Bór a csontritkulás ellen

június 07, 2011 dr Antal Dezső
csontváz

Bór, csontritkulás, csonthiány

A bór esszenciális nyomelem. Segít az erős csontozat kialakításában.
Egyes kalcium készítmények kizárólag kalciumot tartalmaznak. Mások D vitamint, K vitamint, és egyéb ásványokat. A csontritkulásról szóló könyvek szerint mindre szükségünk van…beleértve a bórt is.
A bór-oszteoporózis; Egészségügyi szakemberek szerint a bór fokozza a csontsűrűséget. Azonban  sosem értettem igazán a csontépítésben betöltött szerepét, így aztán végeztem egy kis kutatást az interneten.  Ez a cikk elmagyarázza, miért olyan fontos ez a nyomelem, ha erős csontokat próbálunk építeni. Kiderül az is, hogy a bór fontos szerepet játszik az ízületi gyulladás (artritisz) megelőzésében, gyógyításában éppúgy, mint  szellemi teljesítményünk fokozásában.
Egészen elképedtem miközben a vizsgálat eredményeit böngésztem….képedjen el Ön is!
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bórnak helye van az artritisz megelőzésében és gyógyításában. Mivel az artritisz gyakran jár jelentős csontvesztéssel, vizsgáljuk meg először ilyen szempontból ezt az ásványt.  Lehetséges, hogy ennek a nyomelemnek a hiánya képezi az artritisz és a csontritkulás alapját is?  Ha igen, akkor ez egy nagyon fontos információ.
Ebben a témában 1963 óta publikált vizsgálatok eredményei (közérthető formában).
Vizsgálatok:bór, oszteoporózis, oszteopénia, artritisz (ízületi gyulladás)
Természetesen számos további vizsgálat létezik, mely a bór kedvező hatásait igazolja a csontritkulásban, és az ízületi gyulladásban, de a felsoroltak is bizonyítják a bór fontosságát az erős csontozat kifejlődésében, az artritisz megelőzésében, gyógyításában.
Bór a táplálékunkban
A bór gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő. A legtöbb táplálkozás tudós szerint napi két adag friss zöldséget, és két adag gyümölcsöt kellene fogyasztanunk minimum, hogy fedezzük a napi bór szükségletünket. Természetesen a talajnak, melyben a növények teremnek megfelelő bórtartalma kell legyen. Ha biotermesztésű táplálékot fogyaszt nagyobb az esélye a megfelelő bórtartalomra, hacsak nem olyan területről van szó, ahol a talajban kevés a bór. A Szent István Egyetem felmérése alapján erre sajnos nagy esélyünk van.
Legtöbben kalcium tartalmú táplálékkiegészítőt szednek csontritkulás ellen. A legfőbb ok, hogy a Complete Calcium&Magnesium 2:1-et ajánlom az, hogy nagy mennyiségű (napi 3,75 mg ) jól felszívódó bórt tartalmaz. 1000mg jó minőségű kalcium és 500 mg magnézium van egy napi adagban, emellett az ásványok felszívódását fokozó gyógynövények teszik tökéletessé a készítményt.
A ConcenTrace® Nyomelem Cseppekben is magas a bórkoncentráció. (370 mcg/ adag). Ezen kívül az egészséghez szüksége összes nyomelemet jól felszívódó kiegyensúlyozott formában tartalmazza. Ajánlom nyomelem pótlásra, az immunrendszer működésének erősítésére, a csontok erősségének fokozására, a szellemi frissesség megőrzésére, illetve visszanyerésére.
A bórhiány néhány tünete;

Címkék: ,