Hizlal-e a Candida?


november 22, 2011 dr Antal Dezső
éhes a candida
A candida sokkal elterjedtebb és veszélyesebb annál, hogy legyintsünk rá egyet, esetleg vakaródzunk kicsit, vagy bekenjük valami orvos által rendelt vacakkal amitől majd látszólag elmúlik. Rendkívül gyakori a népesség körében és súlyos betegségek egész sorát okozza. Ki gondolna arra, hogy túlszaporodtak benne a gombák, amikor “csak” allergiás, pattanásos, vagy éppen székrekedésben szenved.
A candida egyik leglátványosabb és legkönnyebben megérthető gonosztette az elhízás. Emberek millióinak ütközik egyre nagyobb nehézségbe a normális testsúly megőrzése, visszanyerése, mert leküzdhetetlen vágyakozást éreznek bizonyos ételek iránt, gyakran tör rájuk kontrollálhatatlan zabálási kényszer; mindezek eredménye a folyamatos csalódás és a megállíthatatlan testsúlynövekedés. Sokan sóvárognak pl. alkohol és mindenféle cukrok, szénhidrátok után. Azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy a szervezetükben végbement gomba-túlszaporodás okozza a fenti rémisztő jelenségeket. Még kevesebben tudják, hogy a candidát egyensúlyba lehet hozni, ezáltal visszanyerve a normális testsúlyt, és az elvesztett életerőt.
A candida nem káros sőt hasznos is lehet, ha megfelelő arányban van jelen szervezetünkben. Azonban az antibiotikus kezelések, fogamzásgátló tabletták, a szteroid gyógyszerek indokolatlan használata a mérgező csapvíz, valamint a modern étrend károsító hatásai miatt a legtöbb ember szervezetében kórosan túlszaporodott. Ahogy terjed szervezetünkben a gombás fertőzés, úgy vagyunk egyre inkább képtelenek ellenállni az alkohol, cukor és egyéb szénhidrátok iránt érzett sóvárgásnak. Azt hisszük, hogy mi sóvárgunk, pedig csak a gombáink követelik a nekik járó finom falatokat. Évmilliók óta élünk együtt a gombákkal, ezalatt szert tettek arra a képességre, hogy igényeik szerint módosítsák tudatunkat. Ha a candida megéhezik mi már rohanunk is a hűtőhöz valami jó kis cukros falatért.
Mit tehetünk a candida ellen?
1/ Kiirthatjuk?
Nem, a candidát nem lehet véglegesen eltávolítani a szervezetből. Ráadásul kis mennyiségben feltétlenül szükséges az egészséghez is.
2/ Kezdjünk candida diétát?
A candida diéta lényege az, hogy megvonjuk a táplálékát. Nem ehetünk cukrokat (semmilyen formában), liszttel készült termékeket, élesztővel készült termékeket ( bor, kenyér sajt) stb. A diéta hatására a candida és mi is éhezni kezdünk,  a gomba visszaszorul. Az éhezést persze nem mi bírjuk tovább; amint a diétán lazítunk a gomba ismét elszaporodik, mert számára még mindig ideálisak a körülmények szervezetünkben. Ez persze nem azt jelenti, hogy vidáman tömhetjük magunka csokoládéval, mert úgyis mindegy. Mindenképpen törekedni kell az egészséges táplálkozásra. (zöldség, gyümölcs, teljes gabona, hüvelyesek)
3/ Szedjünk gyógyszert?
Feltétlenül, ha az akarjuk, hogy a májunk tönkremenjen. Azt már amúgy is meggyengítette a candida által folyamatosan termelt alkohol. Hiába nem alkoholizálunk a gombák által folyamatosan termelt alkohol mennyiség olyan nagy, hogy az a vérből is kimutatható.
A gyógyszer abbahagyása után természetesen minden visszazökken a régi kerékvágásba, amennyiben a gombák továbbra is ideális életfeltételeket találnak.
4/ Teremtsünk szervezetünkben a candida számára barátságtalan környezetet?
Ez az én javaslatom, Ha a gomba nem találja meg a számára ideális létfeltételeket szaporodása lelassul, szervezetünk képes lesz visszaszorítani.
Hogyan tegyük ezt;
a/ Szedjünk probiotikumot! Ezek a baktériumok csak számunkra barátságosak, a gombáknak barátságtalannak számítanak. Tejsavas közeget hoznak létre, melyben a gomba egyszerűen elpusztul. Ihatunk élőflórás biojoghurtot is, de ez nem a candida kezelésére van kitalálva, a benne lévő élő baktériumok száma nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetünkben élősködő akár kilónyi gombát kiszorítsa. Mindenképpen javasolt nagy csíraszámú probiotikum készítmény legalább néhány hónapon át tartó alkalmazása.
b/ Fokozzuk az ásványi anyag bevitelt! A candida rajong az ásványi anyag hiányos környezetért. Kalcium, magnézium, bór, egyéb nyomelemeknagy mennyiségben való alkalmazása hozhat eredményt.
c/ Alkalmazzunk emésztőenzimeket! Ezek a saját enzimjeink által jól, rosszul lebontott táplálékot tökéletesen megemésztik, így a bélcsatornában nem keletkezik rothadó szemétdomb, mely a gombák kedvenc élőhelye. Az általam forgalmazott Electro-Vita-Min tabletta magas ásványi anyag tartalma mellett nagy mennyiségű élő enzimet is tartalmaz, mely a hulladék felhalmozódását meggátolja, a már lerakódott hulladékot pedig leemészti a bélfalról.

Címkék: , ,