Sertéshús és egészség
szerző: Dr.Hans-Heinrick Reckeweg
A tanulmány a Gesunde Medicin c. folyóirat 1978/3. számában 
jelent meg. 
Évek óta kértek már, hogy írjak egy közérthető cikket a 
sertéshús ártalmasságáról, azaz a szutoxinokról, a sertéshúsban lévő 
méreganyagokról.Mindenekelőtt  a nagy kultúrák alapítóit kell megemlíteni, akik 
az európai kultúrát alapjaiban befolyásolták, így Mózest és a prófétákat, 
valamint Mohamedet. Ők felismerték a természet törvényszerűségeit, és erre 
alapozták törvényeiket. Jahve, a zsidók Istene azonos a természeti törvényekkel, 
amelyeket az ember nem sérthet meg. Különben a biológia törvényei szerint 
bekövetkezik a „betegség, mint büntetés”. méreganyagokról. 
Különösen veszélyes kihatása van a sertéshús élvezetének a 
trópusi területeken. Ez a kihatás többek között azokon az afrikai területeken is 
tapasztalható, ahol azonos éghajlati viszonyok között az iszlám lakta terület 
közvetlen környékét a nyugati civilizáció foglalja el. Ez a megállapítás a 
különböző hunza törzsekre is érvényes a Himalája vidékén /Bircher/. A sertéshúst 
nem fogyasztó iszlám törzsek egészségesek, és idős korukig a számos expedíció 
teherhordóiként dolgoznak, míg a völgy másik oldalán élő, az iszlám magatartási 
és étkezési szabályaira nem figyelő hunza törzseket a szokásos betegségek 
gyötrik. 
Az iszlám törvényei szerint élő lakosság egészséges, míg a 
nyugati civilizációs elvei szerint élő lakosságot minden tipikus , a sertéshús 
élvezetével összefüggő civilizációs betegség jellemzi. 
Ismeretes, hogy nemcsak a zsidóknak, hanem a mohamedánoknak is 
szigorúan tilos mindenféle sertéshús fogyasztása. Újból és újból vannak, akik 
kifogásolják, hogy ezek csupán a papok által rendelt vallás-higiénés 
intézkedések, amelyeket a sertéshús trichinózisára vonatkoztatnak. Semmi esetre 
sincs azonban így. Ez már csupán egy nem szándékos nagy kísérletből is kitűnik, 
amelyről több orvoskolléga – mint résztvevő – hitelesen beszámolt. 
A második világháború idején Rommel vezértábornagy vezetése 
alatt az észak-afrikai hadjáratban egyre több német katona betegedett meg az ún. 
„trópusi fekély”-ben, azaz alszár-fekélyesedésben, amely harcképtelenséget 
okozott, hosszabb kórházi ápolást, ugyanakkor a mérsékelt övön való tartózkodást 
igényelt. Miután minden kezelési mód – kemoterápia – teljesen eredménytelen 
volt, arra gondoltak, hogy az alszárfekély az étkezéssel lehet összefüggésben, 
mivel az őslakosság egyáltalán nem szenvedett ebben a betegségben. Átállították 
tehát a csapatellátást az iszlám őslakosság szokásos sertéshús-mentes kosztjára, 
amellyel a trópusi fekély egész problémája egy csapásra megoldódott. 
Már a háború előtt felismertem, hogy a sertéshús terhelőleg hat, 
és bizonyos mérgező hatást fejt ki. Akkor úgy fogtam fel, hogy ez csak a friss 
sertéshús-készítményekre vonatkozik, mint disznótoros tál, sertéssült, főtt 
sertéscsülök, oldalas, karaj stb. Nem vonatkozik viszont a pácolt /sonka, 
szalonna/ és a kolbászárúként feldolgozott, füstölt sertéshús-készítményekre. 
Ez a tévedés azért alakult ki, mert a friss vágásból származó 
sertéshús-készítmények fogyasztása hirtelen fellépő megbetegedéseket szokott 
előidézni, mint pl. vakbélgyulladás, epehólyag-gyulladás és epekő okozta 
hascsikarás, heveny bélhurut, gyomorbélhurut, tífuszos és paratífuszos 
betegségokozók, heveny ekcémák és furunkulusok /kelések/, izzadságmirigy-tályog. 
Ezzel szemben semmi ilyesféle kórtünetet nem találtam annak idején a sertéshúst 
tartalmazó tartós kolbászáru /pl. szalámi is, amely ugyancsak tartalmaz 
szalonnadarabokat zsíralkotórészként/ fogyasztásakor. 
Ugyancsak tanulságos volt egy másik nem szándékos kísérlet, az 
egész német nép táplálkozásának teljes átállítása, amelyet a háború utáni 
éhségéveket követő pénzreform okozott. A szűkös években – a háború idején – és 
különösen a háború után, amely a pénzreformmal ért véget, a német nép 
gyakorlatilag egészséges volt. 
Kevesen ehettek jóllakásig. Sertéshús gyakorlatilag egyáltalán 
nem volt, egyéb húsféle is csak csekély mennyiségben. Kevés zsírt osztottak 
szét, cukrot pedig alig, ezzel szemben gabonafélét – kenyér és tésztafélék 
általában elegendő mennyiségben lehetett előteremteni, amit burgonyával, 
répafélékkel, továbbá friss zöldséggel egészíthettek ki. 
Akkoriban gyakorlatilag nem volt vakbélgyulladás, 
epehólyag-gyulladás, legfeljebb azoknál, akik feketén vágtak sertést, ami nagyon 
ritkán fordult elő. A reuma is, porckorong-kopás és más hasonló megbetegedések, 
továbbá szívinfarktus, valamint meszesedés és magas vérnyomás csaknem 
ismeretlenné váltak. 
A pénzrendszer átalakításakor azonban, 1948 után hamarosan – 
amint a sertéshús, a sonka és különösen a szalonna ismét közvetlenül 
rendelkezésre állt – alapvetően megváltozott a kép. 
Vakbélgyulladás, epehólyag-gyulladás, akut bőrgennyesedések, 
mint pyoderma /bőrgennyesedés/ impetigo /gennyhólyagos bőrbetegség/, 
furunkulózis és verejtékmirigy tályog ismét napirenden volt, amelyeknek kémiai 
szerekkel – szulfonamid kenőcsök – való kezelésük után hamarosan szövődményként 
gombák léptek fel, és különféle mellékhatások voltak tapasztalhatók. 
Különösen ijesztő volt akkoriban a rákos megbetegedések számának 
növekedése. Sok 60-70 év körüli beteg – akik azelőtt panaszmentesek voltak – 
hirtelen gyomorpanaszokat észlelt, amelyek oka – mint kiderült – a tápcsatorna, 
a gyomor vagy a bél rákos megbetegedése volt. 
  Arthritis és arthrosis:  sertéshús okozta 
betegségek 
Több éves tapasztalataim során megmutatkozott, hogy sok más 
betegség – mint az arthrosis /nem gyulladásos ízületi betegség/ az arthritis 
/izüzeti gyulladás/ - nagymértékben a sertéshús fogyasztásától függ. Egyéb 
betegségeket is a sertéshús fogyasztása tartott fenn, pl. a nők fehérfolyása, 
sipoly krónikus gennyesedését, nemcsak a fül operációja után /előrehaladott 
középfülgyulladás/ hanem a háborús sérülések okozta sipoly gennyesedését is. Így 
hátráltatta vagy teljesen megakadályozta a gyulladást, illetve csak egy 
speciális homeopathiás kúra után gyógyult a beteg, mindenféle sertéshús /virsli, 
sonka stb./ eltiltása mellett. 
Első megfigyeléseim alapján eleinte az egész probléma 
természetesen rendkívül kérdésesnek tűnt. Újból és újból meg kellett vizsgálnom, 
hogy ilyen megállapítások nem a megfigyelések egyoldalúságán vagy egyéb 
tévtanokon nyugszanak-e. 
Elhatároztam tehát, hogy még szigorúbb mércét állítok mint 
eddig, és takarmányozási kísérleteket végeztem kísérleti állatokkal. 
Egérketrecnek szükségem volt 30 db magas és széles befőttes üvegre, amelyből a 
pénzreform után ismét bőven volt, vásároltam egy csapat fehér egeret, és 
különböző takarmányozási kísérleteket végeztem. A sertéshússal táplált egerek 
nagyon hajlamosak voltak a kannibalizmusra. Az idő előre haladtával, néhány 
hónap, illetve kb. egy év múlva nagymértékben lépett fel rákos megbetegedés 
náluk a különböző testtájaikon. Különféle bőrbetegségek is megjelentek rajtuk, 
ezzel szembe a normális takarmányon tartott egereknél – habár jelentkezett 
betegség ott is – rákban és súlyos, halálos megbetegedésben kevesebb pusztult 
el, a kannibalizus pedig gyakorlatilag nem is jelentkezett. el 
Mivel eközben több felől jelezték nekem a sertéshús 
fogyasztásának állatoknál jelentkező egyéb következményeit, rögtön felfigyeltem 
a sertéshúsból származó különféle toxikus hatásokra. 
Így tapasztaltam, hogy boxer kutyák semmilyen körülmények között 
sem kaphatnak sertéshúst, mert , mert hamarosan ótvart és viszkető 
bőrbetegségeket, továbbá adott esetben rosszindulatú belső bajokat kaptak. 
Ugyanezeket jelezték cirkuszi állatokról is, különösen oroszlánokról és 
tigrisekről, amely állatoknak semmilyen körülmény között sem szabad sertéshúst 
adni, mert ellustulnak és elhíznak, s ezen kívül – talán magas vérnyomás 
hatására – orrvérzést kapnak, és ezáltal elpusztulnak.  
Egy pisztrángtenyésztő felhívta a figyelmemet, hogy darált 
sertéshússal az egész tenyészetet ki lehet irtani, úgy hogy a pisztrángok 
napokon belül teljesen elpusztulnak. 1948-ban ismét számos akut és krónikus 
betegség töltötte ki praxisomat. Csak azt a különös megfigyelést tehettem, amit 
az egyéb megfigyelés alapján kifejlesztett homotoxikológia értelmében 
értékelhettem ki. Emellett kiderült, hogy a sertéshús jelentős homotoxinként 
/emberre mérgezően ható anyagként/ tekintendő, amely a testet védekező helyzetbe 
kényszeríti, ami különböző– ha a homotoxikológia szempontjából nézzük – kitűnik, 
hogy a sertéshús számos összetevője homotoxinként terhelő tényezőként 
viselkedik, úgyhogy ez a kifejezés: „sutoxin” /sus = sertés/ helyesnek bizonyul. 
betegségek formájában jelentkezik. A már irodalomból is ismert eredményekből  
kiderült ugyanis, hogy az ún. exogén /azaz kintről származó/ állati zsír a 
testben úgy raktározódik, hogy pl. egy ürüzsírral etetett kutya depózsírjában az 
ürüzsír kémiailag kimutatható. A bőr alatti zsírszövet kémiai reakciójából – 
jódszám – válik ezt láthatóvá. Továbbá a vér is ilyen zsíralkotókkal telik meg. 
Óriásmolekulák keletkeznek, amelyek különböző ülepedési sebességük szerint 
/Swedborg-egység/ mérhetők, s ezek más anyagokkal együtt felelősek az 
arterioszklerózis, magas vérnyomás, a kötőszövetek általános, de főleg a 
mirigyek rossz vérellátásának és a szívkoszorúerek szűkületének és 
elmeszesedésének kialakulásában. 
Később az is megmutatkozott, hogy egy ilyen zsírdús táplálkozás 
terheli meg leginkább a kötőszövetet. Huss professzor /Münster/ a „Nem 
specifikus mesenchyma reakció” című könyvében kifejezetten állítja, hogy ezek a 
megterhelések, zsírdús táplálkozás /ebben elsősorban a sertésszalonna a 
felelős/, továbbá egyéb stresszel párosuló megterhelések hatására súlyosbodnak, 
esetenként halált okozó folyamatot indíthatnak el. 
Wendt professzor /Frankfurt/ az arterioszklerózist és a 
bevérzéseket gyakorlatilag kizárólag az ún. „fehérjefelesleg”-re vezeti vissza, 
ezért a mukopoliszacharidok, tehát kimondottan a sertés nyálkahártya 
kötőszövetei a felelősek, amelyet ő egyébként nem sertésből eredőnek 
tekint.
 
                                   Sertéshúsban levő 
kóranyagok
Felvetődött a kérdés, hogy miben áll a különbség a sertéshús és 
más húsféleségek között. Nehéz volt hiteles bizonyítékokat szerezni, mégis az 
alábbiakat állapíthattam meg.
1. A sertéshúsnak igen nagy a zsírtartalma. Az 
ún. „sovány sertéshús” is még nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, mivel /a 
szarvasmarha, a juh és az ezekhez hasonló állatok húsával ellentétben/ a 
sertéshúsnak csupán a sejtjeiben is tetemes mennyiségű zsír található. Egyéb 
húsok esetében zsír kizárólag a sejteken kívül, a kötőszövetekben, azaz a 
zsírsejtekben raktározódik. 
Csupán az öreg szarvasmarha húsa nem tartalmaz a sejtekben kis 
mennyiségű zsírt, míg a sertéshús esetében minden nagy százalékban található a 
zsír a sejtekben is. Ez szemmel látható: ha sovány sertéshúst sütünk is, a forró 
edényben hamarosan zsír szabadul fel, és így a sertéshús „saját zsírjában” sül 
meg. Mivel a zsír kb. kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát és a 
fehérje, különösen túltápláltság esetén a legegyszerűbben raktározza a 
szervezet, mégpedig a kötőszövetben. Ez sertéshúst fogyasztóknál gyakori 
zsírlerakódást /adipositas/ eredményez , amely a sertéshús egyéb kóranyagaival 
/nyálkaalkotók/ együtt csak nehézségek árán bomlanak le ismét. Ez a folyamat 
részben megfelel a Wendt professzor szerint „fehérjefelesleg”-nek. 
- 
A zsír gyakran koleszterinhez kapcsolódik. A vérben a 
koleszterinnel óriásmolekulák képződnek, amelyek a magas vérnyomásért és az 
arterioszklerózisért felelősek. Ezek a szívinfarktushoz, a koronáriák és a 
periférikus véredények keringési zavaraihoz is hozzájárulnak, különösen a 
nikotinnal együtt /Roffo professzor szerint/.
 
- 
Különös veszélyt jelentenek a kötőszövet szulfáttartalmú 
alkatrészei, a jellegzetesen nyálkás mukopoliszacharidok /aminocukor, 
chondroitinszulfát, hexózamin, glukozamin többek között/
 
Kizárólag sertéshússal állítják elő a kenhető húskészítményeket. 
Kenhetőségüket az aminocukroknak, hexózaminnak és a kéntartalmú alkotórészeknek 
/kondroition-kénsav és kukoitinkénsav/ köszönhetik. Ezek segítik a kötőszövet 
megduzzadását, és kapcsolódnak a raktározó zsírokhoz /ún. „canpszis”, Machebeuf 
szerint/ 
A sertéshúst rubensi gazdagságban fogyasztók kötőszövete 
sajátságosan megduzzad, megtelik mint a vízzel telt szivacs, s így a 
kötőszövetnek a sertéshúsfogyasztókra jellemző párnásságot kölcsönöz 
További veszélyeket jelent a nyálkaalkotók tárolása az inakban, 
ínszalagokban, porcokban. Ennek arthrosis és arthritis, porckorong-károsodás a 
következménye, mivel a kötőszövetek porcos állománya a sertéshús fogyasztása 
miatt bizonyos mértékben elnyálkásodik, lágy és kevésbé ellenálló lesz. Itt 
különösen Bier professzor kísérleteit érdemes megemlíteni. Bier a kísérleti 
állatoknak kén injekciót adott. Ennek hatására a kötőszöveti kén mobilizálódott 
és kiválasztódott, és a porc anyaga kénben szegényebb, így szilárdabb, 
ellenállóbb lett. Nyilván ily módon hatnak a kénes fürdők is, azaz a kén 
mobilizálásának útján. 
Ebből következik, hogy a porc annál szilárdabb és ellenállóbb, 
minél kevesebb ként tartalmaz. A sertéshús viszont a jelentős mennyiségű nyálkás 
kötőszövet miatt kísérletileg kimutathatóan sok ként tartalmaz. Lettré 
professzor /heidelbergi patológus/ állatkísérletek alapján – melyeket 
radioaktívan jelölt kötőszövettel, szervek és mirigyek szöveteivel végzett – 
megállapította, hogy a kötőszövet hasadó anyagai a szervezetbe juttatás után 
nagymértékben oda jutottak, ahol azokra szükség van.  
A sertéshús tartalmazza a legtöbb zsírt. Koleszterin és telített 
zsírsav tartalma magas. Származékai közül néhány, mint pl. a yorki sonka /főtt 
sonka/, zsírtartalma a 40 %-ot is eléri. Fogyasztása, egészségügyi szempontból, 
éppen ezért nem ajánlott. 
A vágóhidakon gyakran találnak leölt jószágokat, amelyekről a 
feldarabolás után kiderül: valamilyen jóindulatú, vagy rákos daganatuk van. A 
sertések húsa ezenfelül számos betegség terjesztője is, amely veszélyezteti mind 
az emberi, mind a háziállatok egészségét. 
A sertéseket régen szokás volt hulladékokkal etetni, mely 
szokást falun még ma is követnek. A trichinellózist és más fertőzéseket pedig a 
patkányoktól kapják el az állatok. A modern állattartás javított ugyan a 
körülményeken, viszont újabb problémákat hozott felszínre. Az, hogy egy sertés 
öt-hat hónap vagy ennél is kevesebb idő alatt elérje a 100 kg-os súlyt, 
természetellenes módszerek alkalmazását igényli. Ilyen probléma pl. a 
természetes élettér hiánya. A jelenleg tenyésztésre kerülő fajták nagyon 
válogatottak, éppen ezért az ellenálló képességük kisebb. Ezért könnyebben 
betegszenek meg és a járványokra is hajlamosabbak. 
A sertésállomány leggyakoribb betegségei: az afrikai 
sertéspestis, a malacokra különösen veszélyes álveszettség, az atrófiás rhinitis 
és olyan fertőzések, mint a trichinellózis. 
Táplálkozásunkban részesítsük inkább előnyben a nem állati 
eredetű, tápláló élelmiszerek fogyasztását. Étkezésünk akkor lesz a legjobb, ha 
teljes őrlésű gabonafélékből álló ételekre épül. Ezeket jól kiegészíthetjük egyéb 
zöldség és gyümölcsfélékkel, valamint olajos magvakkal. Ha erre az alapra tudjuk 
helyezni étkezésünket, akkor a legjobb úton haladunk az életerőnk megtartása 
felé. Ezek az élelmiszerek biztosíthatják a legjobban szervezetünk számára a 
tápanyagokat. Megfelelő komplettálással elégséges fehérje, ásványi anyagok és 
vitaminforrást jelentenek. Ügyeljünk arra, hogy változatosan készítsünk ételeket 
és lehetőleg hagyjunk megfelelő időt annak az elfogyasztására is. A zsíros 
ételek elkerülésével kondíciónk javulni fog és a betegségekre is kevéssé leszünk 
hajlamosak. A legjobb megoldás, ha egy jól felépített rostdús táplálkozást 
kombinálunk rendszeres testmozgással, megfelelő pihenéssel, a víz üdítő 
használatával, kiadós sétákkal a friss levegőn és a napfényen. Az élet megér 
annyit, hogy ne olyan dolgon menjen tönkre, amin lehetett volna javítani. Ma, 
amikor számos területen szennyezik környezetünket és nem tudjuk mikor, és honnan 
mérgeznek bennünket, legalább azt érdemes elkerülni, amit biztosan lehet. 
Ezek az egyszerű igazságok javítani fogják életminőségünket, 
közérzetünket és az idősebb kort is szebbé tehetik számunkra. 
 
                      A sertéshús növekedési hormonja rákot 
okoz
Még számos figyelemreméltó összetevője van a sertéshúsnak: bőven 
van benne növekedési hormon, amely gyulladások és kötőszöveti duzzanatok 
okozójaként tekinthető. 
Tartani lehet az „akromegáliától”, azaz az áll és más hasonló 
csontok beteges növekedésétől, de különösen az elhájasodástól és az általános 
túlzott növekedéstől, elsősorban rákos hajlam esetében /legtöbbször korábbi 
mérgezés – esetleg kemoterápiás kezelés – hatására bekövetkező kötőszöveti 
károsodásoknál./ 
Ez azt is megmagyarázza, hogy a pénzreform után miért betegedtek 
meg 60-70 éves betegeim hirtelen rákban: füstölt szalonnával ették a kenyeret.   
Ezzel igazolták a kísérleti állatokon előidézett rákot, ugyanis a füstölt 
szalonnával táplált állataimmal végzett kísérleteim is ezt az eredményt 
mutatták. A szalonna nemcsak koleszterint /Roffon szerint a ráksejtek 
sejthártyájában/ tartalmaz, hanem növekedési hormont is, amely a rák növekedését 
segíti elő. A dohányfüstben levő benzpirén is hasonló hatást fejt ki, amely 
tipikus karcinogén /rákkeltő/ anyag. 
Ehhez jött még a sertéshús viszketési ingert kiváltó hatása – 
hisztamin tartalma miatt -, mely gyulladási folyamatokat indít el: mint 
furunkulus /kelés/, karbunkulus /több egymás mellett kialakuló kelés/, 
vakbélgyulladás, epepanaszok vénagyulladás, nők fehérfolyása, tályog, phlegmone 
/tovakúszó gennyesedés a bőr alatti kötőszövetben/, valamint bőrbetegségek, így 
csalánkiütés bőrgyulladások – pl. ekcéma, dermatitisz /bőrgyulladás/ 
neurodermitisz /idegrendszeri zavar következményeként kialakuló bőrelváltozás/ 
és más bőrbetegségek. 
A pénzreform után többször kezeltem idősebb nőbetegeket krónikus 
családkiütéssel, valamint gyermekeket, akiknél a csalánkiütés homeopátiás 
kezelésre /Apis D12 és Sulfur D-30/ gyorsan gyógyult, de a felnőtteknél 
makacsul, újból és újból fellépett, ha ezek a nőbetegek továbbra is 
fogyasztották a sertéshúst. A csalánkiütés esetén végérvényesen akkor volt 
tényleges gyógyulás, ha a betegek szigorúan megtartották a sertéshústilalmat. Ez 
a tilalom érvényes minden kolbászárúra, - így a borjúmáj készítményekre, 
virslikre – mivel minden virslibe és kolbászáruba beledolgoznak sertéshúst, de 
legalább sertészsírt /kivéve a garantáltan sertéshúsmentes termékekbe/. 
A sertéshús gyulladást és viszketést kiváltó hatását a hisztamin 
és imidaol testek okozzák /pl. többek között erthionenin/, melyek gyulladási 
folyamatokat indítanak el. Ilyen gyulladási folyamatok kísérleti körülmények 
között is megfigyelhetők. 
Hisztamin injekcióval kísérletileg előidézhető gyomorfekély, 
viszketegség, gyulladások, különböző allergiás betegségek, mint asztma, 
szénaláz, szénanátha, valamint szívritmuszavar, sőt esetenként szívinfarktus is. 
A szívinfarktus veszélye esetén ugyancsak tilos a sertéshús fogyasztása. 
Egy további méreganyagot alkotnak a sertéshúsban a kutatás 
szintjén még nem kellően definiált sajátos vérösszetevők, amelyeket onkogén 
ágensnek /daganatot előidéző anyag/ /Nieper/ vagy endobiontának /Enderlein/ 
siphonosphora polymorph-nak /Brehmer/ vagy eritrocita zárványoknak /Scheller/ is 
neveznek. Emellett még nem egészen bizonyos, hogy ezek a különböző faktorok 
mennyiben azonosak egymással és a rák kialakulásában – az orosz kutató, 
Szperaszkij szerint iniciátorként /azaz oki tényezőként vagy esetlen 
indikátorként = jelző anyagként/ - mennyiben játszanak szerepet. 
Mind emellett ezekben a csíraképző zárványokban igen gazdag a 
sertés vére, újabb elképzelések szerint ezek sérült sejtekből kiszabadult vagy 
tönkrement mi-tokondriumokként /parányi sejtalkotók/ is felfoghatók. 
A sertéshúsnak egy nagyon lényeges mérgező összetevője tovább a 
grippe vírus, amellyel Shope professzor szerint /Londoni Víruskutató Intézet/ a 
sertéstüdő telítve van és gyakorlatilag ezt is a kolbászáruval együtt dolgozzák 
fel. Az aki sertéshúst, illetve olyan virslit fogyaszt amelyet sertéstüdővel 
készítettek, amellyel mindenféle töltelékes árunál számolni kell, egyben grippe 
vírust is fogyaszt. Ez oda vándorol – Lettrés kutatása szerint – arra a helyre, 
ahova biológiailag tartozik, azaz elsősorban a tüdő kötőszövetébe. Itt lappangó 
stádiumban marad, míg szaporodásához a megfelelő alkalom nem adódik, mint pl. 
tavaszi vitaminhiány, napfénytől elzártság és meghűlések. Ekkor lobban fel az 
influenzajárvány. Úgy tűnik, hogy ez nem egy influenza vírusos cseppfertőzés 
következménye, hanem nyilvánvalóan vagy elsősorban egy korábbi 
sertéshúsfogyasztás /kolbászáru/ hatása, azaz az influenza vírus előzetes 
közvetlen fogyasztására vezethető vissza, a naponkénti táplálékfelvételre. 
Emlékezetes az az influenzajárvány, mely az I. világháborút követte, amely több 
halálos áldozatot követelt, mint az egész világháború, és különösen 
Németországban hatott pusztítóan. A kiéhezett német nép akkoriban első 
táplálékként amerikai szalonnát kapott, amely bőven állt rendelkezésre mint 
kalóriadús táplálék. Többéves praxisomban hasonló megfigyeléseket tehettem a 
sertéshúsfogyasztást követő influenzajárvány idején. Ugyanis a kanadai sertéshús 
konzervek százezreit árusították novemberben, majd pedig télen a házi disznóölés 
következett. Így januárban, februárban biztos, hogy egy többé-kevésbé súlyos 
influenzajárvány alakult ki. Ismerős tény, hogy a mohamedán országokban elmarad 
az influenzajárvány, mivel nem fogyasztanak sertéshúst. 
                                              A probléma 
megoldása
A szervezet nem képes a sertéshús fiziológiás méregtelenítésére 
a szokásos módon, /légzés, vizelet, széklet, bőr/, vagyis kiválasztás útján, 
hanem csak beteges úton, azaz gyulladásokkal. 
Másrészt viszont kisebb mennyiségek fogyasztásánál elmaradhat a 
gyulladás, azonban a sertéshús összetevői /különösen a nyálka- és zsíralkotók/ a 
kötőszövetben raktározódnak, amely túlsúlyt okozhat. A kolbászáru fogyasztása 
pedig a felsőtest, esetenként a lábak és a karok /különösen sonka 
fogyasztásánál/ - párnásságát okozhatják. 
Amikor már „betelt a pohár”, és a szervezetnek nincs további 
lehetősége, hogy méregtelenítéssel /a kiválasztás során/ vagy lerakódások útján 
megszabaduljon a méreganyagoktól – adott esetben az egy perifériája és 
vérkeringése, vagy éppen a szívkoszorúerek károsodnak a nyálka- és zsíranyagok 
lerakódása miatt -, csupán akkor kezdődik el a sertéshús méreganyagainak 
lebontása és eltávolítása végső segítségként gyulladás útján. 
Így jelentkezik számos esetben a nyáki tájékon karbunkulus vagy 
furunkulus, izzadtságmirigy-tályog különösen disznótoros tálak fogyasztásakor – 
mint említettük -, amely nagy veszélyhelyzetet teremtő vakbélgyulladást, 
epekőkólikát vagy epeút-problémákat, cholangitist /epeutak gyulladása/, 
cholecystitist /epehólyag gyulladás, epehólyag-gennygyülem/ okoz. 
Néhány hónapja írt nekem egy Németországban jól ismert 
specialista, hogy adjak tanácsot agyvérzéses tüneteinek kezelésére, mely tünetek 
az állandó sertéshúsfogyasztás következményének tekinthetők. Ennek a kollégának 
a korábbi évek beszélgetéseiben már elmondták, hogy a sertéshús állandó 
fogyasztása egy napon kikerülhetetlenül súlyos, esetleg visszafordíthatatlan 
következményekkel járhat. 
A kollégának nem használt a tanács. A sertéshús fogyasztása 
következményei évekkel később jelentkeztek, amely a mostani levélírásra 
késztette. Orvosoknál és fogorvosoknál korábban is tapasztaltam hasonló 
eseteket, melyeket a folytonos sertéshúsfogyasztás következményeként lehetett 
tekinteni. Az ide vezető betegségek okát Wendt professzor a 
mukopoliszacharidokban látja, amelyek az alapmembránban a fehérjetöbblet miatt 
rakódnak le. 
Az egyik tipikus következmény – különösen sertéscsülök 
fogyasztásánál – a lábszárfekély, amely főleg Berlinben észlelhető, ahol 
nagyarányú a sertéscsülök fogyasztás. Ahogy a lefolyásából következtetni lehet, 
a lábszárfekély számos esetben a szervezet végső kísérleteként fogható fel, hogy 
a méregtől megszabaduljon. Ez a mezenchimális /alapszövet/ szelepet nyitja meg, 
mélyen a kötőszövetig ható gyulladás formájában. Ezért a rák kialakulásának 
figyelmeztető gennyesedéseként tekinthető, amely így a méreganyagok miatt a 
lábszárba húzódik. Ha a lábszárfekély külsőleg kezeljük, pl. különböző színes 
oldatokkal, így erőszakkal gyógyítjuk, anélkül, hogy egyidejűleg a táplálkozást 
is átállítanánk szigorú sertéshúsmentes diétára, akkor – különösen egy gyenge 
pont esetén /azaz egy korábbi alkati károsodás esetén egy „locus minoris 
resistentiase” értelmében/ - számos esetben kikerülhetetlen a rák kialakulása, 
különösen, ha még pszichikai terhelő tényezők is hozzájárulnak. Ilyen 
folyamatosan többször is megfigyelhettem berlini praxisom éveiben. 
Állandó sertéshúsfogyasztás esetén a sertés nyálkás kötőszövete 
miatt a kemény emberi porc anyaga lágy lesz, és a test súlya alatt 
szétmorzsolódik. Arthirtis és arthrózis alakul ki. 
A sertéshús fogyasztónak a csontvázrendszere is „elnyálkásodik” 
Ezen felül zsírt is raktároz, amely a rosszul táplálkozó sportolókat fáradttá, 
restté, nehézkes mozgásúvá, és a profikat esetleg hivatásukra is képtelenné 
teszi. Néha labdarúgó csapatok veszítettek ily módon. 
Influenza esetén a húsban elfogyasztott influenza vírus – amely 
a szutoxinos sertéshús részét képezi – köhögés alkalmával cseppfertőzés útján 
terjedhet. 
Mindez az akut betegség /elsősorban a nők fehérfolyása – amely 
egyben egy védekező kiválasztó reakció a sertéshús mérgekkel szemben – 
kapcsolódva esetenként pl. a méh fekélyesedésével/ biológiailag biztonsággal 
kezelhető és gyógyítható, de minden esetben be kell tartani a szigorú sertéshús 
tilalmat. Ezzel a sertéshús méreganyagai kiküszöbölhetők. Sajnos azonban ez a mi 
túlcivilizált világunkban igen ritka eset. A sertéshúsfogyasztáson alapuló 
toxikus helyzetet az orvostudomány nem csupán nem ismeri el, hanem teljesen 
félre is ismeri. A homotoxikológia kimutatta, hogy minden betegséget a mérgekkel 
szembeni védekező reakcióként vagy a mérgezésből származó károsodásként kell 
felfogni. Ezzel minden betegség biológiailag célszerű folyamatként magyarázható, 
amelyet semmiképpen sem szabad elnyomni, mivel az annak a kifejezése, hogy a 
test gyulladásos kiválasztás útján próbálja meg helyreállítani egészségét. 
Egyébként fennáll a veszély, hogy egy akut méregtelenítési 
folyamat – láz, influenza, nyaki gyulladás – méregtelenítési mechanizmusában 
megtörik. Az okozó mérgek így nem távozhatnak el, hanem ún. viszontmérgezés 
léphet fel. 
Ez az eset áll fenn egyébként kemoterápiás, antibiotikumos 
kezelésekkor. Ezek ugyan megsemmisítik a baktériumokat, de az okot, a mérgeket 
semmiképp sem távolítják el, sőt az elpusztult baktériumból származó endotoxinok 
további mérgezést jelentenek a szervezetnek. 
A baktériumok általában nem a betegség okát jelentik, hanem 
jelző szerepet töltenek be /Speransky/. 
Ezek élősködnek a sertéshús miatt kialakult gyulladások helyén, 
a méreganyagokat feloldják, így tehát hasznos segítő tényezők. 
Csupán azt mutatják meg, milyen méreganyagok vannak ott, amelyek 
elősegítik növekedésüket, pl. kedvező homotoxikus állapot alakulhat ki adott 
esetben egy staphylococcus, streptococcus, pneumococcus /kórokozó baktériumok/ 
szaporodására. Éppen a sertéshús kínálja a legjobb körülményeket a baktériumok 
és vírusok /influenza vírus/ szaporodása. 
Aki nem eszik sertéshúst, az kevésbé szokott vírusinfluenzában 
megbetegedni. 
Mivel a kemoterápiás szerek, fejfájás csillapítók folytonos 
alkalmazása miatt a legtöbb embernek ma már nincs teljesen aktív 
védekezőképessége, a szokásos higiénés előírásokat meg kell tartania, s mindent 
meg kell mozgatnia, hogy szervezetének védekező rendszerét erősítse, így a 
biológiai stimulációs terápiával, biológiailag helyes táplálkozással és 
életmóddal. 
E nélkül rendszerint jelentkeznek a sertéshúsfogyasztás súlyos 
kihatásai. Fiatal életek törtek ketté sorvadás, betegség és rák miatt /pl. 
váladékozás, altesti gyulladások kemikáliákkal való kezelés után/, vagy 
operációk utáni vesegyulladás vagy trombózis embólia miatt, amelyek a sertéshús 
fogyasztás végső következményeinek tekinthetők. Egy vakbélgyulladást megszüntet 
egy operáció. Így a limfatikus reakción túl a vakbélgyulladás méregtelenítési 
folyamatul szolgál a felvett sertéshús-mérgek /szutoxinok/ eltávolítására. A 
vakbélgyulladás mindenesetre nagy veszélyt rejt magában, úgyhogy az ilyen 
betegséget semmi esetre sem szabad elhanyagolni, hanem szükség esetén az orvosi 
szikére kell bízni. 
Ugyanez érvényes a nők folyására is – amelyet legtöbbször egy 
jellegzetes szag kísér, amely a frissen vágott sertés húsára emlékeztet -, vagy 
egy furunkulusra és verejtékmirigy-tályogra, amelyek ugyancsak a méregtelenítést 
/genny kifakadása útján/ szolgálják. 
Semmilyen egyéb, szokványos és kóros kiválasztást sem szabad 
elnyomni. Különben a test visszafertőzést kap, s egy másik veszélyes betegség 
jelentkezik helyette, amelyet a tudomány progresszív vikáriációnak nevez. 
Egy izzadtságmirigy-tályog röntgensugárzás általi 
visszaszorításakor például így alakulhat ki egy colitis mucosa /vastagbél 
nyálkahártya gyulladás/ vagy ulcerosa /egy veszélyes fekélyes vastagbél 
betegség/. 
Ugyanez érvényes a hasmenés megbetegedésekre is, amelyeket nem 
szabad kémiailag megakadályozni, ugyanis a bélrendszer mindenféle méreg 
kiválasztásának fontos feladatát tölti be. Erre vannak természetes biológiai 
szerek, amelyek igen hatékonyak és még nincs káros hatásuk. 
Megemlítendő még, hogy a vaddisznó húsa is ugyanolyan mérgező, 
mint a házi sertésé, még akkor is, ha a vaddisznó húsa kevesebb zsírt tartalmaz. 
Ismeretes, hogy egy vadászaton elejtett vaddisznót azonnal fel kell dolgozni 
/ellentétben az őzzel vagy más vadakkal/, egyébként a hús élvezhetetlen lesz és 
toxikus tulajdonságúvá válik. 
Általánosságban tekintve a sertéshús fogyasztás miatt egy 
többé-kevésbé súlyos mérgezettségi állapot következik be, amely mindezen 
betegségek okát képezi. Ez alapozza meg a legkülönfélébb betegségek 
előfeltételeit. 
A sertéshúsnak gyulladáskeltő hatása is van, ezért mitesszeres 
és közönséges szőrtüszőgyulladás esetén is szigorú sertéshústilalmat kell 
betartani: tilos a sonka, a szalonna, a kolbászáru, a szalámi, a borjúmáj-virsli 
/ez ugyan tartalmaz egy kis rész borjúmájat, de nagy százalékban sertéshúsból és 
zsiradékból áll/ fogyasztása. Olykor hallható az az ellenvetés, hogy ez vagy az 
a nagypapa a 90 évével még mindennap elszívja a pipáját, megeszi a 
sertésszalonnáját, és még egészen jól érzi magát. Vizsgálja csak meg egyszer 
ezeket az eseteket! Mindjárt észreveszi, hogy itt valami nem stimmel! 
Gyakran előhoznak olyan „egészséges parasztokról” szóló 
történeteket, akik tartós sertéshús fogyasztás ellenére sem voltak soha betegek. 
Egy tudományos tudomány évekkel ezelőtt bizonyította, hogy ez csak mese. 
Eszerint ez a népesség nem a legegészségesebb, hanem éppen a legbetegebb. 
Nyilvánvalóan az állandó és csaknem kizárólagos sertéshúsfogyasztás miatt. 
Praxisom során egyszer meglátogattam egy tanyán élő parasztcsaládot. Az apa 
krónikus artrosisban és coxitisban /csípőizület gyulladás/, valamint 
májkárosodásban szenvedett. Az anyának súlyos lábszárfekélye volt és egy 
visszértágulatos, kínzóan viszkető ekcémája. Az egyik lánynak szívpanasza volt, 
és torokgyulladás utáni reumája. 
Az egyik fiuknak szintén anginás szívpanasza és furunkulusa volt 
– egyébként az ő egészsége volt a legstabilabb a családban -, a másik lány 
manduláját eltávolították, krónikus bronchitis gyanú és hörgőtágulat miatt. A 
másik fiuk krónikus mellhártyagyulladásban szenvedett, és … 
Hasonló egészségi állapotokban találtam Hotchschwarzwaldban sok 
parasztcsaládnál. Miután tíz évet praktizáltam ott, tényekkel tudok előállni. A 
több mint egy órán át tartó konzultáción – a fentebb említett családnál – az 
udvaron egy bodzabokor alatt egy hatalmas koca egész órán át szüntelenül, 
jólesően dörgölőzött egy vastag ághoz. 
A következő szavakkal hívtam fel a páciensek figyelmét: „Látják 
ott azt a disznót?! Minden viszkető- és gyulladáscsökkentő anyagot megesznek 
önök a sertéshússal együtt, ami most a disznót vakaródzásra kényszeríti. Ezek az 
anyagok /hisztaminhoz kapcsolódnak/ azután mindenféle olyan betegséget idéznek 
elő, amelyek miatt nekem önöket meg kellett látogatnom, kezelést kell adnom, és 
amelyeket fel kell számolnom. 
Népgazdasági szempontból tekintve egy szigorú sertéshús 
fogyasztási tilalmat nem csupán helyeselnie kellene mindenkinek, hanem a feszült 
pénzügyi helyzetre nézve is egészségügyi okokból elengedhetetlen volna. 
Megfontolandó ennek hosszú távú pozitív kihatása a 
betegségbiztosításra és a nyugdíjra nézve is. 
Az egészséges nyugdíjasok várható életkorának emelkedése 
ellenére is csökkennének a kiadások. 
Mindenesetre egy ilyen megfontolt intézkedés pozitív 
következményeinek nem azonnal, hanem fokozatosan van hatása. Ugyanúgy, ahogy a 
Mohamed által a Korán szúráiban megfogalmazott sertéshús fogyasztási tilalom 
kihatása is fokozatos volt, évszázadokra kihatott. 
A Mózes által közölt sertéshús tilalom a zsidó népnek is jó 
testalkati tulajdonságokat kölcsönzött, ez mint a „kiválasztott népet” óriási 
kulturális és gazdasági teljesítményekre képesítette. 
Az említett parasztcsalád a Fekete-erdőben, és még sok más kis- 
és módos parasztcsalád abban az időben levonta tanácsomból a következtetést, és 
a sertéseket nem ették meg, hanem eladták. Helyettük egy kis birkanyáj legelész 
most az udvaron – mint az iszlám országokban. 
Másrészt az ember várható biológiai életkora 150 év. Olyan 
helyeken, ahol nem fogyasztanak sertéshúst, mint pl. a Kaukázusban, 
Törökországban és más, éghajlatilag nem túlterhelt iszlám országokban, vannak 
ilyen 130-150 éves emberek, akik a legjobb egészségnek és teljesítőképességnek 
örvendenek /pl. a hunzák/. 
Az ember életében talán nincs nehezebb dolog, mint a meglévő 
szokásain változtatni. Ez különösen igaz lehet, ha egy olyan érzékeny témát 
érintünk, mint az étkezés. Viszont elérkezhet a pillanat, amikor a tét túl nagy 
ahhoz, hogy elkerüljük a dolgot. Így van ez most is, amikor az egészségünkről 
van szó. Mik azok a dolgok, amiket ebben a kis könyvben megtalálhatunk? 
Tények. A tényekkel pedig nem lehet vitatkozni. A tények 
döntésre kell, hogy késztessék az embert. 
Ezek alapján mindenki választhat, hogyan él tovább. De senki ne 
feledje el: a tét az egészsége, amit nem lehet eléggé értékelni. Ezt csak az 
tudja igazán, aki már elvesztette. A célunk, hogy megkönnyítsük a döntést. 
                                                                   
Egészségére! 
![Greyline]()
![Orangeline]()
Címkék: egészség, lábszárfekély, sertéshús