Alfa sugarakkal a prosztata rák ellen

2011.10.01. 10:56 Orosz Viktória
A londoni Királyi Marsden Kórház munkatársai nagy energiájú alfa-sugarakat tartalmazó szer használata során megnövekedett túlélést, kevesebb fájdalmat, és kevesebb mellékhatást tapasztaltak.
Dr. Chris Parker és munkatársai vizsgálatában az új szer annyira hatásosnak bizonyult, hogy a 922 beteg bevonásával végzett tanulmányt le is kellett állítani, ugyanis etikai aggályokba ütközik, ha ilyen esetben nem minden beteg részesül a kezelésben. A felfedezést több tudományos fórum is ígéretesnek találta.
Az alfa-részecskék igen a hélium magját tartalmaznak, sugárzásuk messzebbre terjed, mint a béta-sugár, az elektronsugár, illetve a gamma-sugárzás. Emiatt a sugár jóval roncsolóbb hatású, akár 2-3 sugár is elpusztíthatja a daganatsejteket, szemben a béta-sugárzással, ahol több ezer adagot alkalmaznak. Ugyanakkor az alfa-részecskék kevésbé bántják a környező szövetet, ugyanis pontosan lehet fókuszálni.
Az előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegek 90 százalékánál csontáttétek alakulnak ki. Ebben a stádiumban már nem igazán lehet befolyásolni a túlélést. A vizsgálat során ezen betegekben tesztelték az alfa-sugárzó rádium-223-klorid hatását, mely a kalciumhoz hasonlóan beépül a csontba. A betegek fele a hagyományos kemoterápia mellett kapta a rádium-223-kloridot, míg a másik felének kezelését placebóval egészítették ki. A halálozási arány a rádium-223-as csoportban 30 százalék volt, ezeknél a betegeknél az átlagos túlélés 14 hónap volt, szemben a kontroll csoport 11 hónapjával. Ugyanakkor a kutatók szerint az új módszer biztonságos, és kevesebb mellékhatás jelentkezett, mint a placebós csoportnál.
Az eredményekről a stockholmi Európai Multidiszciplináris Rákkongresszuson számoltak be.

1 komment
Ajánlott bejegyzések:


birogeri 2011.10.01. 16:16:58

Szia Viktória! A cikk szerintem tartalmaz egy félreérthető dolgot: az "alfa részecskék sugárzása messzebbre terjed". Ha ezt úgy értelmezzük, hogy anyagban terjed, akkor ez az állítás nem igaz, mert ez a sugárzást már akár egy papírlap is elnyeli (szemben a béta, gamma sugárzásokkal).
 
Címkék: prosztata daganat alfa sugár

Címkék: