Mi is az a smoothie? - recept

Ez valóban minden idők legeslegesnagyobb felfedezése!! Hurrá! Hip-Hip….Na de mi is történt? Hát fel lettem fedezve, mondja a gyümölcs! Vissza a természethez (mondaná Rousseau). Nosza próbáljuk ki a különböző gyümölcsöket egymással (a turmixgépben) keresztezve. Ha nem elég krémes állagú, tehetünk bele egy kevés zabpehelylisztet. VIGYÁZAT!! Nehogy édesítsük, mert azzal agyoncsapnánk a lényeget, a TERMÉSZETES  ízeket.(D.O.)

HVG.HU \ GASZTRONÓMIA

2011. november 23Szerző: hvg.hu

A legtöbb gyümölcslével kapcsolatban jogosan tevődik fel a kérdés, vajon milyen adalékanyagokat tartalmazhat még a benne lévő gyümölcsökön kívül. Nos, most Magyarországra is eljutott egy olyan változat, amivel kapcsolatban ezt a kérdést kipipálhatjuk, csak gyümölcs, és semmi más. Ráadásul mi magunk is elkészíthetjük.
A gyümölcsfogyasztás egészségügyi hatásairól már sokszor írtunk, nem kétséges, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásból egyetlen nap sem hiányozhat. Ám ha valaki nem kedveli annyira a nyers gyümölcsöt, annak tökéletes választás lehet az úgynevezett smoothie (szmúdi), amelyből többféle is van a piacon, ám a beavatottak egy londoni cég, az Innocent Drinks termékét tartják a csúcsnak. Leginkább azért, mert kizárólag gyümölcsből készítik italaikat, amit aztán 250 milliliteres, száz százalékban újrahasznosítható műanyag palackba töltenek.
Ráadául igen sokféle változatban: megtalálhatjuk az alma, narancs, eper, banán, ananász, és a legkülönfélébb egzotikus és bogyósgyümölcsök számos keverékét. A hazai forgalmazás bejelentésének apropóján a Baldaszti's Grandban tartott bemutatón lehetőségünk volt többfélét is megkóstolni, és állítjuk, remek az ízük és az állaguk. Egyetlen gyengéjük, hogy hiába a rövid ideig, alacsony hőfokon történő pasztőrözés, az igazán friss ízt mégsem tudja tökéletesen visszahozni egy palackozott termék. Kevésbé karakteres, és nem feltétlenül ismerhető fel valamennyi gyümölcs íze, ami belekerült. Mindenesetre, a napi rohanó tempóban jó választás, ha megszomjazunk. Aztán, ha van időnk, akár  otthon, mi magunk is készíthetünk ilyen italt, mert ez esetben aligha van, mit reklamálnunk.

Fotó: MTI/Komka Péter
A cég egyébként nem fél attól, hogy saját magának támasszon konkurenciát, ráadásul a saját vevői által. Nemrég ugyanis saját receptkönyvvel ált elő, igenis azt népszerűsítve, hogy készítsük el otthon ezeket a leveket. S mivel a megvásárolható italok sem tartalmaznak a gyümölcsökön kívül mást, gyakorlatilag ugyanazokat az italokat kapjuk otthon is, ráadásul olcsóbban. Kedvcsinálóként mi is megosztunk most egy receptet. Érdemes kipróbálni.
Gránátalma és áfonya smoothie
A gránátalma kiváló antioxidáns-forrás, a nátha és influenzaszezonban pedig amúgy is jól jön az immunrendszer erősítése. A gyümölcslé elkészítéséhez (egy adaghoz) szükségünk lesz: 1 almára, 1 gránátalmára, pár szem áfonyára, fél banánra és 1 narancsra.
Az almát vágjuk cikkekre, tegyük a gyümölcscentrifugába, majd az almalét öntsük a turmixgépbe (de használhatunk botmixert is). Facsarjuk ki a narancsot, és a levét szintén öntsük a turmixgépbe. Negyedeljük a gránátalmát, távolítsuk el a héját, és tegyük a magokat a gyümölcscentrifugába. Az így készült levet is töltsük a turmixgépbe, az áfonyával és a fél banánnal együtt. Turmixoljuk addig, amíg krémes állagú lesz.
Főoldal

 
Címkék: smoothie; Innocent Drinks; gyümölcslé;

Címkék: ,