Ezékiel kenyere, amúgy kismamásan (a babaszoba mellett).

Nem csak a “feltaláló”- (jobban mondva a MEGTALÁLÓ)  – beszél belőlem, amikor közzéteszem a babaszoba anyukájának nekem küldött levelét.A sütés technikai körülményeiért mentegetőző ember, aki mai tűzhelyet használ szárított marhatrágya helyett, ugyebár nem köteles érteni a kenyér születésének ideológiai hátterét,(“vezeklés…)  de hát azért íródott annyi témaboncolás ez ügyben, hogy, ha mélyebben érdekelne valakit, nosza kattanjon rá az EZÉKIEL linkjeire (IV résznél van a beduin “tűzhelye”) és nyomban megérti, hogy ez egy Isteni eredetű recept, amit – tűzhelytől, ideológiától függetlenül - az idők végezetéig sikerrel fogyaszthat az európai kultúrkörben nevelkedett ember, éppúgy, mint a beduin tevehajcsár.Legfeljebb a tűzhely különbsége ad némi bukét és élményt.A végeredmény az egész világon ugyanaz. Egy amerikai hölgy is rákérdezett a beszerzési helyre, mire megírtam neki a MAGYAR  reformboltok címeit, nem tudva a lakóhelyét. Azután, amikor tudatta a városa nevét, leírtam a teljes értékű kenyér  eredeti bibliai összetevőit, receptjét.

ezt küldi 3

Az ötletet a  pékipar is lenyúlta, látva a fantáziát benne, de semmiben sem hasonlít, mert össze-vissza adnak hozzá mindent, mákot, stb.. aminek nyoma sincsen az eredeti receptben.(Dénes Ottó)

image

 

2011.05.19.

Frissen sült kenyér illatára ébredni egy napfényes májusi reggelen. Ez vonatkozik imádott családomra, akik egyébként ezt már észre sem veszik, annyira megszokták.
Frissen sült kenyér illatában terveket szőni, dolgozni, nagy levegőt venni és nyújtózkodni a napsütésben, ez vonatkozik rám.

Felkelni jó korán, már négykor, hogy mindenre jusson idő, például a kenyérsütésre is. Na, ez nem valami nagy időráfordítás, bőven megéri az eredmény. Mindössze tíz perc: fogom a zacskót, beleszórom a lisztet egy tálba, teszek bele egy teáskanál sót, háromféle fűszert, egy zacskó szárított élesztőt és annyi meleg vizet, hogy galuska sűrűségű legyen a tészta, és fakanállal kikeverem. Aztán hagyom kelni. Két órával később, úgy hat felé beizzítom a sütőt, vizes kézzel kis kupacokat dobálok a sütőpapíros tepsibe, ellapítom, aztán tolom is a sütőbe. Így készül az Ezekiel kenyér.

A Bibliában is szereplő (Ezekiel könyve, 4. rész, 9. vers) ősi lepénykenyér, ahogy a sorokat értelmezem, valami vezeklésféle lehetett, persze abból a fajtából, amely azért lélekben is megerősítve biztosította a túlélést. (A kisütés módjáról szóló részt inkább átugrottam és modernizáltam a témát, de aki elolvassa, biztosan nem fog megkövezni ezért.) Egy hazai reformélelmiszergyártó készített egy teljes kiőrlésű lisztkeveréket, amely pontosan azokból az összetevőkből áll, amelyeket Ezekiel próféta előír: búza, árpa, köles, bab, lencse - vagyis magas rost- és növényi fehérje tartalmú keverékről van szó. Nos, én kipróbáltam, és jelenthetem, hogy rászoktunk. No nem azért, mert a vezeklés a vérünkben van (ahhoz talán túlságosan könnyelmű a családunk), hanem azért, mert mindenkinél átütő sikert ért el. Ez, számításba véve a családtagjaim poénos, de nem mindig elismerő reakcióit az egészséges ételkreációimra, nagy szó.

Matyi például a minap kijelentette, hogy az Ezekiel kenyér éjszaka, amikor bulizásból jöttek haza, az életüket mentette meg. Kell ennél több?

továbbSzólj hozzá!(6 hozzászólás eddig)

Címkék:

Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!

(2 értékelés eddig)

Címkék: ,