Kalcium tejérzékenyeknek

Sokan szenvednek tejérzékenységben. Nekik le kell mondaniuk a tejfogyasztásról. Azonban számukra is léteznek természetes kalciumforrások.Szervezetünk számára rendkívül fontos ásványi elem a kalcium. Kalcium kell gyermekkorban, hogy megfelelő tömegű csontozat alakuljon ki. Terhesség alatt a szervezet kalciumigénye megnövekedik, mert a magzati csontképzéshez szükség van rá. Ugyancsak fontos a megfelelő kalciumbevitel a negyvenes, ötvenes évek után, hiszen ekkor már megindul a csonttömeg leépülése, vagyis a csontritkulás folyamata.

A normális, tejtermékekben gazdag táplálkozás biztosítja a megfelelő kalciummennyiséget. Szervezetünk számára a tej és a tejtermékek optimális kalciumforrást jelentenek. Ha viszont tejcukorra érzékeny valaki, próbáljon meg joghurtokat, sajtféléket enni, ezekben ugyanis a tejcukor átalakul tejsavvá. Ha a savanyított termékeket sem bírja fogyasztani, minden nap igyon olyan ásványvizet, amelynek literenként legalább 150 mg a kalciumtartalma. Rendszeresen fogyasszon kalciumban gazdag zöldfőzelékeket, káposztát, brokkolit, édesköménygumót, pórét. A főzőlevét soha ne öntse ki, hanem igya meg, vagy használja fel szószok készítéséhez.
Minél kevesebb oxálsavtartalmú ételt egyen, ilyen a spenót, sóska, rebarbara. A gyümölcsök közül főleg a magas C-vitamin és kalciumtartalmú narancsot, kivit, fekete ribizlit válassza. Fogyasszon gyakran szezámmagot, mogyorót, mákot.S. Zs.
Megjegyzés: A szezámmagot lehetőleg pelyhesítve fogyassza, amit készen is lehet vásárolni. Ha nem elérhető, akkor serpenyőben szárazon pirítva, állandó kevergetés közben, amíg felpattognak a magvak. Ezután könnyen megtörhető, darálható. Különleges illata és íze lesz, kissé a töpörtyűre emlékeztető.Mindez azért ajánlott, mert az egész mag, roppantás, vagy pelyhesítés nélkül csak alíg emészthető a mag keménysége miatt.Emésztő nedveink nem tudják az egész magot kikezdeni feltárás nélkül. (D.O.)


Megjegyzés: a témát részletesebben kidolgozva közlöm kis idő múlva. A mostani közlés oka, egy anya, akinek gyermekein most diagnosztizálták a laktóz és a fruktóz intoleranciát. Ekkor írt levelet és kért segítséget. Pillanatnyilag ez volt kéznél. Dénes Ottó

Dénes Ottó

Címkék: