Elkeserítő interaktív térkép a magyarok számára

 

Főoldal

Ez egy igazán elkeserítő interaktív térkép a magyarok számára

2014. március 01., Szerző: hvg.hu

Címkék: daganatos megbetegedés; daganat; daganatos betegségek statisztikái; Magyarország és a daganatos megbetegedések; Global Cancer Map;

Megdöbbentő és sajnos elkeserítő tényekkel kell szembesülnie annak, aki tanulmányozni kezdi az alábbi interaktív térképet.

Bár nem nagyon ringatjuk magunkat abba a hitbe, hogy igazán egészséges nemzet volnánk, azonban bizonyára csak kevesen gondolnák, hogy a helyzet, legalábbis ami az egyik legrettegettebb betegséget, a rákot illeti, egyenesen lesújtó.

Az egész világot érintően közöl statisztikákat a Global Cancer Map (globális daganat térkép), külön atlaszon feltüntetve az előfordulási gyakoriságot és a halálozásokat. Minél sötétebb egy ország színe, annál több például a 100 ezer főre vetített megbetegedések vagy halálozások száma – sajnos a mi kis országunk az esetek nagy részében igencsak sötét színű.

Ha egy országra ráállunk az egérrel, akkor pontos számokat is láthatunk, többek között a GDP-vel és a lakosság várható élettartamával egyetemben.

Néhány daganattípus-statisztika külön térképen is szerepel, sajnos ezeknél is sokszor egészen sötét hazánk színe. A legelkeserítőbb viszont mégis csak az, hogy a daganatos megbetegedések okozta halálozási számban csupán Mongólia előz meg bennünket.

http://hvg.hu/tudomany/20140301_Ez_egy_igazan_elkeserito_interaktiv_terke#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2014_03_02&utm_content=top4

Címkék: