A hirtelen szívhalál megelőzhető!


168óra online
2012. január 22
Címkék: egészségügy kardiológia szív

„Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében.” Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Pánik helyett most ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a tragédiát.

Zavar a működésben
A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént. Ez a funkció nélkülözhetetlen életben maradásunkhoz, így a benne keletkezett legkisebb zavar is súlyos következményekkel járhat. A szív folyamatos összehúzódások által képes a vért pumpálni. A szívizmok összehúzódását a szív saját ingerképző központjai irányítják. A szív számára az elsődleges ingerképző a szinusz csomó. Az ingerületet speciális szívizomsejtek juttatják tovább a szív minden egyes sejtjéhez folyamatosan, az egész szerven belül. Hirtelen szívhalálnál az elektromos tevékenység zavara miatt (pl. kamrafibrilláció vagy az ingerületvezetés blokkolódása miatt) hirtelen leállhat a szív pumpaműködése. A vérkeringés hirtelen leállása miatt, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés következik be.- magyarázza dr. Marton Anna az Oxygen Medical kardiológus főorvosa. Ilyen esetekben a mielőbbi újraélesztés megkezdése az egyetlen lehetséges segítség, aminek a sikere elsősorban az azt végzők szakmai felkészültségétől függ. A halál bekövetkezte után átlag 4 perccel a sikeresség esélye rohamosan csökken.
Nem sorsszerű
A szívhalál sokszor bevezető tünetek nélkül, hirtelen eszméletvesztés formájában jelentkezik azonban nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg- figyelmeztet szakértőnk.
A hirtelen szívhalál nem egyetlen betegség elnevezése, hanem több lehetséges kórfolyamat legsúlyosabb szövődménye. Számtalan veleszületett vagy szerzett szívgyógyászati megbetegedés (anatómiai eltérések, billentyűhibák, szívizombetegségek, vezetési zavarok, érbetegségek stb.) végződhetnek a keringés hirtelen leállásával akár ritmuszavar, akár szívleállás eredményeként. A hirtelen szívhalál tehát nem sorsszerű, minden esetben áll mögötte olyan megbetegedés, amely korábban lehet, hogy csak egészen enyhe tüneteket okozott, vagy teljes panaszmentesség mellett „néma, de kockázattal járó” kórkép formájában alakult ki.
Megelőzhető
Megelőzni mindig könnyebb a bajt, mint egy elkeseredett nehéz helyzetet visszafordítani, ahol a lehetőségek egyébként is igen szűkösek. Éppen ezért fontos, hogy különösen akiknél a családban már előfordult hirtelen haláleset vagy nagyobb fizikai és/vagy pszichés stressz terhelésnek vannak kitéve, időnként akkor is vegyenek részt szív- érrendszeri szűrővizsgálaton, ha egyébként panaszmentesek. Ugyanígy fontos felfigyelni a sokszor jelentéktelennek tűnő panaszokra is, mint pl. a fáradékonyság, a korábbinál nehezebb teljesítőképesség. Természetesen az ismert, típusos panaszok mellett, mint a terhelés során jelentkező mellkasi, toroktáji akárcsak enyhe, pár perces nyomó, szorító fájdalom, légszomj, szívdobogásérzés, bevezető tünetek nélküli eszméletvesztés. Minden panasz fontos lehet, különösen, ami pihenésre enyhül.
Rendszeres szűrővizsgálat
Egy mindenre kiterjedő, alapos szűrővizsgálat során az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése szívultrahang vizsgálattal történik. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. Ezt követően, időben megtehető minden szükséges óvintézkedés a hirtelen szívhalál megelőzése érdekében. A betegségek idejében felfedezve gyógyíthatók, vagy gyógyszeresen, esetleg műtétileg kezelhetők. Szükség esetén életvédő műszerek beültetésével (implantálható pacemaker, defibrillátor) szívleállás esetén az azonnali újraélesztés műszeres feltétele megteremthető. Ilyenkor a műszerek vagy maguk veszik át a leálló szív működtetését vagy a halálos ritmuszavart vagy vezetési zavart pillanatok alatt, a beteg számára sokszor észrevétlenül megszüntetik, ezzel a beteg életkilátásait, életben maradási esélyeit hatványozottan megnövelik.
A hirtelen szívhalál egyetlen, valóban hatékony és sikeres kezelése a megelőzés!
Forrás: www.orvostkeresek.hu

Címkék: