületi és reumás bántalmak csillapítására is ajánljuk. Erősít, táplál, tisztítja a vért .
Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot.
Görcsoldó, nyálkaoldó.
Gyulladáscsökkentő.
Torok és gyomorrák gyógyszereként ismerték a XIX. század orvosi könyveiben.
Magas ásványi agyag tartalma miatt termékenységfokozó.
Energetizál!
Kalcium és L borostyánkősav tartalma közelíti a lucerna csíráét.

Repce csíra

Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, nélkülük nem lehetünk egészségesek.
Javítják a szem hajszálereinek vérellátását.
Az omega-3 és omega-6 olajok az agy táplálékául szolgálnak.
Közvetlenül hat a szívre és az erekre.
Természetes gyulladáscsökkentő.
Vérnyomáscsökkentő.
Segít a depresszió, ízületi gyulladás, túlsúlyosság megelőzésében .
Sok K, E, A és D vitamint tartalmaz.

Retek csíra

Természetes antibiotikum.
Több hőt termel, minta kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el.
Kiüríti a bélférgeket.
Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát.
Pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat.
Készíthetünk lábfürdőt, enyhíti a fejben a vértolulást.
A bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású.
Kis mennyiségben étvágygerjesztő.
Hatásos vízelhajtó, erősítő.
Húgyvezeték, húgyhólyag, vese és májtisztító.
Segít egyes vese és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is.
Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

Vöröshagyma csíra

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést.
Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket.
Minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll - Gazdag klorofillban, megújítja a vért.
Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát.
Nyálkaürítésre készteti a tüdőt.
Antiszeptikus, vírusölő, gombaölő, élősdi ölő, mikrobaölő és izzasztó hatású.
A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül.
Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.
Gyomor bélproblémáknál ajánlják.
Jótékony hatása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál.

Vegyes csíra

Lucerna, vörös here, retek, hagyma és vöröskáposzta keveréke.
Gátolja a rákos sejtek életbenmaradását.
Tisztítja a májat.
Erősíti az idegrendszert.
Potencianövelő.
Hurutoldó.
Gyulladás gátló, baktériumölő hatású.
Segíti az emésztést.
Egyensúlyban tartja a vérnyomást.
Csökkenti a radioaktív sugárterhelést.
Segíti a vér oxigénellátását.
Tápegész élelmiszer.
A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs. Mindenkire egy kicsit másképp hat. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből. Igen intenzíven méregtelenít. 2 - 3 nappal a búzafű lé fogyasztása után erősebb szagú, zavaros és sűrűn előforduló vizeletre számíthatunk. Székletünk hígabb lesz, de nem kell egész napos hasmenéssel küszködni.
A sejtekben lerakódott méreganyag bekerül a véráramba és folyamatosan ürül a vizelettel, széklettel, bőrön keresztül. A méregtelenítési tünetek alatt nehezen viselhető a búzafű lé szaga. Ezért a véráramba került méreganyag a felelős. A szervezet folyamatos tisztulásával meg fog szűnni ez az érzés.
Ha az első 2 - 3 hét erős méregtelenítésén túljutunk, már csak pozitív hatásokat észlelhetünk. Súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás lesz a jellemző. A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.
A kipréselt lé nem tartható el még hűtőszekrényben sem, mert magas enzim és fehérjetartalma miatt az alkotórészek gyorsan elbomlanak. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, fél óra múlva lehet folyadékot inni, később ehetünk.
A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatunk étkezési szokásainkon, de segíthetjük és gyorsíthatjuk is a méregtelenítés folyamatát, ha az első pár hét alatt lecsökkentjük az állati eredetű táplálékot.

A BÚZACSÍRA

A búzacsíra nemcsak azért fokozza a férfiasságot és a női termékenységet, szünteti az impotenciát, frigiditást, mert ál­talános fáradtságot, depressziót, idegességet szüntető, energia fokozó hatású, hanem a hormonrendszert harmo­nizáló hatáson kívül is hat a nemi mirigyekre, hormonel­választásra. A belső elválasztású mirigyrendszer és az ideg­rendszer egyensúlya, tehát a nemi élet, a nemi funkció is számos vitamin és nyomelem bevitelével biztosítható, me­lyek specifikusan hatnak a szexualitásra. Ezek híján, illetve ezek csökkent mennyisége esetén a diszharmónia éppúgy megnyilvánulhat hiperszexualitásban, mint Impotenciában, friglditásban, vagy egyszerűen érdektelenségben. A pajzs­mirigy túlműködése, fokozott hormontermelése például foko­zott szexualitást, csökkent hormontermelése impotenciát vagy frigiditást eredményez. A B-vitaminoknak, főleg a B-vitaminnak fontos szerepe van a szabályozásban. De az E-vi­tamin nemcsak nagy erejű antioxidáns, védi a szervezetet az öregedéstől, erősíti az immunrendszert, hanem termé­kenység-vitaminként legfontosabb alkalmazási területe a meddőség, szexuális gyengeség, a nemzőképesség zava­ra, a koraszülés, menstruációs zavarok, nemi szervek fej­lődési zavara, változáskori panaszok orvoslása. E-vitamin hiányában ugyanis nőknél csökken a női nemi hormonter­melés, férfiaknál csökken vagy megszűnik a spermaképzés, és mindkét nemben a nemi ösztön. A hipofízisben, az agy­függelék mirigyben koncentrálódik az E-vitamin, viszont az E-vitamin csökkent jelenléte, és a hipofízis hormonszint csökke­nése különösen, diszharmóniát okoz a szexuális életben. Ez a két vitamin, a B-vitamin komplex és E-vitamin jelentős arány­ban van jelen a csírázó búzában.
Két nyomelem, a magnézium és a cink is különösen fontos a szexualitásban. A cink nagy jelentőségű a hipofízis hatás segíti, meggyorsítja az izmokból a felszaporodó tejsav el­távolítását.
Méregtelenít: belső (anyagcsere során keletkezett) és külső (élelmiszerekből, környezetszennyezésből, gyógyszer­szedésből származó) mérgezettséggel szemben véd, a méregtelenítés szervének, a májnak segíti működését, védi, erősíti a májsejteket a károsító hatásokkal szemben. Az anyagcseréből eredő salakanyagok kiürítését is elősegíti.
Az anyagcserét, a tápanyagok felszívódását, a lebontást, a beépülést (asszimilációt), a salakanyag kiválást elősegíti, mert a csírázó búza vitaminjai és nyomelemei katalizáto­rokként vesznek részt az anyagcsere folyamatokban. Ennek során például az összetett cukrok egyszerű cukrokká alakul­nak, a fehérjék aminosavakra bontódnak és újra felépülnek szervezet-azonos fehérjékké, a cukrok glikogénné (tárolt szénhidráttá). A szervezet aktuális állapota szerint a gyomor és hasnyálmirigy emésztőnedv elválasztását és az étvágyat fokozzák, a testsúly növekedik, de csökkenhet is, mert a zsírok elégését, a zsírraktárak megfogyatkozását segítik ezek a katalizátorok. A vér koleszterin szintjét leszállítják, a szív- és ér­betegségekkel (infarktus, érelmeszesedés, érszűkület, trom­bózis) szemben védelmet jelentenek.
Az öregedést gátolja a csírázó gabona, mert antioxidáns-ként ható vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz (pl. szelén, cink, C- és E-vitamin). De külön a bőr és a szervek, az erek öregedését is gátolja a búzacsíra. A bőr minőségét javítja, a ráncosodást megelőzi, rugalmasságát fokozza, a bőr alatti kötőszövet rostjainak pusztulását gátolja, mivel bőrvédő A-vitamint, B,-, B2-, B3-, B5-, és főként B8- (H-) vitamint is tartalmaz, mely a bőr és a haj vitaminja, a hajhullást, őszülést meg­akadályozza, bőrbetegségeket gyógyít.
Néhány összetevőjének számbavételével érdemes szemügyre venni, hogyan hat a vérképre. A B4-vitamin (adenin) a vér fehérvérsejt elemeinek számarányát tartja fenn. A fehérvérsejteknek fontos szerepük van a szervezet védeke­zésében. A B7- (I-), B9- (folsav) és B12- (cianokobalamin).
E vizsgálatok1 legjelentősebb tanulsága, hogy a búza­csíra nemcsak minden életfenntartó anyagot magában foglal, hanem különleges oxido-redukciós képessége révén, a növények között élenjáróan, a napenergiát szerves ener­giává alakítja át. Bircher-Benner beosztása szerint a legértékesebb tápanyagok közé tartozik.
A nagy svájci természetgyógyász orvos, a táplálkozástan tudósa a táplálékokat napenergia-érték szempontjából há­rom csoportba osztotta:
I. osztályba sorolhatók a magok, csírázó gabonafélék, a friss, érett, nyers gyümölcsök, bogyók, dió, mandula, zöld­ségfélék, levelek, szárak, gyökerek;
II. osztályba tartoznak a teljes gabonából őrölt lisztből készült kenyér, főzött vagy sütött tésztaneműek, a hántolatlan rizs, főzelékek, krumpli és más gumók (saját levükben pároltan elkészítve), tojásételek, sajt, sűrített tej, jó konzervek;
III. osztályba a kevéssé egészséges ételek, lehetőleg kerülendők: húsfélék.
Két oxido-redukciós anyagot sikerült kimutatni a búza­csírában. Ez a két hatóanyag állatkísérletben késlelteti a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését. Ugyanez a két anyag a mellékvesék hormontermelését fokozza, és ez azt jelenti, hogy döntően befolyásolják szervezetünk betegségekkel, stresszekkel szembeni ellenálló képességét, s ugyanakkor képesek szervezetünk dinamizmusát fenntartani, energia­termelését fokozni.
Nem elég az, hogy valamilyen táplálékunk többféle nyomelemet és ásványi anyagot, valamint vitamint tartal­maz, döntő fontosságú, hogy ezeket egymáshoz képest mi­lyen arányban foglalja magában l
Nos hát, a búzacsírában, a csírázó búzában az ásvány­anyagok és nyomelemek aránya annak a normának felel meg, melyet követelményként laboratóriumokban a szövet­tenyészetekben tápláló folyadék legmegfelelőbb tápanyag arányaként állapítottak meg, hogy biztosítsa a mesterséges szövettenyészet, vagy szervezetből eltávolított szerv minél hosszabb ideig tartó túlélését — állapítja meg dr. Jacques Lamblin. Azt is hozzáteszi, a Manna Rax búzacsíra készít­mény különleges értékének tartva, hogy optimális arányban az agy specifikus táplálékát, a foszfort és a csontnövekedés aktivátorát, a májvédő hatóanyagot, a szexuális fiatalság faktorát, a mangánt is tartalmazza. „Ez a búzacsíra készít­mény — úgymond — fiziko-kémiai, savi, redukáló és nagy rezisztivitás képességének, tökéletes ion-egyensúlyának és nyomelem tartalmának köszönhetően a minden ipari civilizációban annyira elterjedt hiányállapotnak és civilizációs betegségnek, szklerotikus állapotnak ellene hat. Minden normális sejt-újjáképzés folyamatot elősegít, és az öregedés meggátlásának legjelentősebb tényezője."
Befejezésül Viktoras Kulvinskas szavait idézve a leg­lényegesebb hatást emelem ki, amiről ugyan már szó esett, de talán nem eléggé kiemelten. A modern ember szoron­gásának leggyakoribb tárgyáról, a rákról van szó. „A csírákat publikációk tárgyalják, számos folyóirat és kutató ad hírt róla. Egy kiemelkedő tudóstól azt az információt kaptam: Megjósolom, hogy a rák gyógymódját olyan étrendben fogják megtalálni, mely csírákból és élő táplálékból áll." Szá­mos kutató a rákprobléma megoldását az étrendben és más holisztikus természetgyógyászati módszerben látja.
Szentgyörgyi Albert az utolsó éveinek kutatási ered­ményeként megállapította a búzacsíra rákgyógyító hatá­sát.2 Houstonban a texasi egyetem rákközpontjában dr. Chui-Nan Lai, Szentgyörgyi tanítványa, sikert ért el különböző típusú daganatsejtek növekedését megállítva búzacsíralé segítségével. A kormányzat is érdeklődik a búzacsíralé kuta­tása iránt. Anyagilag támogat egy olyan kísérletsorozatot, mely a búzacsíralé hatását vizsgálja patkányok ráksejtjeire.
 (Megjegyzésem: A búzacsíra alatt ebben a tanulmányban értelemszerűen a csíráztatott búzát kell érteni, nem pedig a búzaszemben lévő csírát, amit gabonaipari technikákkal elkülönítve, emberi táplálék gyanánt egyébként is ajánlott fogyasztani, magas E-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt.Dénes Ottó)
1Claud Vincent mérési eredményei.
2 Metabolism and cancer. Közzétéve: International Journal of Quantum Chemistry. 1986. A publikáció Ismerteti, hogy a búzacsírában jelenlévő aszkorbinsav és dimetioxi-benzokinon révén állatkísérletekben 80 %-os javulást ért el.
Nikkel
Forrásai: szója, hüvelyesek, teljes biogabonák; továbbá: paraj, petrezselyem, friss bab, tengeri alga.
Szükséges asszociációk: A-, C- és P-vitamin (rutin).
Réz
Forrásai: csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri al­gák; továbbá: szója, dió, mandula (max. napi 8 szem), zab, gombafélék, aszalt sárgabarack, gesztenye, zsázsa, olaj­bogyó, élesztő.
Szükséges asszociációk: A rézzel a C-vitamin, a vas és a cink kell társuljon.
Szelénium
Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, teljes biogabo­nák, vöröshagyma, élesztő; továbbá: bio zöldség- és főze­lékfélék, ananász.
Szükséges asszociációk: A szelénium, mint antioxidáns szinergikusan együtt hat az A-, a C- és az E-vitaminnal. Felszívódását megkönnyítik az aminosavak és a B-vitamin csoport tagjainak jelenléte.
Szilícium
Forrásai: mezei zsurló1, vöröshagyma, teljes biogabonák; továbbá: mogyoróhagyma, fokhagyma, metélőhagyma, őszibarack, retek, kelvirág, a főzelékfélék és gyümölcsök héja2, tök, spenót, uborka, sárgarépa, száraz borsó, cékláié, apróbojtorján.
Szükséges asszociációk: A szilícium szorosan együtt hat, együtt működik a kalciummal.
Vanádium
Forrásai: első préselésből származó hidegen sajtolt olajok, barnarizs, napraforgó mag (elsősorban a csírázó); továbbá: petrezselyem, szója, hajdina, csírázó lucernamag, sárga­répa, fokhagyma, tengeri algák.
Szükséges asszociációk: A C-vitamin védi a szervezetet a vanádium szükségesnél nagyobb mennyiségétől, kiválaszt­ja, eltávolítja a felesleget.
Vas
Forrásai: paraj, teljes gabonák, hüvelyesek; továbbá: mák, mogyoró, dió, napraforgómag, földimogyoró, man­dula, kakaó, zabpehely, szárított vargánya, aszalt gyümöl­csök (füge, sárgabarack, szilva, szőlő stb.), petrezselyem, szója3.
Szükséges asszociációk: A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcso­lódik, vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket.
1 Nem tévesztendő össze a mérgező mocsári zsurlóval.
2 Csak a biogyümölcsök és biofőzelék- félék fogyaszthatók héjastól.
3 A biológiailag, méreg nélkül termesztett növények vastartalma jóval magasabb a vegyszeresen kezelt terményekénél.

Címkék: