Ezért káros a túlzott sófogyasztás


2011. október 18.

Emberi életünk kezdete is a sós magzatvízben zajlik, melynek nátrium/kálium aránya ugyan olyan, mint a tengervízé. Miért kell mégis korlátoznunk só-fogyasztásunkat?


Egy átlagos emberi test kb. 250 gramm sót tartalmaz. A benne lévő nátriumnak fontos szerep jut szervezetünk és szerveink életfolyamatainak irányításában. Sóra szükségünk van a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál, valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is. Ha azonban a nátriumszint túlságosan magasra emelkedik, a szervezet több vizet tart vissza (az arány biztosítása érdekében), ettől megnő a keringő vér térfogata, így a vérnyomás is.
Idővel a folyamatosan magas vérnyomás miatt a szívnek erőteljesebben kell szivattyúznia (többet dolgozik, és ez megemeli az erekben lévő nyomást, hogy a sejtek megkapják a megfelelő táplálékot), ami fenyegeti az ereket, megnő a szívbetegség és a stroke (agyvérzés, szélütés) kockázata és a vese a vér szűrője sokat károsodik - írja a ParaMedica.
Az emberi szervezet napi 12–20 gramm sót igényel, ez kb. 4,8–8 gramm nátriumot tartalmaz. A magyar étkezési szokások miatt, e mennyiség többszörösét fogyasztjuk el. Ha a sótartót megemeljük, és egy könnyed mozdulattal egyszer megbillentjük, már meg is van az egész napi szükséglet, ám mi ezt a mozdulatot többször megismételjük, így túl sok sót juttatunk szervezetünkbe.
Mit okoz a túlzott sófogyasztás az emberi szervezetben?
- Gyorsítja a magas vérnyomás kialakulását.
- Szerepe van a szív- és agyi érbetegségek megjelenésében.
- Rontja a magas vérnyomás, és egyéb szív-érrendszeri betegségek kezelésének hatékonyságát.
- Kedvezőtlenül hat a vese működésére.
- Befolyásolja az emésztőrendszeri betegségek kialakulását, az anyagcserét, a szervezet hormonális működését.
- Nagymértékben rontja a sav-lúg egyensúlyt.
Fentiekre tekintettel érdemes lemondanunk a megszokásról, és tudatosan korlátozni sófogyasztásunkat.
Kapcsolódó cikkek

168óra online

Címkék: ,