A vastagbélrák újabb okára derülhetett fény

2011. október 24
Szerző: Medipress
Címkék: vastagbélrák; baktériumok; fuzobaktérium; Genome Research;
KinyomtatomElküldöm
A bélflóra elemzése hozzájárulhat a diagnózis felállításához, és a rosszindulatú daganat kezeléséhez is – derült ki egy új tanulmányból.
A vastagbélrák igen nagy mennyiségű baktériumot tartalmaz, amely közreműködhet a daganatos folyamatban, de fontos lehet a diagnózis, a kezelés, és a megelőzés szempontjából is – állítják a Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársai. A kutatók 9-9 vastagbélrákból, illetve normál vastagbélből származó bélflórát elemeztek, és megállapították, hogy a tumoros minták abnormálisan magas számú fuzobaktérium nevű organizmust tartalmaztak. A Genome Research legutóbbi száma egy másik cikket is tartalmaz, mely kanadai kutatók hasonló megállapításáról számol be.
Az elmúlt évtizedben fordult a kutatási érdeklődés a daganat mikrokörnyezete, azon belül a sejt-sejt kölcsönhatások daganatos folyamatban betöltött szerepe felé. A daganat, illetve annak környezete igen összetett, az alkotórészek között daganatos sejtek, normál sejtek, baktériumok és vírusok is szerepelhetnek. Matthew Meyerson és munkatársai szerint nem egyértelmű a kapcsolat a fuzobaktérium és a bélrák között, de felmerül annak lehetősége, hogy a mikroorganizmus betölt valamilyen szerepet a folyamatban. Korábbi vizsgálatok a fuzobaktérium és a gyulladásos bélbetegség közötti kapcsolatot bizonyították, azonban ismert, hogy annak egyik formájában, a fekélyes vastagbélgyulladásban (orvosi szóval colitis ulcerosában) megemelkedik a daganatkockázat. Teljes mértékben nem sikerült bizonyítani, de a kutatók szerint elképzelhető, hogy a baktérium alapvető a daganat növekedése szempontjából, de az is lehet, hogy a daganatos környezet nyújt megfelelő táptalajt a kolonizációhoz.
A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok a nyugati világban, az Egyesült Államokban idén 141 ezer új esetet diagnosztizáltak, és mintegy 49 ezer beteg halt meg e betegség miatt.
Főoldal

Címkék: