Szívrohamot okozhat a kalcium szedése

Egyáltalán nem mindegy, hogy a mindennapi élethez szükséges betevő falatunkban minémü összetételben, milyen közegben van jelen a fennmaradásunkhoz szükséges ásványi anyag és a felszívódásukhoz szükséges vitamin. Amikor még boltos bácsi voltam rendszeresen jöttek vevők, akiket egy széleskörü természetes életmódhoz (tehát nem csak a gyógyszerekhez) értő, a gyógy)növényvilágról  összeszedett ismeretekkel rendelkező helyi orvos küldött a NATURA boltba. Tébláboltak egy recepttel a kezükben, míglen kérdésemre közölték, hogy SZEZÁMPELYHET keresnek.Ezt általában a VASHIÁNYRA és a CSONTRITKULÁSRA “írta fel” az orvos. Kiegészítve némi ehhez szükséges információval (mozgás, alacsony szintű foszforbevitel, egyéb ásványi anyagok/nyomelemek fogyasztása…stb) a “betegek” elmentek. Utánkövetésre nem volt lehetőségem. Az egyének igyekezete a megvalósításban és a közölt segítség véghezvitelének ellenőrzése már meghaladta hatáskörömet. (Dénes Ottó)
TEST&LÉLEK   |   
naptr2011.02.23. - 12:30   |   
Az időskori csontritkulás kezelésére sokféle kalciumtartalmú gyógyszert, táplálékkiegészítőt hoztak forgalomba, de a legújabb adatok arra utalnak, hogy ezeknek az adása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelése szempontjából nagyobb veszélyt jelent, mint amennyit az oszteoporózis mérséklésében segít. Új-zélandi kutatók erre vonatkozó, összefoglaló tanulmányát az International Hospital folyóirat közölte.
A tudomány bizonyította, hogy a csont ugyanolyan élő szövet, mint testünk minden porcikája: folyamatos felépülés és lebomlás eredménye. Gyermekkorban robbanásszerű növekedés után a harmincas életév táján egyensúly alakul ki a csontképzés és a bomlás között, aztán sokféle tényező játszik szerepet abban, mi történik idős korunkra.
A csontok erősségét döntően a bennük lévő kalcium adja és az utóbbi idő tanulmányai igazolták, hogy a csontok lebomlását jelző biokémiai változások kalcium adása esetén 15-20 százalékkal lassulnak. A kalcium hatására a csont ritkulása csökken, de nem áll meg. A csonttörés kockázata csaknem hétezer idős ember vizsgálatának tanúsága szerint 10 százalékkal lett kisebb. 
A csontok fejlődéséhez D-vitaminra ugyancsak szükség van, de a kalcium és a vitamin együttes szedése is csak 13 százalékkal mérsékelte a csonttörés gyakoriságát. Mark Bolland és munkatársainak az Angol Orvosi Hetilapban közölt eredményei 2008-ban viszont azt is jelezték, hogy a csontokra gyakorolt, mérsékelten kedvező hatással szemben a szívinfarktus kockázata 49 százalékkal, az agyi katasztrófa veszélye pedig 37 százalékkal nőtt.

Élő szövet. Mi kell a csontoknak?
Forrás: Butter
Bolland professzor és munkacsoportja összegyűjtötte az elérhető orvosi szakirodalomból mindazon tanulmányokat, amelyekben megfelelő vizsgálati feltételek szerint, véletlenszerű beválasztás alapján vizsgálták kalcium és D-vitamin együttes alkalmazásának hatását. A kalciumot ezekben a megfigyelésekben mindig az étkezés módosítása vagy táplálékkiegészítők adása útján adták a résztvevőknek.
A kutatók 11 tanulmány adatait összesítették. Egyértelműen azt találták, hogy a kalcium mesterséges adagolása idősebb embereknek átlag 30 százalékkal növeli a szívroham, a szélütés kockázatát. A kalciumot tartalmazó szerek adásának veszélye többszöröse annak a mérsékelt előnynek, ami ezek szedésétől remélhető.KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:
medizona.hu

Címkék: