Nem lesz több „diétás” termék az EU-ban

   
Nem lesz több „diétás" termék az EU-ban
Brüsszel-Az élelmiszer-vállalatok nem használhatnák tovább a „diétás” megjelölést a termékeiken az Európai Bizottság tervezete szerint.Az Európai Bizottság koncepciója szerint el kell törölni a diétás élelmiszereket, hogy ezzel is betömjék az uniós jogalkotási hézagokat, és hogy korlátozzák a vállalatok versenyelőnyhöz jutási lehetőségeit – állította a legújabb javaslataiban a Bizottság.
Az európai fogyasztói szervezet, a BEUC egyetért az EU végrehajtó testületével, és felhívta a vásárlók figyelmét a diétás termékek „nem egyértelmű címkézésére”. A Bizottság szerint ugyanis a jelenlegi helyzet torzítja a piacot, egyenlőtlen versenyhelyzetet eredményez az élelmiszer-ipari vállalkozók számára és tisztességtelen versenyhez vezet.
A Bizottság szerint ráadásul a meglévő irányelveket az egyes tagállamokban különbözőképp alkalmazzák, ez pedig megtéveszti a fogyasztókat. „A fogyasztóktól egyes tagállamokban megtagadják a teljes termékkínálatot, míg másokat nem eléggé védenek az olyan termékektől, amelyek jellemzően drágábbak, de nem feltétlenül kínálják azokat az előnyöket, amelyeket a címkéken és a hozzájuk kapcsolódó reklámokban feltüntetnek” – mondja a Bizottság.
Az élelmiszer-gyártók azonban azon aggódnak, hogy a diétás termékekkel kapcsolatos uniós irányelv visszavonása megszüntetné a sebezhető fogyasztók különleges védelmét is, amely már több, mint harminc éve létezik. A Bizottság ígéretet tett rá, hogy az új szabályok alapján egyetlen terméket sem kell majd levenni a polcokról, sőt, két évet is hagynának arra, hogy a termékeket összhangba hozzák az új rendelkezésekkel.
A Bizottság szerint a „diétás” jelző bevonása az élelmiszerek címkéin ráadásul akár bizonyos termékek árát is csökkenthetné, ha amúgy nincs különbség a hagyományos és a speciális változat között.
Az Európai Bizottság által június 20-án benyújtott javaslat hatályon kívül helyezné a jelenlegi irányelvet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről, valamint eltörölné a „diétás élelmiszerek” kategóriáját, ehelyett speciális megjelölést csak a gyerekek számára és a különleges orvosi igényű fogyasztóknak szánt élelmiszerekre lehetne helyezni.
A diétás, így a gluténmentes, vagy a fogyókúrás ételekre a továbbiakban pedig a már meglévő, egészségi adatokra és összetevőkre vonatkozó szabályok lennének érvényesek a hozzáadott vitaminok, ásványok és más adalékanyagokat illetően. Az EU az alapanyagokról egy hivatalos listát is készítene, az eddig meglévő három helyett.

2 Reader’s Comments
 1. Nyul György
  2011. június 30. csütörtök
  05:26
  Nagy igazságot mond ki a bizottság. A diétás termék megnevezés egy aljas marketingfogás a fogyasztók pénztárcája ellen. Nincs általában diétás termék. Minden diéta személyre szabott. A cukrot tartalmazó termékek általában kevésbbé veszélyeztetik a fogyasztó egészségét, mint a rákkeltő édesítőszerek, amelyeknek sok esetben nagyobb az inzulin igényük, mint a mérsékelten cukrozottnak. Az egész diétás üzlet a gyógyszer- és élelmiszeripar által kreált nagy áátverés. Csak a fogyasztók lenyúlásáz és nem egészségét szolgálja.


  Értékelés: +1 (1 szavazás)
 2. Gonoszka
  2011. június 30. csütörtök
  05:38
  Istenem, oly lyó, hogy EU van! Meg vagyunk kímélve a görbe uborkától, a diétától, sőt, ha így haladunk az ételtől is, italtól is.
  Ha oly kegyes lennél Urunk, életpálya modelt adópolitikusainktól , idétlenül
  vigyorgó van Rumpi és Rossotól is kímélj minket.
  Hozd el a jó bunga-bunga idejét és vidd a harcosainkat!

AMERIKAI

Címkék: , ,