Mindig legyen télen sütnivalója!

 
sütőtök Ne mondjon le róla, mert könnyen emészthető, egészséges és finom
A télen kapható csemege gazdag béta-karotinban, A- és E-vitaminban. Mag­jában vas, foszfor, magné­zium és cink van.
AS-összeállítás
A tök minden fajtája az Újvilág felfedezése után került Európá­ba. A tök őshazája Mexikó és Kö­zép-Amerika más vidékei. Míg az őslakóknak legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a kukorica vagy a bab, addig a többi kontinensen teljesen isme­retlen volt. Bár a spanyolok az 1500-as évek elején már maguk­kal hozták, európai karrierje mégsem volt gyors. Itáliában zöld változatát cukkini néven a 18. századtól kezdve termesztik. A tök és a sütőtök azonban csak a 19. századtól kezdve vált nép­szerűvé kontinens szerte.
Levest, zöldségételeket, süte­ményeket, italt készítenek belő­le. A népi gyógyászat is régóta alkalmazza emésztési bántal­mak, köszvény és hasonló beteg­ségek ellen. Mivel sokáig eltart­ható, és ha megcsípte a dér, kü­lönösen édes, zamatos lesz, egész télen kedvelt csemege.
Gyors vacsorának: rizses lepényben, forrón tálalva
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:
30 dkg. sütőtök, 1 tasak gyors rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. vágott petrezselyem, 3 ek. reszelt parmezán sajt, 1 tojás, 1 ek. ételízesítő, 1 kk. szárított zsálya, só, őrölt fehér bors, bő olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
1. A rizst a tasakon leírt utasí­tás szerint főzze meg, csepegtes­se le, majd a tasakot bontsa ki, a rizst szétterítve hagyja kihűl­ni. A sütőtököt hámozza meg, magozza ki, a húsát reszelje le. A hagymát tisztítsa meg és na­gyon apróm vágja össze.
  1. A kihűlt rizshez adja hozzá a reszelt sütőtököt, a parme­zán sajtot, a tojást, a hagymát, az ételízesítőt, a zsályát, a pet­rezselymet, csipet sót és jel ká­véskanál borsot. Alaposan dol­gozza össze.
  2. Serpenyőben forrósítson kb. 1 ujjnyi olajat. A sütőtökös
masszából rakjon bele evőka­nálnyi adagokat, a kanál há­tával kissé lapítsa el, és a lepé­nyek mindkét oldalát kb. 5-6 perc alatt süsse szép pirosra, ropogósra. Szedje papírszalvé­tára, hogy az felszívja a felesle­ges olajat. Azonnal, forrón tálalja.
Egytálételnek: csőben sütve
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE: 80 dkg Sü­tőtök, 10 dkg durvára vágott dióbél, 2 szelet korpás kenyér, 3 ek. vaj + a tálhoz, 1 ek. étel­ízesítő, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 2 tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, só, borsikafű.
ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőtököt vékonyan hámoz­za meg, magozza ki, a tökhúst vágja kb. fél cm-es csíkokra. Serpenyőben forrósítsa fel a va­jat, tegye bele a tököt, szórja meg az ételízesítővel, és kb. 15 perc alatt párolja puhára. Tegye bele a héjától meg­szabadított, kockára vágott kenyeret, a diót, locsolja meg a citromlével, és keverje össze a mézzel.
2. Tűzálló tálat kenjen ki vajjal, simítsa bele a megpárolt sütőtö­köt. Öntse rá a felvert tojások­ból a tejföllel, a reszelt sajt felével, sóval, borssal kikevert masszát. Simítsa el. Szórja meg a maradék sajttal, és 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 percig süsse. Frissen­-forrón tálalja.

Címkék: