Mindennapi kenyerünk változatosan

Toscan focaccia - lepénykenyér recept

Toscan focaccia - lepénykenyér

hozzávalók 6 főre

Focacciaból, vagyis lepénykenyérből nagyon-nagyon sok fajtával lehet találkozni Olaszországban. Van kelt tésztás vastag, kelt tésztás vékony, pizza tészta jellegű, egyszóval nagyon sok.
Én most igazán finomat készítettem, melyet Toscanaban volt szerencsém először enni még évekkel ezelőtt.

alapanyagok: liszt,instant élesztő,barna cukor,víz,olívaolaj,,kukoricaliszt,rozmaring

hozzávalók 6 főre

elkészítés

  1. Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük, folpack-kal lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk.
  2. Az olajat összekeverjük a sóval, és a felfutott élesztőhöz keverjük. Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a kukoricalisztet egyben adjuk hozzá. Lágy, száraz tésztát kapunk.
  3. Megkenjük olívaolajjal, és visszatesszük a keverő tálba, lefedjük folpack-kal, és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
  4. Utána kinyomkodjuk belőle a buborékot, kettéválasztjuk, és 2 db téglatest alakú formát készítünk belőle húzással, a kezünkkel. Semmi esetre se használjunk nyújtófát. Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formálni.
  5. Majd lefedjük törölgető ruhával, és fél órát kelesztjük még meleg helyen.
  6. Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az olívaolajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval és rozmaringgal, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Amikor kivettük, ecsettel megkenjük olívaolajjal, és melegen tálaljuk. sütési hőfok:230°C

http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/kenyerek?utm_medium=email&utm_campaign=hl20130617&utm_source=Nosalty