Az egészséges sejtek is harcolnak a rák ellen

HVG.HU \ EGÉSZSÉG
2011. április 21Szerző: Medipress
A Lawrence Berkeley Laboratórium munkatársai kimutatták, hogy az egészséges hámsejtek is szerepet játszanak a daganatsejtek pusztításában: az emlő sejtjei interleuki-25 (IL25) nevű molekulát választanak ki, amely aktiválja az immunrendszer gyulladásos válaszát, ezáltal hozzájárulva az emlőráksejtek elpusztításához.

Ismert, hogy a szervezet immunrendszere képes felismerni és elpusztítani a kórokozókat és a daganatos sejteket egyaránt. Azonban Mina Bissell és munkatársai kimutatták emlőrák esetén, hogy az emlőben az egészséges hámsejtek egy második védelmi vonalat képeznek. A felszabaduló IL25 a daganatos sejtek szelektív pusztulásához vezet. A Science Translational Medicine hasábjain megjelent írás megállapítja, hogy az IL25 receptorának aktiválásán keresztül programozott sejthalálhoz vezet, mely az egészséges sejteket nem érinti. A kutatók szerint a megállapítás a jövőben terápiás következményekkel is járhat.
A világon a daganatos betegségek vezetnek a legtöbb korai halálozáshoz, azonban a legtöbb ember évtizedekig daganatmentes marad, annak ellenére, hogy mindnyájan ki vagyunk téve a környezetünkből eredő DNS-károsító tényezőknek, sugárzásnak, kemikáliáknak, és más egyéb faktoroknak. Ennek oka, hogy a szervezet éberen figyeli a genetikailag károsodott sejtek kialakulását – becslések szerint naponta ezer ilyen hibás sejt jön létre. Ezen védelem különböző szinteken zajló molekuláris mechanizmusát számos korábbi tanulmány vizsgálta, a szóban forgó munka a daganatgátló tényezőkhoz az IL25-öt adta hozzá.
A tudósok sejtkultúrás vizsgálatok segítségével bizonyították, hogy az IL25 igen toxikus volt emlőráksejtekre, míg a normál sejteket nem károsította, ugyanis a molekula receptora az egészséges sejtekből hiányzott, csak a daganatban volt jelen. Ezek után humán szövettani vizsgákban kimutatták, hogy a daganatok 20 százaléka mutatja az IL25-receptor jelenlétét, ezek azonban főként az agresszívabb biológiai viselkedésű daganatokból kerültek ki.
A munkacsoport jelenleg öt másik, az emlőhámsejtek által kiválasztott molekulát vizsgál. 
 
A ROVAT HÍREIBŐL
további híreink »
AJÁNLJUK MÉG
HASZNOS TANÁCSOK

Címkék: