Nagy ötletek a nagyvilágnak

Hódít a Fidesz ötlete: globális csipszadót akar az ENSZ

ecoline.hu
2012.03.06., 17:09 Frissítve: ma, 17:09 521 0
Forrás: Túry Gergely
Lelki szemeink előtt már látjuk, ahogy a Fidesz vezetői elmondják: annyira sikeres a magyarországi csipszadó, hogy az ötletet átveszi az ENSZ, mely globális különadó bevezetését javasolja az egészségtelen élelmiszerekre.
Olivier de Schutter, a világszervezet táplálkozásügyi különmegbízottja jelentésében hangsúlyozta: az élelmiszertermelés globális rendszere "mélyen diszfunkcionális", a szegényeknek kevés, a gazdagoknak pedig egészségtelen élelmet biztosít - írja az MTI. A jelenlegi agrártámogatási rendszer az egészségtelen élelmiszerek legfőbb alapanyagát jelentő cukor, szója, olaj és hús nagyipari termelését ösztönzi, mindenekelőtt a zöldség és a gyümölcs rovására, az egészséges élelmiszer így aránytalanul drága - állapította meg de Schutter. 
De Schutter szerint az ösztönzők és szabályozók alapvető átalakítására van szükség. Először is különadót kellene kivetni a csipszekre, kólára és valamennyi más, magas cukor- só- vagy zsírtartalmú termékre, és nagyobb mértékben kell támogatni a friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ugyanakkor változtatni szükséges az élelmiszerek marketingjére vonatkozó szabályokon.
Az úgynevezett gyorséttermi ételek gyerekeket célzó reklámját kifejezetten tiltani kell, a felnőtteket célzó reklámokat pedig korlátozni kell. Végül át kell alakítani az agrártámogatási rendszert is, azzal a céllal, hogy a szubvenciók az egészséges táplálkozást segítsék elő - áll a Genfben bemutatott jelentésben, amelyről előzetesen a Die Welt című német lap is beszámolt.
Azért szólni kéne nekik, hogy a kávét kihagyták.  Rákkeltő a színezék a Pepsi és a Coca-Colákban? »

Címkék: , ,