RECEPTGYŰJTEMÉNY

 
A MEZŐMÉNESI  ÉLETMÓDKÖZPONT KONYHÁJÁRÓL
Rövidítések:
cs = csésze
k = evőkanál
kk = kávés kanál
l = liter
Tartalomjegyzék
1. Müzli (5 adag) 4
2. Eperszósz 4
3. Karobszósz (szentjánoskenyér-szósz) 4
4. Banánszósz 4
5. Vegyes gyümölcsszósz 4
6. Erdeigyümölcs-szósz 4
7. Gyümölcsös rakott köles 4
8. Kölesvaj 5
9. Mandulavaj 5
10. Mogyoróvaj 5
11. Dióvaj 5
12. Gabonamargarin 5
13. Rizstej 5
14. Szójatej 5
15. Mogyorótej 6
16. Kölestej 6
17. Mandulatej 6
18. Tejbedara 6
19. Diós tészta 6
20. Sült alma 6
21. Málé (kukoricalisztből) 6
22. Hamis gesztenye 6
23. Gyümölcsös morzsa 7
24. Búzapuding (4 adag) 7
25. Gofri (1) 7
26. Gofri (2) 7
27. Rizspuding (6 adag) 7
28. Gyümölcsös zabpehely 7
29. Zabpehelykeksz 8
30. Gyümölcsös palacsinta 8
31. Banános sütemény 8
32. Mazsolás sütemény 8
33. Panduska 8
34. Édes szójakrém 9
35. Diós bejgli 9
36. Kókusztekercs 9
37. Diós kifli 9
38. Almás sütemény 9
39. Túrós bukta (batyu) 9
40. Paradicsomszósz 10
41. Salátaöntet - I. 10
42. Salátaöntet - II. 10
43. Lisztmajonéz 10
44. Szójatejföl - I 10
45. Szójatejföl - II 10
46. Szójatejföl - III 10
47. Gomba fasírt 11
48. Diófasírt 11
49. Tarhonya 11
51. Három zöldség fasírt 11
52. Szójafasírt 11
53. Hamis ikra 12
54. Zöldborsó-pástétom 12
55. Padlizsánkrém 12
56. Gombapástétom 12
57. Lencsepástétom (10 adag) 12
58. Szójapástétom (10 adag) 12
59. Karfiolpástétom 12
60. Szójarúd fasírt 13
61. Salátás tészta 13
62. Lasagna spenóttal és tofuval 13
63. Gombás hajdina 13
64. Csicseriborsó-fasírt 14
65. Tofus rántotta 14
66. Szójarántotta 14
67. Lecsó 14
68. Pizza (10 adag) 14
69. Töltött káposzta 14
70. Búzakolbász 15
71. Zakuszka 15
72. Töltött krumpli 15
73. Hamis báránypalacsinta 15
74. Törtpaszuly 15
75. Párolt karfiol 15
76. Panírozott karfiol 15
15
77. Panírozott zeller 15
78. Panírozott padlizsán 16
79. Krumplisaláta 16
80. Párolt káposzta 16
81. Töltött paprika 16
82. Zöldbabmártás 16
83. Babfőzelék 17
84. Bab- és szójagranulátum-mártás 17
85. Szójaszelet-mártás (7 adag) 17
86. Borsómártás (6 adag) 17
87. Lencsepaprikás - 1 17
88. Lencsepaprikás – 2. 18
89. Tökfőzelék 18
90. Hagymatokány 18
91. Krumplipaprikás 18
92. Tacco-leves 18
93. Felesborsó-leves 18
94. Olasz tésztaleves 19
95. Orosz savanyú leves 19
96. Hamis húsgombóc 19
97. Karfiolleves 19
98. Káposztás krumplileves 19
99. Céklaleves 20
100. Parasztos leves 20
101. Zöldbab-leves 20
102. Paradicsomleves 20
103. Paradicsomos süti 20
104. Kalács 21
105. Kenyér 21
106. Rakott tészta (pastachuta) 21
107. Brokkolis krumpli 21
108. Csollen 22
109. Muffin (magos pogácsa) (8 adag) 22
110. Pirog (6 adag) 22
1. Müzli (5 adag)
Elkészítés: Egy tálba elvegyítjük az első 7 hozzávalót. A következő 5 hozzávalót összeturmixoljuk. Ezt a pépet jól összekeverjük, és a magvakra öntjük. Elkavarjuk, és olajozott edényben alacsony hőfokon 1,5 órát sütjük, közben 15 percenként megforgatjuk. Miután megsült, összevegyítjük a szárított gyümölccsel.
2. Eperszósz
Elkészítés: Az epret felengedjük. Egy lábosban felfőzzük a mustot és a mézet. A keményítőt egy kevés hideg vízben feloldjuk. A felforrt mustba keverjük a keményítőt, és 2-3 perc múlva bekeverjük az epret és felforraljuk.
3. Karobszósz (szentjánoskenyér-szósz)
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy kis lábosban felforraljuk a vizet. Külön-külön egy kevés vízben kikeverjük a keményítőt és a szentjánoskenyeret is. A forró vízbe belekeverjük őket, és hozzáadjuk a sót. Egy-két percnyi főzés után hozzáadjuk az olajat, és végül vaníliával ízesítjük.
4. Banánszósz
Elkészítés: A hozzávalókat addig turmixoljuk, amíg sűrű krémet kapunk. Főtt gabonával lehet fogyasztani, vagy sütemények tetejére kenhetjük.
5. Vegyes gyümölcsszósz
Hozzávalók:
Elkészítés: A vizet felforraljuk Beletesszük a gyümölcsöket, és 3-4 percig főzzük, aztán hozzákeverjük a keményítőt, amit előre kevés langyos vízben feloldottunk. Még főzzük 5 percig. Miután levettük a tűzről, mézzel édesítjük.
6. Erdeigyümölcs-szósz
Elkészítés: Miután a szőlőlébe feloldjuk a mézet, oda tesszük főni. Külön feloldjuk a keményítőt egy kis hideg vízben és belekeverjük a szőlőbe, akkor, amikor felfőtt. Addig főzzük, amíg megkeményedik, majd beletesszük a gyümölcsöket, és hagyjuk együtt felfőni.
7. Gyümölcsös rakott köles
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a kölest a mazsolával, ananásszal, mandulával és a narancshéjjal. A többi hozzávalót jól összeturmixoljuk. A pépet jól összekeverjük a kölessel. Jénai tálba öntjük, majd fél órára a sütőbe toljuk.
8. Kölesvaj
Hozzávalók:
Elkészítés: 1 cs. hideg vízben főni tesszük a kölest. Miután kihűlt, a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk. Fogyasztás előtt a hűtőben tároljuk legalább egy ½ órát. Mézzel együtt kenyérre kenve nagyon ízletes.
9. Mandulavaj
Hozzávalók:
Elkészítése: a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.
10. Mogyoróvaj
Elkészítése: a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.
11. Dióvaj
Elkészítés: A dióbelet 140 fokon megpörköljük. A turmixba tesszük és hozzáadjuk a vízet és a sót. Annyi vizet használjunk, amennyire szükség van ahhoz, hogy elég sűrű masszát nyerjünk. Ha túl elhígítottuk, vegyítsünk még bele diót.
12. Gabonamargarin
Hozzávalók:
Elkészítés: Mindent összeturmixolunk. Ha sűrűbbre akarjuk, tegyünk még hozzá rizst. Különféle ízű margarint kaphatunk aszerint, hogy milyen fűszerrel ízesítjük. Végül sózzuk.
13. Rizstej
Hozzávalók:
Elkészítés: Mindent összeturmixolunk.
14. Szójatej
Hozzávalók:
Elkészítés :a szóját 12 órán át áztatjuk, majd leszűrjük és összeturmixoljuk vagy ledaráljuk. Fazékba tesszük, ráöntünk 4 cs vizet és alaposan megkavarjuk. Átszűrjük gézen vagy szűrőn. Az így nyert folyadékot 10 percig főzzük a sóval és a kókusszal. Majd levesszük a tűzről és amikor már langyosra hűl, hozzáadjuk a mézet és a vaníliát.
15. Mogyorótej
Hozzávalók:
Elkészítés: Mindent összeturmixolunk.
16. Kölestej
Hozzávalók:
Elkészítés: A datolyát 2 percig turmixoljuk a vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és még turmixoljuk pár percig.
17. Mandulatej
Hozzávalót:
Elkészítés: Mindent összeturmixolunk.
18. Tejbedara
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet a vízzel felforraljuk, közben hozzáadjuk a mazsolát, almát, kókuszt.
5 perc főzés után belevegyítjük a búzadarát és további 10-15 percig főzzük. Édesítjük mézzel és vaníliával.
19. Diós tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: Megfőzzük egy kis sós vízben a tésztát. Az őrölt diót rászórjuk a főtt tésztára és édesítjük mézzel.
20. Sült alma
Hozzávalók:
Elkészítés: Kivágjuk az alma magházát és az üreget megtöltjük a dió, dzsem és vanília keverékével. Tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben megsütjük.
21. Málé (kukoricalisztből)
Hozzávalók:
Elkészítés: Az élesztőt beáztatjuk a szójatejbe és 1 k mézet, 2-3 k fehérlisztet kavarunk hozzá. A mixerbe beletesszük az olajat, mézet, feldarabolt narancsot, a maradék szójatejet és az okarát, végül alaposan összeturmixoljuk. Összekeverjük a két masszát, hozzáadjuk a kukoricalisztet, a megmaradt fehérlisztet és a mazsolát. Jól összekavarjuk és kiolajozott tepsibe öntjük. 45 percig sütjük.
22. Hamis gesztenye
Hozzávalók:
Elkészítés: A burgonyát megsütjük, melegen megpucoljuk, eldörzsöljük a cukorral és kevés sóval. Hozzáadjuk a diót, összekavarjuk jól, amíg krémsűrűségű lesz. Ebből a masszából dió nagyságú gombócokat formázunk, amiket szőlőcukorba, dióba és kókuszba forgatunk.

23. Gyümölcsös morzsa
Hozzávalók:
Elkészítése: Az első 9 hozzávalót összekavarjuk. Külön a vágott almát pici olajjal és mézzel pároljuk 5 percig. Tepsibe tesszük az összekavart zabpelyhet, rárakjuk az almát, erre ráöntünk 1 csésze ananászlevet vagy 1 csésze tejet. 45 percig sütjük. Más friss gyümölcsöt is használhatunk vagy gyümölcspudingot.
24. Búzapuding (4 adag)
Hozzávalók:
Elkészítése: A búzát takaréklángon főzzük 30-40 percig. Miután kihűlt, hozzáadjuk az őrölt diót, mézet, vaníliát. Tálcára öntjük, és tortaformát adunk neki. Megszórjuk kókuszreszelékkel és almával, banánkarikákkal díszítjük.
25. Gofri (1)
Hozzávalók:
Elkészítése: Az egészet addig turmixoljuk, míg krémes állagúvá lesz. A gofri sütő-formába kis adagokat töltünk, majd megsütjük. Ebből a masszából palacsintát is készíthetünk teflonsütőben. A gofri vagy a palacsinta különösen finom, ha megkenjük mogyoróvajjal és gyümölcsszósszal (lekvárral).
26. Gofri (2)
Hozzávalók:
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt. A hozzávalókat összeturmixoljuk, hagyjuk a masszát 5 percig pihenni. Megkenjük a formát olajjal és rátöltjük a masszát, majd elegyengetjük. A sütőbe toljuk, vigyázzunk, mert 10 percig nem szabad kinyitni az ajtaját.
27. Rizspuding (6 adag)
Elkészítése: Mindent összemixelünk, egy 3 literes edényt kiolajozunk, a masszát beleöntjük és betesszük a forró sütőbe.
28. Gyümölcsös zabpehely
Elkészítése: Egy edénybe tesszük az összes hozzávalót és összekavarjuk, hagyjuk egy fél órát állni, amíg a zabpehely megpuhul. Egy olajozott tepsibe tesszük és forró sütőbe 40-45 percig sütjük.
29. Zabpehelykeksz
Hozzávalók:
Elkészítése: Összekeverjük a zabpelyhet a vízzel és olajjal. Állni hagyjuk 5 percig. Azután hozzáadjuk a többi hozzávalót. Masszát formálunk, amit a tepsi hátára terítünk. Mielőtt a sütőbe tennénk, felkockázzuk. 15 percig sütjük. Köménnnyel megszórhatjuk.
30. Gyümölcsös palacsinta
Elkészítése: Egy kis langyos tejbe beáztatjuk az élesztőt, 4-5 k liszt, mézet és jól összekavarjuk, majd kelni hagyjuk. 7-8 perc után hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk a többi tejjel. A tepsibe simítjuk, a tetejére almát, szilvát vagy meggyet rakunk. Két lapot is nyújthatunk. Ebben az esetben a gyümölcsöt közéjük tesszük.
31. Banános sütemény
Elkészítése: A tejnek felét összekavarjuk az élesztővel, 2 kk. mézzel, ¼ cs. liszttel és hagyjuk kelni. Külön a banánt összetörjük, hozzáadjuk az olajat, sót, a többi mézet, reszelt citromhéját, a megmaradt tejet és lisztet. Összekavarjuk és beletesszük a diót. Kiolajozzuk a formákat, félig töltjük a masszával, majd hagyjuk egy keveset kelni, amíg megtelnek a formák. Dióval díszíthetjük a tetejét. 15-20 percig sütjük.
32. Mazsolás sütemény
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy edénybe tesszük a vizet, mézet, élesztőt és hagyjuk egy kicsit pihenni. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekavarjuk és kis kerek formákba tesszük. Kirakjuk mazsolával és hagyjuk meleg helyen kelni 10 percig. 25 percet sütjük.
33. Panduska
Elkészítése: Az élesztőt összekavarjuk egy kevés tejjel, cukorral és liszttel. Külön az olajat a cukorral alaposan kikavarjuk, s hozzáadjuk a többi hozzávalót. A gyümölcsöket a végén kavarjuk bele. A tepsit kiolajozzuk és beletöltjük a masszát. 50 percig sütjük.
34. Édes szójakrém
Hozzávalók:
Elkészítése: A szóját, a mézet, sót krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk az olajat és a citromlevet, mint a majonéznél. Végül hozzáadjuk a vaníliát és áfonyát, s alaposan elkavarjuk.
Figyelem: Ha sima, jó krémet akarunk, akkor melegen öntjük le a szóját. Igy tudjuk a tortáknál, palacsintáknál és más süteményeknél is felhasználni.
35. Diós bejgli
Hozzávalók:
Elkészítése: Az első 6-ból egy masszát gyúrunk és kisimítjuk. A diót összekeverjük a vaníliával, a lapra rákenjük és felcsavarjuk rúd alakba. Olajozott tepsibe tesszük és megsütjük.
36. Kókusztekercs
Hozzávalók:
Tölteléknek: 2 dl olaj, 2 kk. méz,100 kókuszreszelék.
Elkészítése: Az élesztőt feloldjuk a tejbe, hozzáadjuk az 1 k. mézet, 2-3 k. lisztet és hagyjuk kelni 15 percig. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, megdagasztjuk és hagyjuk 40 percet kelni. Kinyújtjuk tégla alakú lapokra és megkenjük olajjal, mézzel. Szórunk rá kókuszreszeléket és feltekerjük. Ezt a tekercset felvágjuk 1 cm vastagságra és a kikent tepsibe tesszük. Megkenjük egy kis sziruppal (víz és méz keveréke).
37. Diós kifli
Hozzávalók:
Elkészítése: Az első 3 hozzávalóból és 2-3 k. lisztből kovászt készítünk, és 10-15 percig duplájára kelesztjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, az olajat pedig dagasztás közben rendre töltögetjük. Miután jól megdagasztottuk, 1 órát hagyjuk kelni, azután formázzuk a kifliket.
Töltelék: Lehet dió, tej, vanília és méz kicsit összefőzve vagy diót összekeverünk valami finom lekvárral.
38. Almás sütemény
Hozzávalók a lapokhoz:
Töltelék: 1 kg. reszelt almát összekeverünk őrölt fahéjjal, vaníliával és mézzel. A 2 lap közé tesszük, és 45 percig sütjük.
39. Túrós bukta (batyu)
A tésztája ugyanolyan, mint a kiflié.
Töltelék: 4 k. méz
Összekeverjük, és ezzel a krémmel töltjük meg a buktákat
40. Paradicsomszósz
Elkészítése: Megpároljuk a hagymát egy kis vízben, olajat és fokhagymát adunk hozzá. Miután félig főtt hozzáadjuk a paradicsomlevet, a bazsalikomot, a majoránnát, sót, babérlevelet, oregánót és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
41. Salátaöntet - I.
Hozzávalók:
Elkészítése: Az első 5-öt össze turmixoljuk. A folyadékokat edénybe tesszük, hozzáadjuk a többi anyagot és összekavarjuk.
42. Salátaöntet - II.
Hozzávalók:
Elkészítése: A hozzávalókat összeturmixoljuk.
43. Lisztmajonéz
Hozzávalók:
Elkészítése: Az első 4 hozzávalót összekavarjuk, és gyenge tűzön főzzük. Amikor langyosra hűlt, összeturmixoljuk a vöröshagymával és fokhagymával.
44. Szójatejföl - I
Hozzávalók:
Elkészítése: Az alapanyagokat 5 percig turmixoljuk.
45. Szójatejföl - II
Elkészítése: Az összes hozzávalót 5 percig turmixoljuk.
46. Szójatejföl - III
Hozzávalók:
Elkészítése: A szóját alaposan megmossunk, estétől reggelig áztatjuk. 1 csésze vízzel összeturmixoljuk. Az így kapott pépet addig főzzük, míg a vize elpárolog. Utána a hidegre rakjuk. A kihűlt tejet turmixoljuk a citromlével, s fokozatosan hozzáöntjük az olajat. Addig mixeljük, amíg a kanál megáll benne. Jobban megkeményedik, ha a hűtőbe tesszük.
47. Gomba fasírt
Hozzávalók:
Elkészítése: A gombát ledaráljuk és a beáztatott kenyérrel, majd fasírt formákat készítünk, és egy olajozott tepsibe megsütjük.
48. Diófasírt
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy fél csésze vízben feltesszük a hagymát párolni, veganaturát és 2 k. olajat adunk hozzá. Hűlni hagyjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Jól összekavarjuk, fasírtokat formálunk, és 30 percig sütjük.
Figyelem: szójaliszt helyett zabpelyhet használhatunk.
49. Tarhonya
300 g tarhonyát összekeverünk 3 k. olajjal. Tepsibe rakjuk, és a sütőbe rakjuk, míg a színét megváltoztatja. Utána megfőzzük veganaturás vízben. Nagyon jó a lencsefőzelékkel együtt fogyasztani.
50. Rizottó
Elkészítése: Az első 4 hozzávalót megpárolni a 3 k. olajba és 1 pohár vízben. Hozzáadjuk a paprikát, zöldpetrezselymet és a jól megmosott rizst. Ízesítjük veganaturával.
51. Három zöldség fasírt
Elkészítése: Villával összetörjük a csicseri-borsót, lencsét és babot. Megpároljuk a hagymát és hozzáadjuk az összetört lencsét, stb. 5 percig állni hagyjuk, majd fasírtokat formálunk, amiket tepsibe rakunk és megsütünk.
52. Szójafasírt
Elkészítése: Ledaráljuk a szóját. Megpároljuk hagymát a vízben és olajban és hagyjuk hűlni. Mindent összekavarunk, fasírtokat formálunk, majd kiolajozott tepsiben megsütjük.
53. Hamis ikra
Elkészítése: A forrásban levő vízbe szórjuk a búzadarát, folyton kavarjuk, amíg kidagad. Hűlni hagyjuk Összeturmixoljuk a lisztmajonézzel.
53. Fehérbab-krém
Elkészítése: A turmixba teszünk minden hozzávalót, és addig mixeljük, amíg krém-sűrűségűvé válik. Petrezselyemzölddel díszítjük.
54. Zöldborsó-pástétom
Elkészítése: ½ kg. zöldborsót megfőzzünk sós vízben. Külön elkészítjük a lisztmajonézt kukoricapehely hozzáadásával, ezeket összekavarjuk a kihűlt borsóval. Végül hozzáadjuk a zöldpetrezselymet.
55. Padlizsánkrém
Elkészítése: A mixerbe tesszük a hozzávalókat, a következő sorrendben: előbb a folyadékokat, padlizsánt, aztán a többit. Krémsűrűségűvé kavarjuk.
56. Gombapástétom
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy lábasban vizet forralunk, sót dobunk bele és az aprított gombát. Amikor a gomba megfőtt, mixerbe tesszük az összes hozzávalókat, és krémes állagúvá kavarjuk. Szükség esetén vizet tesszünk hozzá.

57. Lencsepástétom (10 adag)
Elkészítése: A lencsét beáztatjuk, és puhára főzzük a sóval és a veganaturával. A fölösleges vizet lefőzzük róla. Megpároljuk a hagymát olajban, hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát és sót. Krémmé turmixoljuk és végül sózzuk.
58. Szójapástétom (10 adag)
Elkészítése: A szóját 12 órán átáztatjuk, majd főzzük sárgarépával, petrezselyemmel, sóval, veganaturával és a többi hozzávalóval. Krémsűrűségűvé turmixoljuk.
59. Karfiolpástétom
Hozzávalók:
Elkészítése: A karfiolt sós vízben megfőzzük. A lisztet vízzel péppé főzzük. Mixerbe tesszük a karfiolt és a pépet, hozzáadjuk a sót, fokhagymát, kukorica pelyhet és az olajat majd összeturmixoljuk.
60. Szójarúd fasírt
Elkészítése: A hagymát egy kis vízben pároljuk. A szóját ledaráljuk és összekavarjuk a többi hozzávalóval egy edényben. Egy kiolajozott üveg tálba tesszük, majd 40 percig sütjük.
Megjegyzés: A szójatej helyett paradicsomlevet használhatunk. Használhatunk csombort, oregánót és majoránnát is.
61. Salátás tészta
Elkészítése: Összekavarjuk az első 4 hozzávalót. A többi hozzávalót turmixoljuk és a kettőt jól öszekeverjük és egy órát állni hagyjuk fogyasztás előtt.
62. Lasagna spenóttal és tofuval
Elkészítése: Megfőzzük a tésztát, leszűrjük, és állni hagyjuk. A szezámmagot tepsibe aranysárgára pirítjuk, majd megőröljük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tofut, élesztő pelyhet, sót, vegetát, kaprot, spenótot és a sót. Külön megpároljuk a hagymát, fokhagymát, egy kis meleg vízben és a 2 k. olajjal. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, paradicsom-pürét, sót, mézzet, oregánot és a citromlevet. 5-6 percig főzzük, majd jénai tálba rétegezünk egy rend szószt, egy rend főtt tésztát, egy rend tofus spenótot. Addig rakjuk, amíg el nem fogy. Fóliával letakarjuk, és 25 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és még 5 percig sütjük.

63. Gombás hajdina
Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt. Megpároljuk a hagymát, fokhagymát kevés vízben és olajban. Az egészet egy jénai tálba tesszük és hozzáadjuk a hajdinát, mézet, veganaturát. Fóliával betakarjuk, 50-60 percig sütjük. Kidíszítjük petrezselyemmel, és tovább sütjük még 5 percig.
64. Csicseriborsó-fasírt
A hagymát a rozmaringgal megpároljuk egy kis vízben és olajban. Egy villával összetörjük a csicseriborsót. Az összes hozzávalót összekeverjük. Olajozott tepsibe 45 percig sütjük.
65. Tofus rántotta
Elkészítése: A hagymát pároljuk olajban és vízben, hozzáadjuk a többi hozzávalót. 10-15 percig főzzük, míg a rántotta száraz marad. Hogy sárga legyen, sáfrányt teszünk bele.
66. Szójarántotta
Elkészítése: 2 csésze forró vízben megfőzzük a szóját. Mikor főni kezd, levesszük a tűzről, és lefedve 1 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, összeturmixoljuk a 2 ½ cs. vízzel, az olajjal és a hagymával. Az olajat lassan adagoljuk. Krém sűrűségűvé turmixoljuk. Beletesszük a  Veganaturát és a fokhagymát. Ezt a masszát lábosba rakjuk, és lassú tűznél állandóan keverjük, amíg pépessé válik. Lefedjük az edényt, kis ideig lassú tűzön hagyjuk, amíg megszárad és rántottaállagú lesz. Adunk hozzá apróra vágott zöldhagymát és zöldpetrezselymet.

67. Lecsó
Elkészítése: Megpárolni a hagymát, paprikát és a paradicsomot vízben és olajban. A rizst félig megfőzzük, majd hozzáadjuk a párolt hagymához, és 10-15 percig főzzük.
68. Pizza (10 adag)
Elkészítése: Az élesztőt vízben áztatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszát elnyújtjuk, és tepsibe 15 percig sütjük. Megkenjük ketchuppal, majoránnát szórunk rá, gombát, vágott olíva bogyót, végül tofut reszelünk rá. Utána még 10-15 percig sütjük.
69. Töltött káposzta
Elkészítése: A szójagranulátumot 2 órán át veganaturás vízben áztatjuk. A hagymát és a sárgarépát vízben és olajban megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, a megáztatott szójagranulátomot és 10-15 percig együtt főzzük. Hozzáadjuk a paprikát, a jól megmosott rizst, ételízesítőt, sót, borsikafüvet, vizet és még 15 percig főzzük. A káposztafejet leforrázzuk, és a leveleket az elkészített töltelékkel töltjük.
70. Búzakolbász
Elkészítése: A búzát megfőzzük. Külön a krumplit héjában megfőzzük és meghámozzuk. A kenyeret beáztatjuk. A krumplit a kenyérrel és fokhagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a piros paprikát, sót, veganaturát ízlés szerint, az olajat és jól összevegyíteni. Kolbászt formálunk, kiolajozott tepsibe tesszük és megsütjük.
71. Zakuszka
Elkészítése: A hagymát és a paprikát ledaráljuk, és a hagymát megpároljuk. A megsült és meghámozott padlizsánt ledaráljuk. Az összes hozzávalót hozzáadjuk és kb. 1 órán át főzzük, míg az olaj feljön a tetejére. Üvegbe tesszük és dunsztoljuk.
72. Töltött krumpli
Elkészítése: A krumplit héjában főzzük, hagyjuk hűlni, kettőbe vágjuk, és a közepét kikaparjuk. A hagymát olajban és vízben pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, majd a petrezselyemzöldet, a pirospaprikát és még 1-2 percet tovább főzzük. A krumplidarabokat hozzáadjuk a masszához, ezzel megtöltjük a krumplikat, és kiolajozott tepsiben megsütjük.
73. Hamis báránypalacsinta
Elkészítése. A lencsét összeturmixoljuk, lisztet készítünk belőle. Külön félig megfőzzük a rizst, a hagymát megpároljuk kis vízben és olajban. Utána hozzáadjuk a lencsét. Amikor a lencse majdnem megfőtt, hozzáadjuk a zabpelyhet és a többi hozzávalókat. Jól összekeverjük, és alufóliával kibélelt tepsiben megsütjük.
74. Törtpaszuly
Elkészítése: A babot estétől reggelig áztatjuk. Leszűrjük a vizet, leöblítjük, és forrni tesszük a sárgarépával, a petrezselyemmel és a zellerrel együtt. Miután félig megfőtt hozzáadjuk a babérlevelet és a legvégén a sót. Leszűrjük a vizet és összemixeljük. Hagymamártással és paprikával díszítjük.
75. Párolt karfiol
1 kg. karfiolt sós vízben megfőzzük. A rózsákat szétválasztjuk és felszolgáljuk, mint párolt salátát. A karfiolt nem főzzük sokáig.
76. Panírozott karfiol
1 kg. karfiolt sós vízben megfőzzük, és a következő szószt külön készítjük. 4 gerezd fokhagyma, 3 k. olaj, kis víz, veganatura, só, jól összeturmixoljuk. A szétbontott karfiolt lisztben, a fokhagymaszószban és zsemlemorzsában forgatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 300 fokon sütjük 20-30 percig.
77. Panírozott zeller
A zellert meghámozzuk, felszeleteljük, 10-15 percig sós vízben főzzük. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Ugyanolyan szósz készítünk, mint a karfiolnak, a szeleteket fehér lisztben, szószban, majd kukoricalisztbe forgatjuk. Az elkészített szeleteket tepsibe tesszük és megsütjük.
78. Panírozott padlizsán
1 kg. padlizsánt megsütjük és meghámozzuk. Szeletekre vágjuk. Ugyanúgy készítjük, mint a karfiolt csak a zsemlemorzsa helyett kukoricalisztet használunk.
79. Krumplisaláta
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük. Meghámozzuk, majd kis szeletekre vágjuk, s felaprítjuk a hagymát is. Összekavarjuk az olajjal, meghintjük, és állni hagyjuk
Majonéz: 150 g liszt, 200 g kukorica pehely, 5 g. fokhagyma, 1 dl. olaj. A kukoricapelyhet langyos vízben áztatjuk. Az összes hozzávalót összeturmixoljuk és hozzáadjuk a sót és veganaturát ízlés szerint. A krumplit a majonézzel összekavarjuk.
80. Párolt káposzta
Elkészítése: A hagymát és paprikát vízben és olajban pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott káposztát és vizet, hogy félig ellepje. Hozzáadjuk még a sót, a borsikafüvet, kaprot és addig főzzük, amíg a káposzta jól megfőtt.
81. Töltött paprika
Elkészítése: A hagymát vízben és olajban pároljuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, petrezselymet, paradicsomlevet, veganaturát, a petrezselyem és zeller leveleket és a jól megmosott rizst. Állandóan kavarjuk, míg a rizs kidagad, de nem hagyjuk megfőni. Hozzáadjuk a leszűrt szójagranulátumot, a gombát és majorannát. Kicsumázzuk a paprikát, leforrázzuk, és a töltelékkel megtöltjük. Ráteszünk egy szelet paradicsomot vagy jól meghinjük fehérliszttel a tetejét. Megsózzuk a vizet, és a paprikára öntjük. Sütőben vagy tűzhelyen főzzük óvatosan.
82. Zöldbabmártás
Elkészítése: A hagymát vízben, olajban pici sóval pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, megreszelt sárgarépát, petrezselymet, veganaturát, a petrezselyem és zeller leveleket
A zöldbabot megmossuk és megpucoljuk. A szószba beletesszük a pirospaprikát, 2 cs. vizet vagy paradicsomlét és a zöldbabot. Főzzük, míg a víz megapad. Fokhagymaöntettel nagyon finom.
83. Babfőzelék
Hozzávalók
Elkészítése: A babot estétől reggelig áztatjuk. Főni tesszük és miután megfőtt, a vizet leöntjük. Ezt még egyszer megismétljük, külön megpároljuk az apróra vágott hagymát, sárgarépát, petrezselymet, mindezeket apróra vágni, kis víz, só. Hozzáadjuk a babot, 6-7 cs. vizet. Lassú tűzön főzzük, miután a bab megfőtt hozzáadjuk a paradicsomlevet és egy kicsit főzni, hagyjuk, majd hozzáadjuk a petre-zselymet, borsikafüvet és babérlevelet.
84. Bab- és szójagranulátum-mártás
Elkészítése: Estétől reggelig áztatjuk a babot, 6 cs. vízben főzzük, külön megfőzzük a szója-granulátumot 2 cs. vízben, 1 k. veganaturával. Megpároljuk a hagymát egy kis vízben és k. olajjal. Hozzáadjuk a paprikát, babot,
szójagranulátumot, paradicsompürét, sót, fűszereket és mézet. Addig főzzük amíg a paprika jól megfőtt. Ha szükséges egy kis vizet teszünk még rá. A mártás nagyon finom rizzsel.
85. Szójaszelet-mártás (7 adag)
Elkészítése: A hagymát, fokhagymát kis vízben, sóban pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és a fűszereket. Külön a szóját forró vízben és 1 k. veganaturában áztatjuk 15 percig. A szóját hozzáadjuk a szószhoz, és egybe főzzük kb. 30 percig. Krumpli pürével, vagy rizzsel tálaljuk.
86. Borsómártás (6 adag)
Hozzávalók
Elkészítése: A megvágott hagymát és a szeletekre vágott sárgarépát megpároljuk vízben és egy kk. sóban. Külön megfőzzük a borsót vízben egy kk. veganaturában és ½ k. sóban. Utána összekeverjük a párolt hagymával. A lisztet elkavarjuk a tejföllel, és a masszához adjuk, s még 10 percig főzzük. A Végül apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
87. Lencsepaprikás - 1
Elkészítése: A lencsét 4 cs. vízben főzzük. Az első vizet kiöntjük, utána hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát, petrezselymet, zellert, kettőbe vágott hagymát, majd kivesszük a mártásból és a többi hozzávalókat. A végén hozzáadunk 2 k. olajat.
88. Lencsepaprikás – 2.
2 cs lencse
4 cs víz
1 sárgarépa
1 petrezselyem
1 zeller
1 hagyma
2 babérlevél
Tárkony

2 k olaj
A lencsét megfőzzük 4 csésze vízben. Miután megfőtt, a levét leöntjük, majd a lencséhez hozzáadjuk az apróra vágott répát, petrezselymet, zellert, félbe vágott hagymát. Az utóbbit kidobjuk, amikor a zöldségek össze-főttek, végül ízesítjük a lencsét a többi hozzávalóval, s 2 kanál olajjal összevegyítjük.
89. Tökfőzelék
1 kg hagyma
15 dk paprika
1,5 kg. tök
borsikafű
kapor
darált csemegepaprika

Veganatura
A hagymát és a paprikát megpároljuk, (olajban, néhány kanál víz hozzáadásával). A tököt (cukkínit) lereszeljük, és a többi hozzávalóval együtt kb. 1o percig főzzük. 4-5 k lisztet elkavarunk kevés vízzel, és besűrítjük vele a főzeléket. További 5-6 percig főzzük.
90. Hagymatokány
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 dl olaj
őrölt paprika
½ l. víz. A hagymát kevés olajban és vízben megdinszteljük, hozzáadjuk az őrölt paprikát, sót, veganaturát. 4 k lisztet eldörzsölünk kevés vízzel, s besűrítjük vele az ételt. További 5 percig főzzük.
91. Krumplipaprikás
fél kg. hagyma
10 dk paprika
egy csokor petrezselyemzöld
néhány babérlevél
5 g só
5 g  Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
3-4 kg krumpli
1 kk. csemegepaprika (őrölt)
A hagymát és a zöldpaprikát megdinszteljük, hozzáadjuk az őrölt paprikát és a petrezselymet, majd a kockára vágott krumplit belevegyítjük és megfőzzük.
92. Tacco-leves
1 db kukoricakonzerv (a levével együtt)
1 cs főtt bab
1 cs főtt rizs
1 zöldpaprika, felkockázva
1 cs paradicsomlé
3 cs víz
1 kk. őrölt kömény
3 cikk fokhagyma
2 k olaj
A hagymát és a paprikát megdinszteljük, majd rátesszük a többi hozzávalót (kivéve a fokhagymát és köményt). Pár percig együtt forraljuk, végül beledobjuk a levesbe a fokhagymát és köményt, s további 2-3 percig forraljuk.
93. Felesborsó-leves
1 cs. száraz felesborsó
3,5 cs. víz
fél cs. apróra vágott zeller
fél cs apróra vágott sárgarépa
fél cs finoman szeletelt hagyma
1 babérlevél

A borsót 20 percig főzzük a 3,5 cs. vízben, majd beletesszük a többi hozzávalót és összefőzzük. A kívánt sűrűségnek megfelelően adhatunk még hozzá vizet.
94. Olasz tésztaleves
2 nagy hagyma apróra vágva
1 k olaj
5 cs víz
3 nagyobb krumpli felkockázva
1 cs lereszelt zeller
1 cs sárgarépa felszeletelve
2 cs karfiol, rózsáira szedve
2 cs cukkini, felszeletelve
1 babérlevél
1 kk.  Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
4 gerezd fokhagyma
1 kk. bazsalikom
fél csésze tészta
1 cs paradicsomlé

A tésztát megfőzzük, leszűrjük, és egy tálba öntjük. Kevés vízen megpároljuk a hagymát, ráöntjük az olajat, belekeverjük a többi hozzávalót (az utolsó három kivételével). Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, aztán hozzáadjuk tésztát, a paradicsomlevet és a sót. Ismét fellobbantjuk a levest, majd félrevesszük a tűzről.
95. Orosz savanyú leves
1 hagyma, apróra vágva
3 nagyobb krumpli felkockázva
2 sárgarépa apróra vágva
1 cs vöröskáposzta lereszelve
1 kis darab zeller felkockázva
1 héjában főtt cékla megtisztítva, lereszelve
fél csésze főtt bab
1 cs paradicsomlé
3 cs víz
2 k olaj
1 citrom leve
1 k fehérliszt
1 k Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
2 k zöldpetrezselyem
1 k kapor
1 babérlevél
A hagymát megdinszteljük az olajban, kevés víz hozzáadásával, majd felöntjük a többi vízzel, beletesszük a krumplit, sárgarépát, káposztát és zellert. Alaposan megfőzzük, végül beletesszük a babot, a céklát, a paradicsomlevet és az ízesítőket. A lisztet elkavarjuk kevés vízzel és besűrítjük vele a levest. 1-2 percig a tűzön hagyjuk, végül beleöntjük a paradicsomlevet és sózzuk.
96. Hamis húsgombóc
2 hagyma
5 k rizs
3 k dió
2 k zabliszt
2 k víz
1 k  Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
fél kk. só
fél csésze prézli (morzsa)
A hagymát megdinszteljük kevés olajon és vízben, pici só hozzáadásával. Belevegyítjük a rizst és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd félig megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a többi hozzávalót. A masszából kis gombócokat formázunk, és levesben kifőzzük.
97. Karfiolleves
8-10 cs víz
1 rózsáira szedett karfiol
3 krumli apróra vágva
5 sárgarépa felszeletelve
2 petrezselyemgyökér, hosszában kettéhasítva
1 nagy hagyma egészben
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész paprika

zeller- és petrezselyemzöld
2 k olaj
1 k Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
Az utolsó három kivételével, az összes többi hozzávalót (ízesítők nélkül) főni tesszük. Miután a zöldségek megpuhultak, kivesszük a hagymát, a paprikát és a fokhagymát, majd beledobjuk a veganaturát, a zöldet és az olajat. Még egyet lobbantunk a levesen.
98. Káposztás krumplileves
8-10 krumpli
fél káposzta apróra vágva
3-4 sárgarépa apróra vágva
1 nagy hagyma apróra vágva
2 petrezselyemgyökér felkockázva
1 cs paradicsomlé
2 k paprikapaszta
1 k  Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
1 kk. só
2 k olaj
petrezselyem- és zellerzöld
citromlé
8 cs víz
A hagymát és a répákat megdinszteljük a sóval együtt. Hozzáadjuk a krumplit kockára vágva, az apróra vágott káposztát és a vizet. Amikor a káposzta és a krumpli megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomlevet és a veganaturát, majd ismét felforraljuk. Végül beledobjuk a zöldet és a citromlevet.
99. Céklaleves
2 közepes cékla (nagyreszelőn lereszelve)
5 krumpli felkockázva
2 lereszelt sárgarépa
2 lereszelt petrezselyemgyökér
1 hagyma apróra vágva
5 k olaj

3 k apróra vágott lestyán
2 k apróra vágott petrezselyemzöld
2 dl szójatejföl
4 l víz
A hagymát, sárgarépát és petrezselymet megdinszteljük. A céklát külön megfőzzük, majd lereszeljük és hozzávegyítjük a meg-dinsztelt zöldséghez a 4 liter vízzel. Beledobjuk a krumplit, sót és veganaturát, majd megfőzzük. Legvégül belevegyítjük a tejfölt és a zöldeket, s további 5 percig forraljuk.
100. Parasztos leves
4 sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 hagyma
5-6 krumpli
2o dk apróra vágott káposzta
2o dk zöldbab
1o dk karalábé
2o dk karfiol
fél csésze zöldborsó
2 szelet cukkini
petrezselyem-, zeller- és lestyánzöld (ízlés szerint), apróra vágott paradicsom
Az első négy hozzávalót megdinszteljük, felöntjük vízzel, beledobjuk a többi zöldséget, legvégül a paradicsomot, majd sózzuk és veganaturázzuk.
101. Zöldbab-leves
1 hagyma
4 sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
1 zeller
Megdinszteljük-pároljuk, felöntjük 3-4 liter vízzel. Amikor félig megpuhultak a zöldségek, beledobunk a levesbe 1kg zöldbabot, 1 egész paprikát, petrezselyem- és zellerzöldet apróra vágva, felkockázott paradicsomot vagy paradicsomlevet.
Amikor minden megfőtt, besűrítjük 2 k lisztből és kevés vízből (vagy szójatejből) készült habarással, és ismét felforraljuk. Sóval, veganaturával ízesítjük.
102. Paradicsomleves
Fél kg sárgarépa
Fél kg petrezselyem
1o dk zeller
egy hagyma
1 l paradicsomlé
2o dk tészta vagy rizs
A zöldségeket megdinszteljük, majd felöntjük 5 l vízzel és a paradicsomlével. Belefőzzük a tésztát vagy a rizst. 3-4 k lisztből habarást készítünk és besűrítjük vele a levest.
103. Paradicsomos süti
A lapokhoz:
1 cs paradicsomlé
1 cs szójatej
1 cs cukor
2,3 dl. olaj
1 kk. só
7o dk liszt
diónyi élesztő
A krémhez:
Fél liter tej
Fél csésze darált dió
Fél csésze búzadara
2 k vanília-aroma
3 k méz
1 cs lekvár
Elkészítése: Az élesztőt feloldjuk kevés langyos cukrozott tejben. Hozzávegyítjük a többi élelmet (ld. Lap) és alaposan átgyúrjuk. A masszából 4 lapot nyújtunk, és a tepsi hátán megsütjük.
A darából és a tejből pépet főzünk, majd belekavarjuk a többi hozzávalót a lekvár kivételével.
Minden egyes lapot vékonyan bekenünk lekvárral, majd krémmel. A legfelső lapot beszórjuk vaníliás cukorral vagy beteríthetjük egy vékony pudingréteggel.
104. Kalács
4o személyre való adag!
3 kg liszt
25 dk friss élesztő
fél l olaj
fél l szójatej
fél l ásványvíz
2 narancs héja
15 dk méz
1 kis kanál só
5 dk vanília
25 dk szentjánoskenyér-por
A töltelékhez: 1,5 kg. dió, 10 dk vaníliás cukor, 1/2 liter szójatej.
Az élesztőt kevés langyos tejben 1 k mézzel feloldjuk, s hozzávegyítünk 2 k lisztet. 1o percig állni hagyjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Fél óráig dagasztjuk a tésztát, majd darabokat szaggatunk belőle a rudakhoz. A kalácstészta felébe szentjánoskenyér-port vegyíthetünk, hogy 2 színű kalácsunk legyen. Előbb egy fehér lapot nyújtunk ki, azt beterítjük egy barnával, és együtt feltekerjük. Amennyiben tölteléket akarunk tenni bele, csak fehér színű lapokat készítsünk.
A diót összekavarjuk a szójatejjel, és vaníliás cukorral édesítjük. Végigterítünk egy réteget a kinyújtott kalácstésztán, és rúddá feltekerjük. Ha színesebbé akarjuk tenni, még vegyítsünk hozzá szentjánoskenyér-port.
105. Kenyér
2 kg teljes őrlésű liszt
7o dk fehér liszt vagy 5 dk glutén(búzahús, másnéven szejtán) 
5 dk élesztő
1 kanál só
2 l víz
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. 15 percig kelesztjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (a vizet csak rendre). 3o-4o percig dagasztjuk. Olajjal kikent tepsiben sütjük.
106. Rakott tészta (pastachuta)
Fél l paradicsomlé
2o dk tofu
2o dk gomba
1 k zellerzöld
3 k olaj
1 k Natura gyártmányú Veganatura (ízfokozó-mentes fűszerkeverék)
1 kk. majoránna
1 kk. bazsalikom
1 kk. oregánó
fél kg tészta (csiga, spagetti)
A tésztát sós, olajos vízben kifőzzük. A többi hozzávalóból szószt készítünk. Jénai tálba terítsünk felváltva egy-egy rend tésztát, rá szószt. Lefedjük, és pár percre a sütőbe helyezzük.
107. Brokkolis krumpli
Fél kg brokkoli
Fél kg krumpli
2,5 dl. víz
4 k olaj
füstölt tofuval ízesített krumplimajonéz
A megtisztított krumplit vékony hasábokba szeleteljük és megfőzzük (a fövővízbe öntsük bele a 4 k olajat). A brokkolit külön sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Egy jénai- vagy teflontálba terítsünk egy rend krumplit, arra majonézt majd brokkolit, amíg elfogynak a hozzávalók. Legfelül majonézt tegyünk. Ízlés szerint díszíthetjük olajbogyóval.
108. Csollen
4o dk főtt bab
3o dk főtt rizs
A szószhoz:
4 sárgarépa
3 petrezselyemgyökér
2 db paszternák
3 hagyma
fél l paradicsomlé
3-4 k olaj
4-5 babérlevél
A szószhoz valókat megpároljuk, s legvégül hozzáadjuk az olajat. Egy lábasba felváltva helyezzünk egy réteg szószt, egy rend rizst, arra a babot, míg minden elfogy. Alufóliával betakarjuk, és fél órára a sütőbe toljuk.
109. Muffin (magos pogácsa) (8 adag)
3o dk teljes őrlésű liszt
3o dk fehér liszt
3 k kukoricadara
1 k méz
2 k lenmag
2 k napraforgómag
2 k tökmag
2 k darált dió
fél k só
1 dl olaj
diónyi élesztő
Az élesztőt 1 cs langyos vízben 1 k mézzel, 4-5 k fehér liszttel eldörzsöljük. Kelni hagyjuk, majd hozzávegyítjük a liszteket, az őrölt magvakat, a sót. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk, amit aztán fél óráig kelesztünk. Vékony lapot nyújtunk belőle, megolajozzuk, négybe rétegeljük (négy részre vágjuk), és ismét kinyújtjuk. Ezt az eljárást 3x ismételjük meg. Negyedszer vastagabb lappá nyújtjuk (kb. ujjnyi vastagságúra) és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd 15-2o percig tovább kelesztjük. Előmelegített sütőben, kiolajozott tepsiben kb. 35-4o percig sütjük.
110. Pirog (6 adag)
1,5 csésze teljes őrlésű liszt
1,5 cs fehér liszt
4-5 héjában főtt krumpli
2 dk élesztő
1 kiskanál só
1,5 cs langyos víz
Közepes keménységű masszát gyúrunk, amit fél órán át kelesztünk. Kb. 3 mm vastagságú lapot nyújtunk belőle, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Töltelék:
Fél csésze szójagranulatátum
1 cs apróra vágott, párolt gomba
1 nagyobb hagyma apróra vágva
1 gerezdnyi összezúzott fokhagyma
1 kk. majoránna
1 késhegynyi szerecsendió
1 kk. őrölt csemegepaprika
1 k vegeta

A töltelék elkészítése: Langyos, veganaturás vízben áztatjuk a szóját 15-2o percig. Leszűrjük, és alaposan összevegyítjük a többi hozzávalóval.
Töltelékként párolt káposztát is használhatunk.
A pogácsákra kis halmocskákat rakunk a töltelékből, kettőbe hajtjuk őket, és szélüket jól lenyomkodjuk. Az így kapott félholdakat vékonyan megkenjük olajjal és őrölt pirospaprikával. Behinthetjük szezámmaggal is. Olajjal kikent tepsiben helyezzük a pirogokat, és 35-4o perc alatt pirosra sütjük.

Címkék: